torstai 21. toukokuuta 2015

Täydellinen kahvi ja miten se tehdään?

Lupasin jatkoa jo ajat sitten Warrior Coffee postaukseeni. Visiitin aikana sain sekä maistella kahvia että osallistua sen tekemiseen. Sen täydellisen kupposen valmistamiseen. Sukujuhlille ei ehkä kannata 200 kahvikuppia värkkäillä näin, mutta periaatteet ovat samat ja mittoja noudattamalla homma voipi lähteä ihan erilaiseen lentoon. Puhtaat välineet ja laadukkaat tarjoiluastiat kehiin ja avot. Ehkä se perus juhlamokkakin maistuisi paremmalle? Ja toisaalta, ei se ihan hillittömästi voi maksaa että kahvin laatuun panostaa yhden tapahtuman verran. Hankkii mainetta parhaimpien sukukekkereiden järjestäjänä? Jutun lopusta voit noukkia käyttöön alennuskoodin laadukkaan kahvin verkkokauppaan.
1. Ensin mitataan pavut, tarkkaan! Yksi kupillinen vaatii noin 12-13 grammaa papuja. Litraan kahvia menee vastaavasti noin 60-63 grammaa kahvia.
Keittövaaka käytössä
2. Kun papuja jauhetaan tulee kahvimyllyn olla hyvä. Jos tällainen kuvassa näkyvä mylly tuntuu hieman haastavalta sijoittaa kotikeittiöön, Riku suosittelee Wilfan WSCG-2 mallia, joka esim. Gigantin sivuilla näyttäisi olevan noin 100e mylly. Jauhamisen jälkeen punnataan taas määrä, että se on oikein.
Kunnon kahvimyllyssä voi säätää jauhatusta. Espressolle todella hieno jauhatus, suodatinkahville "keskikarkeutta" ja esim. French pressille tai pannukahville karkeampaa. Kotona voi testailla kahvimyllyllä erilaisia säätöjä ja löytää parhaan mahdollisen omaan suuhun ja tarkoitukseen.
Kahvilan myllyllä on kokoa.
3. Aseta suodatinpussi suppiloon ja suppilo kahvikannun päälle joka on asetettu vaakan päälle (ja taarattu). Voit kostuttaa suodatinpaperin estääksesi paperin makua ja varmistaaksesi hyvän suodatuksen. Samalla lämpiää kivasti kahvikannu kun siellä hetken seisottaa lämmintä vettä.
Suodatinpussin voi etukäteen kastella myös perinteisessä kahvinkeittimessä.
4. Kun kahvia sitten lähdetään tekemään niin veden kuuluu olla sopivan lämpöistä, noin 95 asteista. Huomioikaa että se juuri kiehahtanut vesi on liian kuumaa ja reilusti seissyt taas liian kylmää.
Vaikka sillä ei ole väliä lopputuloksen kannalta miltä kannu näyttää, niin tämä kaatoastia vedelle oli aika herkku.
5. Pyörittävällä liikkeellä kaadetaan purut märäksi ja annetaan homman seistä hetken. Kahvin suodattumisen tulisi ottaa aikaa noin 3-5min per pari kupillista, joten häitäillä ei hommassa kannata. Jos pavut on jauhettu liian karkeaksi kahvi uuttuu "liian nopeasti" ja voi jäädä laimeaksi. Hienommalla jauhatukseksella kahvia tarvitaan suhteessa vähemmän, kun se ehtii uuttua kauemmin.
Pyörivä liike, kuin Karate Kidillä konsanaan.

6. Kun sopiva määrä vettä on sitten kannussa ja suodattuminen on tapahtunut pitäisi kahvin edelleen olla noin 70 asteista. Nautitaan välittömästi kun lämpötila on vielä sopiva, niinkuin minkä tahansa tuoretuotteen kohdalla. 95 asteinen neste kuitenkin hetken suodatuksen jälkeenkin saa jäähtyä haluttuun 70 asteeseen.
Valmiin kahvin lämpötila.
The perfect cups of fresh made coffee
Jos tuntuu että haluat lisätä kahviisi maitoa, suosittelen että lämmität sen ensin. Näin maito ei laske kahvin lämpötilaa liiaksi. Jos käytät kasvipohjaisia maitoja, eli vaikka soija- tai kookosmaitoa laita maito kupin pohjalle ensin ja kaada kahvi päälle. Ei leikkaannu maito niin helposti kökkäreiseksi.

Täydellisestä kahvista voi toki rakentaa Rikun termeillä Voimakahvia eli meikäläisenkin testaamaa "bullet proof" voikahvia. Ideana sekoittaa kahvijuomaan vahvasti vispaten suolatonta voita ja MCT öljyä tai kookosöljyä. Aluksi teelusikallinen voita kahvista voi tuntua ajatuksena etovalta, mutta on yllättävän café latten oloista juotavaa ja siis hirmuisen hyvää. Kanelia tai vaikka kardemummaa ripsauttamalla saa ihan erilaisia makuelämyksiä.

Tätä kahvia meikäläiselläkin on kotona. On hyvää!
Myös kylmät kahvijuomat ovat tehneet tuloaan Suomeen. Lämpötilat ulkona kesälläkin vaativat lämmintä kahvia, mutta hetkittäin virkistävä jääkahvi voi tuntua hyvältäkin. Täydellisen kahvikupposen kääntää jääkahviksi sheikkaamalla sitä jääpalojen kera. Koska jääpaloista irtoaa sheikatessa hiukan vettä kahviin, voi alkuperäisen kahvijuoman tehdä hieman tujummalla kaavalla. Valmiina myytävät jääkahvit on yleensä hyvin sokeroitu ja puolet koostumuksesta on maitoa, mutta testaa kunnon kahvin kanssa kuinka paljon makeutusta ja valkaisua oikeasti tarvitset. Voit yllättyä, kun marketkahvin kitkeryyttä ei tarvitse peittää muilla mauilla.

Kahvilamiljöö toiminnassa ihan vieressä ja kahvin ammattilainen toimissa
Jos tahdot shopata Warrior coffeen tuotteita se onnistuu täältä: http://warriorcoffee.com/
Kannattaa tilata paikan uutiskirje, ja tarjoukset eivät vilahtele ohi.

Toukokuun loppuun (31.5.2015 saakka) on voimassa alennuskoodi blogin lukijoille, jolla saat -15% kaikista tuotteista. Kirjoita checkoutin yhteydessä koodi "MOVEME" ja alennus lasketaan loppusummaan automaattisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti