maanantai 1. joulukuuta 2014

Fitness trendit 2015 on julkaistu

Olen ottanut tavaksi seurata ACSM:n (American College of Sports Medicine) keräämää listaa vuosittaisista fitness trendeistä. Voit lukea aiemmat juttuni aiheesta täältä. ACSM on jälleen ennustanut tulevan vuoden trendit ja täältä pesee.

 1. Kehon painolla harjoittelu
 2. HIIT
 3. Koulutetut ammattilaiset
 4. Voimaharjoittelu
 5. Personal training/ omavalmentaja
 6. Liikunta ja painonpudotus
 7. Jooga
 8. Vanhusten liikuntaohjelmat
 9. Toiminnallinen harjoittelu/ Functional fitness
 10. Ryhmä PT-harjoittelu
 11. Työntekijöiden kannustaminen liikkumaan
 12. Ulkoilu
 13. Hyvinvointivalmennus tai kokonaisvaltainen valmentaminen (wellness coaching)
 14. Circuit/ Kiertoharjoittelu
 15. Keskivartaloharjoittelu
 16. Lajispesifinen harjoittelu
 17. Lasten ylipainon estämiseen ja hoitoon tähtäävä harjoittelu
 18. Tulosten mittaminen/ Tuloksekkuuden varmistaminen
 19. Työhyvinvointi ja siihen tähtäävät ohjelmat
 20. Bootcamp
Ei yhtäkään uutta trendiä tänä vuonna verrattuna edelliseen vuoteen. Vain pientä liikehdintää trendien välillä. Kärkikolmikko on täysin sama, mutta HIIT on menettänyt piikkipaikan oman kehon painolla harjoittelulle.

Tutkimushan on aika Amerikka-painottunut. Tästä syystä luulen että trendit ovat joltain osin rantautumassa Suomeen vasta nyt ja toisaalla ollaan edelläkävijöitä oltu jo pitkään. Esim. "luomuliikunta" ja ulkoilu ovat täällä olleet pitkään jo trendin harjalla. Vanhuksiin keskittyvä liikunta on vasta nostamassa päätään, mutta taitaa sekin lähteä kulovalkean tavoin liikkeelle kun kuntosaliketjut ottavat kilvan myös päiväsaikaa käyttöön. Oma tätini on käynyt Tampereen kaupungin sponsoroimana kuntosalilla harjoittelemassa ohjatusti jo pari vuotta sitten pienen pätkän. Hän piti siitä kovin ja koki homman todella hyödylliseksi. Ennaltaehkäisy tulee entistä tärkeämmäksi joka päivä, kun puhutaan työikäisten, vanhusten ja myös lasten hoitamisesta.


Aiempina vuosina mainetta niittäneet Zumba, sisäpyöräily ja pilates pysyivät taulukon top 20 listan ulkopuolella tänäkin vuonna. Voidaanko siis todeta Zumban ja kumppaneiden olevan pysyvästi trendilajien ulkopuolella? Ehkä niihin on pikkuhiljaa alettu kyllästyä? Ehkäpä ulkoilu vie voimaa sisäpyöräilyn tenholta?

Viime vuonna kummastelin kun tulosten mittaaminen oli noussut vain vaivaisen sijan. Nyt se on tippunut alaspäin kaksi sijaa. Olen edelleen häkeltynyt tästä, kun päällepuettavien aktiivisuusmittarien markkinat ovat entisestään räjähtäneet ja jokaisella kuntosalilla on tarjota edes jonkinlaista mittauspalvelua kehonkoostumukseen tai hapenottokykyyn. Quantified self movement taitaa sittenkin olla vaan meidän harvojen ilo ja intohimo, eikä se tule ehkä koskaan nousemaan listalla top 10 joukkoon.

ps. Halutessasi lukea Englanniksi alkuperäisen jutun, saat sen täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti