torstai 16. tammikuuta 2014

Testissä Fitbit ranneke

Minä tuossa viime vuonna testasin pari viikkoa Jawbone Up aktiivisuusranneketta ja raportoin siitä useammankin kerran. Nyt tilasin itselleni omaksi Terveyskimpasta Fitbit mittarin. Seuraa siis pari raporttia tästäkin killuttimesta. Kuten aina, tämäkin arvio on täysin riippumaton ja ihan saman hinnan rannekkeestani olen pulittanut kuin muutkin kimppatilaajat.

Aktiivisuusrannekkeiden perusidea on tallentaa päivittäisen aktiivisuuden määrä, valvoa unta ja mahdollistaa omien aktiivisuustietojensa perusteella joidenkin muutosten tekeminen. Yleensä mittareihin liittyy jokin ruokapäiväkirja ja mahdollisuus lisätä urheilusuorituksia käsin jälkikäteen. Päivittäistä askelmäärää voidaan valvoa ja tavoitteen saavuttamisesta palkita.

Fitbit Flex on malli jonka voi kantaa mukanaan ranteessa. En voisi tilata mitään muuta kuin kiinni köytettyä rannekemallia, koska kaikki klipsut ja muut versiot tippuvat ennen ensimmäisen päivän loppua matkasta. Toki ranteessa oleva systeemi välillä haittaa vaikkapa otegrippereiden kanssa tekemistä tai sykemittarin asettamista samaan ranteeseen. Fitbit on tosin hieman muotoiltu niin että esim. tietokoneen kanssa näpytellessä ranneke ei haittaa. Ranneke on siis ohuempi toiselta puolelta.

Dashboard näkymä nettikäyttöliittymästä
Käyttöönotto on suhteellisen simppeliä. Loggaat itsesi Fitbitin sivuille (osoite löytyy paketista) ja sitten seuraat ruudun ohjeita, joissa kehotetaan lataamaan laite ja asettamaan se rannekkeeseen sekä koputtelemaan ledien aktivoimiseksi. Hyvin opastavaa, joka välissä kysytään saitko homman toimimaan ja jos et tarjotaan lisäapuja. Samalla odotellessa kysellään perustietoja sinusta itsestäsi.

Yleisiä totuuksia, eli koostetta siitä mitä on tullut tehtyä ja miten se suhtautuu tavoitteeseen

Nettiselaimessa toimiva käyttöliittymä on kyllä kiva, ja koneessa mukana pysyvä BT-dongle ei haittaa muita toimintoja, mutta silti halusin käyttää mieluummin pääosin mobiiliappista. Seuraavaksi latasin siis mobiiliappiksen ja kirjauduin omilla tiedoillani sisään. Puhelin osaa keskustella Fitbitin kanssa ilman lisäosia ja joka kerran kun avaat appiksen alkaa mittari synkata tietojaan. Välitsekkauksen voi tavoitteensa osalta tehdä napauttamalla ranneketta kahdesti. Ledejä syttyy riviin sen mukaan kuinka monta askelta on otettu. Kun päivittäinen tavoite täyttyy alkaa ranneke väristä ja vilkuttelee ledejä.

Mobiiliappiksen näkymää
Unen seuraaminen oli itselleni vähän pettymys. Ei käppyrää vaan viivoja ja palkkeja hetkistä jolloin olet ollut hereillä ja milloin taas rauhaton. Tämä mittaustulos ei myöskään ole kovin tarkka. Olen onnistunut esim. useasti käymään yöllä vessassa ja mittarin mukaan olen samaan aikaa vedellyt tiukasti sikeitä. Vessaan on vähintään parikymmentä askelta, vessa ei ole sängyn vieressä, enkä ole kierinyt sinne aiheuttamatta yhtään tärähdystä.

Tavoitteet voi säätää itse tai tyytyä koneen ehdotuksiin

Toinen lievä pettymys, joka tosin selvisi jo spekseistä, oli Jawbonessa toimiva herätys aikaikkunan sisällä silloin kun uni on keveimmillään. Tätä ei siis ole Fitbitissä. Fitbit tarjoaa normaalit hälytykset, joita voi säädellä kuin iphonen herätyskelloa. Hälytyksiä voi pistää toistumaan tietyille päiville tai laittaa joka päivälle oman uniikin herätyksen. Herätys on kumppania häiritsemätön värinä (+ledien vilkkuminen) josta kylläkin pisteet.

Herätysten maailmaa
Unikuvioita
Netistä asiaa tutkaillessa selvisi, että Jawbone on ilmeisesti heikompaa tekoa kuin Fitbit. Tämä oli yksi iso plussa Fitbitin sarakkeeseen, ja syy miksi hommasin juuri tämän. Toinen iso plussa on vedenkestävyys. Siinä missä muut kilpailijoiden mittarit kestävät pääosin vain roiskevettä, voi Fitbitin kanssa mennä uimaan ja suihkuun. Näin se ei jää kuntosalin pukkariin ja tallentaa myös uimiset.

Tai tallentaa omalla tavallaan... Kylpyläreissulla kahdessa tunnissa kertyi vain neljä aktiivista minuuttia, joten vaikka mittaria voi pitää ei siitä kyllä voi aktiivisuutensa määrää tulkita vedessä. Tämä selittyy kiihtyvyysmittarin toimintaperiaatteella. Se tallentaa tärähdyksiä, joita ei tule ollenkaan vedessä ja liikkeetkin ovat suhteellisen hitaita kun vesi vastustaa. Samasta syystä mikään tietämäni mittari ei myöskään tiedä milloin seisot ja milloin istualöhöät sohvalla. Tämä olisi iso plussa jos joku mittari sitä mittaisi. Noh, uimiseen käytetyn ajan voi lisätä jälkikäteen käsin joko appiksen tai nettikäyttöliittymän kautta.

Näihin palataan vielä
Vähän vielä kun harjoittelen ja tutkailen asioita palaan toisen postauksen muodossa tähän aktiivisuuden mittaamiseen, ruokapäiväkirjaan ja muihin juttuihin.

Niin varmaan onkin, kaveripyyntöjä otetaan ilolla vastaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti