lauantai 15. joulukuuta 2012

Istuminen tappaa ja kunto voi parantua 12min harjoittelulla kuukaudessa

Katsoin tällä viikolla Yleltä dokumentin liikunnasta, sen hyödyistä ja hyödyttömyydestä. Äärimmäisen viisaita puheita ja ajankohtaista tutkimusta. Suosittelen lämpimästi katsomaan koko shown. Homma on nähtävissä Yle Areenasta vielä parin päivän ajan. Linkki löytyy tästä.

Päivittäisestä aktiivisuudesta voi saada jopa sen turvalliseen laihtumiseen riittävän 500kcal päivittäisen vajeen. Negatiivisesti kääntäen, sen 500kcal voi myös jättää kuluttamatta päivittäiseen tavalliseen aktiivisuuteen lepäilemällä takamuksellaan koko ajan. Istuminen tappaa. Tästä on tutkimusta myös Suomessa Jyväskylän ylipistolla.

Toinen sykähdyttävä tutkimustulos oli HIIT-harjoittelun toimivuudesta. Nopeatempoinen, lyhytkestoinen ja äärimmäisen intensiivinen treenimuoto on valloittanut alaa kaikkialla maailmassa. Eikä syyttä. Ohjelmassa toimittaja treenaa 20 sekunnin pätkissä yhteensä minuutin (eli kolmesti 20sekunnin intervalli) ja toistaa tämän kolme kertaa viikossa kuukauden ajan. Mitattaessa hänen insuliiniresistanssinsa on parantunut 23%. Huikeaa, eikö totta?

ps. Ja niille jotka pelkäävät dokkarin jälkeen, että kuuluvat siihen porukkaan joka ei reagoi treeniin. Olkaa huoletta, liikunta on kivaa ja siksi sitä kannattaa harrastaa geeneistä riippumatta :)

2 kommenttia:

  1. Oli kyllä mielenkiintoinen dokumentti! Itselleni heräsi myös ajatus, että monipuolisuus kunniaan :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä Maiju todellakin monipuolisuus kunniaan! En meinaan usko dokkarin perusteella että 12min treeniä per kuukausi riittäisi yksinään mihinkään. Kyllä päivittäinen aktiivisuus, kiva fiilis liikkumisesta ja lihaskunnon kasvattaminen ovat ihan yhtä tärkeitä edelleen.

    VastaaPoista