lauantai 28. heinäkuuta 2012

MoveMe kokkaa - Kaalipata

Starttaan uuden "sarjan" nimeltä MoveMe kokkaa. Tarkoituksena on jakaa karuja, maistuvia ja pääosin terveellisiä reseptejä minun arjestani. Kaikki kokkaaminen tapahtuu meillä arjen ehdoilla ja siitä syystä gourmet aterioita on turha odottaa. Ulkonäöstä ja asettelusta puuttuu paljon, mutta ruoka on hyvää ja sitä kokataan riittävästi.

Tänään luvassa kaalipata kesäisessä asussaan, eli ulkona pannulla tai muurikalla kokaten. Tähän pataan ei tule riisiä, porkkanaa taikka muutakaan ylimääräistä. Pelkästään kaalia ja jauhelihaa sekä hieman sipulia.

Ainekset:
1 iso kaali tai pari pienempää
400-500g jauhelihaa
1-2 sipulia
2rkl rypsiöljyä
2 kasvisliemikuutiota
n. 5rkl tummaa siirappia
mausteet (suola, pippuri, chili)
n. 6dl vettä


  1. Pilko kaali ja sipulit pieniksi palasiksi.
  2. Laita sipulit paistumaan öljyssä kultaiseksi ja lisää erissä kaalia. Kaali menee kasaan paistettaessa ja yllättävän isokin kaali mahtuu paistinpannulle kun sitä lisää vähitellen. 
  3. Kun kaikki kaali on lisätty paista vielä kymmenisen minuuttia koko ajan käännellen.
  4. Lisää jauheliha paistokseen ja anna ruskistua.
  5. Lisää kasvisliemikuutiot murustaen ne seokseen ja kaada päälle vettä niin että pannun pohja peittyy.
  6. Anna hautua pannulla kunnes kaali pehmenee, voit lisätä vettä tarpeen mukaan.
  7. Lisää mausteet ja siirappi.
  8. Maista ja kun maku miellyttää tarjoa puolukkahillon kera.

Pilko kaali pieneksi
Aineksia
Kaalit alkavat paistua

Kaali on läpinäkyvää ja jauhelihan voi lisätä
Jauheliha lisätty
Paistunutta jauhelihaa ja kaalia
Valmis!
Chili sopii hillittömän hyvin kaaliruokiin, joten älä säästele sitä. Valitse lihaliemikuutiot suolattomina versioina tai jätä suolan lisääminen välistä. Jos et läträä siirapin kanssa on annos äärimmäisen terveellinen.


  • Yhteensä 1573kcal ja annoksesta riittää kuudelle syöjälle. 
  • Tämä meinaa, että 256kcal per annos
  • Proteiinia 24%, 
  • hiilaria 31% ja
  • rasvaa 45%

tiistai 24. heinäkuuta 2012

Kuntosali kotona?

Kävin eilen Tampereen asuntomessuilla kuikuilemassa ja yllätyin kuinka monessa kohteessa oli Omasalin kuntosalilaitteet. Laitteet oli sijoitettu fiksusti muuten jäävään "hukkatilaan" käytävällä tai suoraan esim. "pojan huoneeseen" jossa käyttäjäkin pääosin aikaa viettää. Vierekkäin sijainneissa Louhi ja Villa Ilo kohteissa kuntoilulle oli varattu ihan erikseen tilaa johon koko perhe pääsee.

Casalin laitteilla rakennettu kuntosali
Komeroon piilotettava kuntosali
Ihanaa että ihmiset kuntoilevat kotona. Oli laitteena sitten kuntosalin pakkalaitteet, kahvakuula, jumppapallo tai crossari telkkarin edessä. Personal trainerina toivon, että laitteiden oston yhteydessä niiden käyttöön saisi jotain tekniikkaopastusta. Omasalin nettisivujen kautta selviää että laitopastuksen lisäksi erikseen voi ostaa PT:n palveluita.

"Pojan oma kuntosali" isossa ilmavassa huoneessa heti sängyn vieressä.
Painosetti ja säädettävä kahvakuula
Toivon sydämeni pohjasta, etteivät hommatut laitteet jää pyyhetelineiksi tai pölyty komerossa. Koska niin se vaan on, että mikä tahansa ihmelaite on täysin hyödytön jos sitä ei käytä. Näissä uusissa kotikuntosaleissa idea on, että ne vievät minimaalisesti tilaa omassa "kaapissaan". Pelkäsin että näkisin laitteita tiloissa, joissa niillä ei mahtuisi millään harjoittelemaan, kun tilavaade on niin pieni poiskasattuna. Mutta hienosti oli kaikki sijoiteltu riittävään tilaan.

Nyrkkeilysäkki ja hanskat. Ihanan valkoiset!
Tätini mielestäni MoveMe:n kotikonttorilla pitäisi myös olla salilaitteet. Kotikonttoriini ei kuitenkaan mahdu työpöydän ja yhden lipaston lisäksi yhtään mitään. Treenaan asiakkaita mieluummin heille tutuissa ympäristöissä, missä he käyvät muutenkin treenaamassa. Lenkkipolulla, kotona, kuntosalilla tai vaikka läheisessä leikkipuistossa.
Jenni Aholan salin motivaatiolause, tykkään!
Ilmanvaihto kotona tulee varmistaa harjoittelutilassa. Tämähän selviäisi kokeilemalla, mutta nyt täytyy vain olettaa että suunnittelussa riittävä ilmanvaihto on varmistettu. Mutta heitämpä ilmaan tarjouksen, että voisin tulla kokeilemaan noita laitteita livenä jonnekin messukohteeseen messujen päätyttyä. Yhdeteydenottoja otetaan vastaan sähköpostiini tai saa minulle soittaakin.

Kotikonttori ja kuntosali yläkerran aulassa/parvella
Muutamassa kohteessa oli ulkona uima-allas. Suomen kelit varmistavat, että tällainen on todellakin arjen luksusta. Reilusti useammassa oli ulkoporeallas tai palju. Uima-altaiden koot olivat niin pienet, että lapsen voi opettaa altaassa uimaan, mutta aikuinen opettelee pääosin päätykäännöksiä uimisen sijasta. Vedellä on silti todistetusti hyviä vaikutuksia aineenvaihduntaan. Veden paine iholla saa kehon pinnallisenkin verenkierron toimimaan ja lisää hyvinvointia.

Isompi uima-allas
Minipool
Yhdessä kohteessa oli esittelyssä uutuuslaite joka yhdistää työntekoon liitetyn istumisen ja hyötyliikunnan. Poljet kokoajan istuessasi koneen ääressä. Kuulostaa kätevältä, mutta nyt on oikeasti sanottava että hillittömän kokoinen laite. Katsoka itse kuvasta. Lisätiedot täältä.

Polkutuoli, jolla ei pääse minnekään, mutta joka ehkäisee istumisen haittoja
Ilmainen vinkki jokaiselle koti- tai tavallisessa konttorissa työskentelevälle. Seisten työskentely edes onsa aikaa päivästä voi poltaa silkkaa rasvaa kilon kuussa. Tähän tarvitaan toki nostettavissa oleva työpöytä tai erillinen "baaripöytä" jolle läppärin voi siirtää tarvittaessa. Edelleen uskoakseni halvempi ja sisustuksellisesti mukavampi ratkaisu.

Omakuva kivasta vessasta :)
Palaan pelkkiin sisustuslöytöihin myöhemmin. Stay tuned!

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Olipa kerran mansikanpoimintareissu

Autolastillinen poimijoita meni marjaan, mutta koira ja miehet ei mahtuneetkaan. Hekoheko :)

Männäviikolla ennen tätä flunssaa (tai sen orastaessa kurkussani) kävimme metsästämässä armoitettujen vinkkienne viitoittamana Kangasalan suunnalta mansikoita. Talvian tilasta oltiin kuultu hyvää enoni naapureilta ja sinne suunnattiin. Vaikka olimme paikalla pari tuntia aukeamisen jälkeen oli tilanteemme sinetöity. Uutta valtavan kokoista Salsa-lajiketta olisi pitänyt olla tarjolla, mutta mansikat eivät olleet suurilta osin kypsiä. Käännyimme kannoillamme ja jatkoimme puhelimitse seuraavan tilan metsästystä.

Talvian tilalla oli kaikki poimittavat palstat jo varattu :/
Talvian tilan täysi parkkipaikka
Puhelimitse varmistui että Polkaa olisi tarjolla Niitty-Seppälän tilalla Pälkäneellä. Ihmiset ja koira autoon ja matkaan 15km päässä siintäville mansikkamaille. Paikanpäälle saavuttuamme reippaat pojat toivottivat meidät lämpimästi tervetulleeksi ja punnitsivat astiat. Kaikilla oli mukana ämpärit ja paikalta olisi voinut lainata myös laakeampia astioita. Sitten vaan poimimaan osoitetusta paikasta.

Niitty-Seppälän tilalla riitti myös väkeä
Matkassa olivat Katja, enoni vaimoineen ja heidän suloinen hoitokoiransa Vane. Koiranhoitoon enoni lisäksi keskittyi vahvasti myös oma mieheni. Tai no... kävihän tuo mies poimimassa suuhunsa muutaman marjan ja vitsailemassa keräämistahdistani...

Poimintakaveri ja poimintakoira
Harmillisesti kelit olivat varmistaneet, että tuoreiden marjojen lisäksi mansikkapuskista löytyi myös kosolti yliaikaisia marjoja. Kun pelto kelluu vesimassoissa pari päivää, näinhän siinä auttamatta käy. Ei hätää, kunnollisiakin marjoja oli riittävästi.

"Saalis"
Täytyy välittömästi nostaa hattua kesätöikseen marjoja poimiville! Alaselässä pakotti jo 30 minuuttin jälkeen niin että oli pakko oikaista ruotoa tämän tästä. Vettä kului ja ähkinä lisääntyi myös keruukavereissa hetki hetkeltä. Äärimmäisen tehokasta hyötyliikuntaa, syväkyykkyjä ja staattisia pitoja.

Arviolta tunnin-puolentoista jälkeen oltiin saatu tarpeeksemme krampeista tai marjoja ja siirryttiin maksamaan. Enon vaimo keräsi lähes yksinään 12kg marjoja, itse sain kasaan vain viitisen kiloa, Katja keräsi muistaakseni kuusi kiloa. Kullekin riittävästi, vaikka kuulin enon kyselevän kuinka pitkään marjakausi vielä jatkuu ja mutisevan palaavansa ehkä asiaan myöhemmin.

Kaikki "menetetyt" kalorit korvattiin Vehoniemen maisemissa munkkikahveilla.
Seuraava poimintakohde taitaa itsellä olla mustikka. Niitä hakupaikkoja en usko kenenkään paljastavan julkisesti, mutta voihan sitä koittaa?

Minnepäin teidän mustikkaretket suuntautuu? Kerro edes millä kokoonpanolla ja evästyksillä reissuille lähdetään ja millaisia saaliita niillä karttuu? 

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kaikki stoppiin, kesäflunssa vierailee

Jaahans, hyvin alkanut loma ja treeniputki on katkennut. MoveMe:n koko henkilökunta on saanut tartutettua itseensä kesäflunssan ja maanantaiaamu valkenee mitä todennököisimmin lääkärin pakeilla. Lääkärin siksi, että noin 15 vuoden kokemuksella kaikki nämä flunssat syöksähtävät valoakin nopeammin poskionteloihin muhimaan.

Olen testannut nyt valkosipulivalmistetta (Kyolic), C-vitamiinin ja muidenkin vitskujen toistuvaa reilua yliannostusta, nenäkannua ja perinteisempiä Duacteja. Tämä rohdosten ja lääkkeiden käyttäminen ei tunnut vaikuttaneen mihinkään muuhun kuin hetkittäin siedettävään oloon ja hyttysten häviämiseen ympäriltäni. Epäilen valkosipulia hyttyskarkotteeksi ja Duactia sujuvan hengityksen takaajaksi.


Sairaanakin koitan muistella ettei kannattaisi heilua. Paraneminen nopeutuu ja jälkitaudit vältetään vain huolellisella levolla. Vaikka Bruce sanoisi mitä.

Tästä huolimatta haaveissa siintää porrasten, "ooh"-äänteiden ja "yök en ikinä"-huudahdusten yliannostus. Josko huomenna puolikuntoinen pärjäisi asuntomessuilla kun ne ovat niin lähellä ja on ollut tapana käydä?

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Tulossa lisää ihmiskokeita

Tässä nopea ennakkovaroitus. Tällainen paketti tuli postissa tällä viikolla, ja kirjoitan siitä heti lisää kun ehdin testin tehdä. Ensin pitää hetki tsempata, että uskaltaa puhkaista sormenpään ja ottaa itseltään verinäytteen. Hui!




ps. Kyseessä on siis ruokayliherkkyystesti (EI allergiatesti)

torstai 19. heinäkuuta 2012

HIIT perinteisesti juosten nousevilla sarjoilla, nouseeko hapenottokyky myös?

Ihmiskokeet ovat näköjään itselleni päivän sana. Ajattelin testata HIIT treeniä "perinteisemmin" eli juosten. Tarkoituksena nostaa omaa hapenottokykyä ja toivottuna bonuksena polttaa rasvaa.

Netti on pullollaan erilaisia kirjoituksia ja vinkkejä, joissa kaikissa käsitetään HIIT ainoastaan juosten tai esim. jollain salin aerobisella laitteella tehtäväksi suoritteeksi. Olen kirjoittanut aiheesta vähän laajemman katsantokannan omaavan jutun aiemmin (ja toisenkin), mutta pakkohan se on kokeilla tätäkin bodarien unelmaa. Kahdeksan viikon aikana pitäisi rasvan tiristä niin että sen korvissa kuulee ja aerobisen kunnon (=hapenottokyvyn) kasvaa kohisten. Ei huono ajatellen edessä siintävää puolimaratonia.

Perusohjeena kehoitetaan lämmittelyn jälkeen tekemään muutama intervalli kaavalla 30 sekuntia täysillä   juosten + 30 sekuntia hölkäten. Aloitus on neljä kertaa peräkanaa tuo setti. Tämän jälkeen saa jäähdytellä kotia kohden. Treeni tulee suorittaa kolmesti viikossa (oletus on että välipäiviä pitäen) ja joka kolmannella kerralla tulee lisätä yksi intervallipätkä/ minuutti harjoitukseen lisää. Kahdeksan viikon jälkeen koko harjoitus kestää siis 15min mikä on ehdoton maksimi.

Ihana pinkki Gymboss piipittää tasaisen tappavasti intervallit
Rasvanpolton maksimoimiseksi tulisi treeni suorittaa tyhjään vatsaan aamulla ja välttää aamiaista 30-60min treenin päätyttyä. Teoria on, että kun kropasta ei löydy hiilihydraattia täytyy kehon riipiä kulunut energia rasvavarannoista. Aamuisin tyhjään vatsaan treenaamisesta voi olla montaa mieltä, mutta vähintäänkin minulle tuo sopii kun olo on kevyt. Toisaalta mahdollinen oksentaminen, josta varoitellaan, ei tuntune kivalta kun vatsassa ei ole  mitään oksennettavaa...

Olen kaksi harjoitusta jo tehnyt, ja nyt vasta älysin että pakkohan se on mitata hapenottokyky ennen ja jälkeen, jotta voidaan varmasti sanoa onko harjoituksista hyötyä. Kuviota sotkee varmasti muu harjoittelu, koska ihan pelkällä 15min juoksulenkillä aamuisin en aio puolimaratonille lähteä. Teen siis sekä tätä, että taatusti kuntoa ja kestävyyttä nostavaa pitkää lenkkiä (sekä salia, kahvakuulailua jne.). Varmaan kuitenkin huikaisevat hapenottokyvyn kehittymiset voidaan huomata?

Polarin mittari, jolla testaan myös treenattaviani
Hapenottokyvyksi tulee Polarin mittarilla tasan 40, joka on ikäisteni mittapuulla hyvä arvo. Polar jakaa asteikkoa seitsemään askeleeseen, josta hyvä on kolmanneksi paras. Jos haluaisin päästä erittäin hyvälle tasolle pitäisi arvon parantua kolme pykälää. Erinomaiseen arvoon vaaditaan kuuden pykälän kipuaminen. Saas nähdä kuinka käy.

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Löytöjä alennusmyynneistä

Olen nähnyt kaiken, kun olen tavannut erillisistä kiekoista koostuvan kahvakuulan.

Tämä löytö urheiluliikkeen poistolavalta
Hintaa alennuksen kanssa 109€ ja maksimissaan painoa 11,3kg. Kätevää sanoisivat jotkut, hulluutta sanon minä. Käsipainoissa moinen logiikka on oivaltava, mutta tuolla hinnalla saa kepeästi pari eripainoista kuulaa, ja taatusti yhden niistä kannattaa olla 12-16kg väliltä. Jälkikäteen tuotteesta jäi mietityttämään muovisen kahvan kestävyys käytössä. Kuula oli myös valtaisan kokoinen, joten koloja reisissä sopii odottaa tätä käyttäessä. 

Mitäs olette mieltä? Olisiko moiselle innovaatiolle käyttöä?

Pyöräleiri 2012 - vettä, ei vettä, vettä, kaatosade, ei vettä, pari tippaa jne.

Männäviikonloppuna starttasin lomani perinteisellä pyöräleirillä. Pyöräleiri tarkoittaa matkaa veljien muksujen kera (+serkun lapsi) sukumme mökille "ulkomaille Teiskoon" pyöräillen ja sitten olosta nauttien pari päivää.

Ennen lähtöä nuorin lähtijä tarkistaa rengaspaineet
Oli tullut se hetki kun veljien muksuista nuorimmatkin täyttivät maagisen kahdeksan vuoden ikärajan ja pääsivät varsinaiselle etapille mukaan. Koko matkaa ei ole pyöräteitä, joten nämä alta kymmenvuotiaiden sarjassa osallistuneet siirrettiin auton kyytiin pyörineen pyöräteiden päättyessä Eerolan suoran kohdalla. Ylpeys oli käsin kosketeltavaa, varsinkin kun annoin luvan päästää ihan täysiä viimeiset 500m. Kun loppujoukko saapui perille, meitä odotti suu virneessä huudellut "mikäs siinä noin kauan kesti?" kysymykset.

Kunnon hörpyt viimeisen 500m spurtin päälle 
Niin lasten kuin aikuistenkin kanssa urheillessa on hyvä pitää huolta kunkin matkalaisen nesteytyksestä ja energioiden riittävyydestä. Olin pakannut pieneen kylmälaukkuun myslipatukoita, paussi-keksejä, täysmehua pillimehujen muodossa, hedelmiä paloina sekä suklaalevyn. Roskia varten pakkasin myös muovisen hedelmäpussin kylmälaukkuun mukaan. Kyllä harmitti tienvarrella paikoittain näkyneet roskat... Ei olisi kovin vaivalloista kantaa roskat kotiin tai roskakorille asti, kun on ne taukopaikallekin asti jatksanut raijata.

Erilaisia laseja uimavalvojan pisteellä
Vauhti on kovaa, kun pitää päästä heti uimaan. Lenkkarit ovat jääneet ilmeisesti suorasta juoksusta matkalla saunaan (ovi vasemmalla)
Viikonlopun täyttivät perille päästyämme lautapelit, satunnaiset ja äärimmäisen nopeat pihapelit sekä ikuisuuksia jatkunut ralli saunan ja järven välillä. Pihapelejä oli vähemmän, koska jatkuvasti satoi vähän tai vähän enemmän. Kuivina pätkinä koitimme aina ulkoilla. Ehdin jopa pihistää lauantaina itselleni nopean tauon juoksulenkin muodossa. Äitini oli mukana ja apuna korvaamaton, jälleen kerran.

Äitini - elävä tiskikone ja uimavahti <3
Meillä on sääntö, ettei leirille saa tuoda karkkia. Saattaa kuulostaa tiukkapipoiselta, mutta miettikääpä mitä lapset tekevät jos jokaisella on parin päivän aikana tuhottavaksi oman pään kokoinen karkkipussi? Hyppivät seinille, eivät jaksa syödä ruokaa ja ovat kärttyisiä kuin mitkä kun karkkeja pitäisi jotenkin muillekin jakaa. Eikä meillä silti herkkuja puutu. Päinvastoin! Päivittäin leivoin pullaa, ja perinteeksi muodostunut hampurilaisbaari oli jälleen auki lauantaina. Itse tehdyt sämpylät ja pihvit sekä väliin reilusti salaattia ja siipale juustoa.

Tässä heitetään mölkkyä
Viime vuosina meille on ollut tarjolla esityksiä. Tänä vuonna näitä ei nähty, ellei nuorison youtubesta kaivamia standup esityksiä lasketa. Syynä lienee kehno keli ja lautapelien sekä järven houkuttelevuus. Uimaan voi kuulemma mennä sateellakin, koska siinä kastuu kuitenkin (8-vuotiaan suuren ajattelijan viisaus).

"Tontilla" olivat pysyvästi likomärät pyyhkeet :)
Paluumatkalla sitten vihdoin kastuimme vältettyämme sadetta tehokkaasti pari päivää ennusteista huolimatta. Vaikka uusi ennätys ajoajassa tehtiinkin (34km vähän reilussa kahdessa tunnissa taukoineen), niin kolmen vanhimman koplaa jäi hieman korpeamaan ettei kaksi tuntia alittunut. Syyksi sovittiin yhteisesti bussipysäkillä värjötellyt 10 minuuttia kovimman sateen aikana.

Vettä sataa ja värjötellään bussipysäkin alla...

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Mansikoita pakkaseen

Tänään käytiin ystävän perheen kera torilla ja kierrettiin asiantuntevasti kaikki kojut, maisteltiin, fiilisteltiin, kyseltiin, vaihdettiin merkittäviä katseita. Ja lopulta sitten päädyttiin yhteen kojuun, josta ostettiin muutama laatikko Polka-marjaa Suonenjoelta.

Tämä kuva on aurinkoisemmalta päivältä pari viikkoa sitten otettu. Tänään koko tori oli harmaa ja märkä
Laitettuani marjat pakkaseen, voin kerrankin todeta että meni nappiin valinta. Vain 5 marjaa mössönä, ei yhtään homeessa. Kaveri osti kolme laatikkoa, ja niistä yhdessä oli ollut yksi homeinen marja ja yhteensä alle 10 syömäkelvotonta yksilöä.

Itse mietin vielä josko 5kg laatikon lisäksi menisi itse poimimaan marjoja. Tietääkö joku hyviä paikkoja Tampereen lähellä?

Ihmiskokeet saavat jatkoa - testissä Digest Basic entsyymi

Kun on vähän tällainen, ei usko kerrasta ettei aina kaikkea tarvitse kokeilla itseensä. Ihmiskokeet saavat siis jatkoa surkeasti päättyneestä 6kg 6vk haasteesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi.

Minulla on aina ollut herkkä vatsa, stressi vatsa, kuramaha ja vaikka minkälainen kriisiytyvä pakki. Välillä homma skulaa, välillä ei. Joskus tuntuu että pääsen vatsan kanssa samalle sivulle, ja homma sujuu niinkuin kuvittelen normaaleilla ihmisillä sen toimivan. Tätä riemua kestää yleensä maksimissaan viikon. Tämän jälkeen poikkeuksetta vatsa tekee tenän ja alkaa temppuilla.

Siinä on purkki entsyymeitä, testi alkaa välittömästi

Olen ymmärtänyt ettei kannata heittää kirvestä kaivoon vaikka perinteinen lääketiede kehottaisi vain kärsimään. Olenkin kokeillut mm. akupunktiota, mutta valitettavasti ilman pitkäaikaisia tuloksia. Nyt testiin astuu entsyymivalmiste, jonka on tarkoitus pilkkoa ruokaa vatsassa ja helpottaa ruuansulatusta. Samankaltaisia entsyymivalmisteita on markkinoilla useampiakin, mutta minun valintani on Digest Basic.

Entsyymikapseli otetaan ruuan aluksi ja sen tarkoitus on pilkkoa ruokaa ja mahdollistaa ravintoaineiden tehokkaampi hyväksikäyttö. Tarkoitus on myös vapauttaa ruuan sulatteluun kuluvaa energiaa muuhun käyttöön. Lopputuloksena pitäisi olla parempi ja energisempi olo, närästämisen, turvotuksen ja muun vatsamylläyksen pitäisi olla taakse jäänyttä elämää.

Palaan asiaan, aika näyttää onko tehoa kohdallani ollenkaan, vähän, paljon vai juuri sopivasti.

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Melontakauden avaus

Eilen kävin ystäväni Johannan kanssa vihdoin avaamassa melontakauden. Ollaan molemmat Vihurin jäseniä, ja saadaan naurettavan halvalla hinnalla meloa ihan niin paljon kun sielu sietää. Silti, tai ehkä juuri siksi, kauden aloitus kestää aina älyttömän kauan ja koostuu todella harvalukuisista melontakerroista. Mutta ei hätää! Kausi on nyt avattu :)

Kuva lainattu Vihurin sivuilta
Eilen oli upea keli, pientä aaltoa eikä yhtään poikastaan suojelevaa lokkia hyökännyt kimppuun. Meloskeltiin seuran rannasta ensin itään ja sitten hieman vielä uimarannan ohitse länteen. Matkaa tuli vaatimattomattomat 3km, mutta pääasia oli viettää hetki ystävän kanssa ja saada melontakipinä syttymään.

Aloin harkita osallitumista Pirkan soutuun, melomaan 26km elokuun lopussa. Saa nähdä jääkö homma haaveeksi vai saanko oikeasti itsestäni irti tuon reissun. Ensi vuonna tavoite voisi olla täysin Pirkan kierros ja jokin mini triathlon. Vuoden 2014 kesällä sitten se Joroisten puolikas triathlon.

Pilvenhattaroita ja upeaa keliä
Tavoitteita kerrakseen, nyt vielä vaan reenit kohdalleen tavoitteiden saavuttamiseksi eikä ikuiseksi haaveiluksi. Uintikurssi on käyty joten 1,9km luonnonvesissä uintia pitäisi taittua (ajasta en mene takuuseen, mutta hukkua ei pitäisi). Pirkanpyöräily on kärvistelty, joten treenillä 90km pitäisi taittua kohtuullisessa ajassa. Puolimaraton on edessä kesän lopulla ja sen jälkeen tiedetään miten käy tältä naiselta 21,1km juoksentelu.

maanantai 2. heinäkuuta 2012

6kg 6vk haasteen loppuraportti

On tullut aika päättää 6kg 6vk dieetti ennen kuudetta viikkoa. Tähän asti dieetti on loukannut vain omaa ihmisarvoani ja aiheuttanut kärsimystä vatsalleni. Sivulliset eivät ole kärsineet, päinvastoin hihitelleet minun koettelemuksilleni ja unille ruisleivästä. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että laihtumisen sijasta olen onnistunut tukevoitumaan entisestään 500g aiemmin kerrytetyn 1,5kg päälle ja nyt alkaa riittää. Siirryn omiin hyviksi havaittuihin neuvoihini ja pudotan häiritsevät kilot pois ennen kesäloman alkua, johon on 2 viikkoa.

Seuraavaksi muutaman tärkeän otsikon alle kerättyjä ajatuksia haasteen ajalta ja "lessons learned" eli mitä on tullut opittua.

Jos ei tee niinkuin käsketään ei tule tulosta
Minähän en voi sanoa tuosta dieetin toimivuudesta sitä taikka tätä, kun en onnistunut yhtäkään puhdasta viikkoa noudattamaan ohjelmaa. Yksittäisiä päiviä tai jopa muutaman päivän putkia oli, mutta silti lipsumisen ja ohjelman rikkomisen vietti oli vahva ja vesitin tehokkaasti koko ohjelman.

Vetoan edelleen kuitenkin siihen, että jos jokin tuntuu alunperin väärältä ja vaikealta onnistumisen edellytykset ovat olemattomat. Jos yritän rikkoa itseäni vastaan, keho ja mieli pistävät hanttiin täysillä. Tärkeintä olisikin löytää tapa, joka tuntuu oikealta ja jonka onnistumiseen voi uskoa. Silloin on helppoa, jopa luonnollista, tehdä kuten käsketään.

Kuulun ihmisiin joilla ei ole tippaakaan itsekuria
Kun keho huutaa aamupuuroa ja unissa seikkailevat ruisleivät voitte olla varma, että lipsumisiin oli vahva syy. Toiset sanovat sitä huumausaineeksi, toiset vehnäksi, minä tarpeelliseksi ravintoaineeksi. Leipä ja kaurapuuro eivät ainakaan omalle kropalle ole myrkkyä kohtuullisissa määrin nautittuna. Koska tiedän ja uskon edelliseen väittämään, en näe pointtia kieltäytyä pitkässä juoksussa vatsan toimintaan positiivisesti vaikuttavista ravintoaineista. Siksipä lopputulos on että "lipsun ja häpeän".

Onko kyse laihduttamisessa sitten itsekurista? Ei, kyse on siitä, että opetellaan syömään tavalla joka voi toimia tästä eteenpäin aina päiviemme loppuun saakka. Ei siis Mikko Kivisen aikoinaan toteuttamaa näkkileipädieettiä, koska ei kukaan oikeasti kuvittele syövänsä tuolla tavoin ikuisesti. Miksi laihtuakseen pitäisi syödä eritavoin kuin tavallisesti? Jos ei opettele syömään terveellisesti arjessa, ei mikään mielen lujuus pidä ihmistä laihana kun dieettaaminen on ohi.

Hiilihydraatit kuuluvat treenaavan ihmisen elämään
Hiilihydraatteja tulisi kehossa olla riittävästi jos yksikään kestävyyslaji kiehtoo tai kuuluu omaan lajivalikoimaan. Pirkan pyöräilystä nyt puhumattakaan... Lisäksi hiilihydraatitonta ruokavaliota ei ole olemassakaan, jokainen meistä vetää taatusti jonkun määrän hiilaria päivittäin.

Jokaisen kroppa on erilainen, mutta on tieteellinen fakta että kropalle helpompi tapa saada kestävyysurheiluun tarvittavat hiilarit on syödä hiilaria eikä pakottaa kroppaa oppimaan glykogeenin muodostus muista ravintoaineista. Toisilla taas hiilihydraattien vähentäminen olennaisesti vähentää turvotusta ja tukkoista oloa ja lopputuloksena laskee painoa. Hyvä niin, jos pää kestää ja vatsan toiminnasta huolehditaa marjojen, hedelmien ja kasvisten kuiduilla.

Dieetit eivät ole ihmisiä varten
Hetkellisesti elämänsä vääntäminen ihan eri asentoon kuin aikaisemmin on ihan päätöntä puuhaa. Asiakkaideni kanssa usein puhutaan tarpeesta saada paino putoamaan nopeasti ja jonkin ihmedieetin avusta tässä. Kysyn aina mitä asiakas odottaa parin kuukauden dieettiä seuraavalta ajanjaksolta? Miten hän on ajatellut syödä silloin, mitä tehdä, miltä näyttää, miten pitää huolta siitä, etteivät kilot palaa? Suurin osa yllättyy vähän itsekin kun vastausta ei löydy.

Moni kysyy minulta, onko ohjauksessani käyttämäni dieetti ihan kamala ja voiko sitä muokata. Hiljaisuus ja hämmennys on usein valtavaa, kun selitän, että tahdon nähdä mitä asiakas syö arjessaan ja rakentaa uuden paremman ruokavalion tämän tiedon pohjalta. Rakennan ruokavalion keskustellen asiakkaan kanssa, ja tätä muokataan niin kauan että uuden ja paremman ruokavalion noudattaminen tuntuu hyvältä ja luontevalta.

Minä en siis itse usko dieettaamiseen, en suosittele sitä asiakkailleni enkä läheisilleni. Uskon terveelliseen syömiseen, jonka kerran opittuaan ei voi lihoa eikä toisaalta laihtua kovasti alle hyvän olon painonsa. Uskon siihen, että pysyäkseen terveenä ei tarvitse elää jatkuvassa tunteiden ristiaallokossa ja kiusata itseään, kivaa ihmistä.

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Itse kehitelty kahvakuulaliike

Lupasin tuossa taannoin laittaa joskus kuvia ja selittää tämän itse kehittelemäni kahvakuulaliikkeen. Kuvailin viimeksi sanoilla "Kieputus ja maasta nosto rististä". Noh, tänään mökillä kuulaillessa, pakotin miehen ottamaan kuvia, ja aion selittää mistä on kyse.

Liike aloitetaan sijoittamalla kuula vasemman jalan varpaiden viereen. Kuulaa kyykistytään nostamaan oikealla kädellä selkä suorana ja keskikroppa tuettuna. Kun tarraat kiinni kuulaan suorista samalla jalat. Pyöräytä kuula kropan takapuolelta ympäri ja vaihda vasempaan käteen. Vasen käsi vie kuulan oikean jalan varpaiden viereen. Kuulan jäädessä maahan, noustaan ylös.

Vaihe 1: nosta kuula ylös rististä

Vaihe 2: Pyöritä lantion ympäri ja vaihda kättä

Vaihe 3: Palauta kuula maahan vastakkaiselle puolelle ja nouse ylös

Seuraa vasen puoli, eli vasen käsi kurottaa kuulan oikean jalan varpaiden vierestä. Nostaessasi ylös kuulaa ala samalla pyöräyttää sitä selän takaa ympäri lantion ja siirrä kuula oikeaan käteen. Palauta oikealla kädellä vasemman jalan varpaiden viereen. Lopuksi nouse ilman kuulaa suoraksi ylös.

Vaihe 4: Sama toisin päin ja taas mennään :)
Liike vaatii motoriikan hallintaa pääkopalta, keskivartalon lihasten vahvaa yhteispeliä (ettei selkä taivu kaarelle tai hartiat lysyyn), useampia kyykkyjä jotka kohdistuvat kaikkiin jalan lihaksiin ja pientä paukkua myös käsistä jotka pyörittävät kuulaa kropan ympäri. Aikamoinen teholiike siis!

Nyt vaan testaamaan tätä ja muitakin liikkeitä :)