Toisin kuin useasta urheilulehdestä voisi päätellä ihmisten ongelmat eivät ole innostumisen puute, vaan jatkuva tavoitteellinen harjoittelu. On helppo innostua ja kokeilla vaikka mitä, mutta jos aloittaminen lähtee liian kovaa sitä väsyy yhtä helposti. Pahimmassa tapauksessa kokee epäonnistuneensa aktiivisen elämän aloittamisessa ja päättää luovuttaa sen tavoittelun. Liian rankka startti liikunnassa ei sekään helli kehoamme. Kuntoaan ei voi hoitaa intervallein, jotka sijoittuvat kvartaaleihin. Kunnon menestyksekäs hoitaminen vaatii jatkuvaa työtä vuodesta toiseen.
Tätä halutaan välttää (kuva lainassa Steady Health julkaisusta) |
1. Aikatauluta ja karsi liika
Käy läpi aloittamasi harrastukset ja ajoita ne kalenteriisi. Lisää kalenteriin myös päiviä jotka vietät perheen ja ystävien kanssa. Tarkista onko sinulla esim. lasten kuskaamisvuoroja, ja lisää ne kalenteriin. Lisää arpomalla johonkin kohtaan n. 1kpl syysflunssaa (jollekulle se perheestä tulee kuitenkin) ja sen aiheuttamia järjestelyjä. Lisää mahdolliset syntymäpäiväjuhlat ja muut perinteiset tapahtumat joita syksyn aikana tulee olemaan. Älä unohda työpaikan ja harrasteiden pikkujouluja.
Katso kalenteria nyt kriittisin silmin. Näyttääkö siltä, että tilaa on myös hengittää? Onko vapaita hetkiä useasti tavallisen viikon aikana? Pitääkö elämäsi aikatauluttaa tarkasti jos aiot pitää kiinni kaikista harrasteista? Haluatko elää minuuttiaikataululla tästä jouluun saakka? Ehditkö päivittäin valmistaa maittavaa ja ravitsevaa ruokaa itsellesi ja mahdollisesti perheellesi? Kuinka pitkiä yöunia suunnitelmasi mahdollistaa? Mitä jos töissä tarvitaan ylitöitä tai matkustamista?
Jos tuntuu että kalenterissa on sittenkin liikaa ala karsia hommia. Mieti mikä on sinulle tärkeää, mikä on tekemisen perusta? PT:n näkökulmasta sanoisin että tärkeää on oma aika, treenit, syöminen ja hyvät unet. Lisäksi aikaa ystäville, perheelle ja muulle sosiaaliselle. Jos näille ei edes teoriassa riitä aikaa, sitä ei tule käytännössä olemaan yhtään.
2. Arvioi tilanne uudestaan joka kerta kun väsyttää toista päivää putkeen
Kun olet saanut kohdan yksi hoidettua kertaalleen pitäisi tilanteen olla jo ihan hyvä. Joskus kuitenkin hommat karkaavat käsistä vähän vahingossa, takavasemmalta porhaltaen oman pääsi ohitse. Siksipä on hyvä sopia triggereitä, joiden avulla pystyt pysäyttämään koneiston ja pitämään tuumaustauon.
Itse olen huomannut että joskus väsyttää satunnaisesti. Kun väsymys ja tahmeus jatkuu pari päivää putkeen on aika miettiä missä mennään ja miksi koko ajan väsyttää. Joskus syy on huonot yöunet syystä tai toisesta, väliaikainen stressaava tilanne jonka tiedän laukeavan lähitulevaisuudessa tai vaikkapa huono syöminen. Kaikki nuo ovat väliaikaista ja ratkeavat itsekseen.
Toinen selkeä merkki on kun näen töistä unta. Yleensä unessa junnataan paikoillaan eikä päästä oikein eteen eikä taaksepäin. Kollegat kertoivat että heille voi olla hankalaa nukahtaa ja toinen herää aamuyöstä kun kroppa on saanut fyysisen levon hoidettua alta pois. Tässä tärkeää on keksiä millainen on oma toimintamalli kun kierroksia alkaa olla liikaa. Luultavasti toistat täysin samaa toimintamallia, ja kun huomaat sen voit alkaa korjata tilannetta.
3. Jos epäonnistut älä hermostu. Levon jälkeen voit aloittaa paremmalla onnella alusta
Kuten alussa sanoin, moni kokee että on epäonnistunut ja että terveellinen elämä ei ole heitä vasten. Mutta vahinkoja sekä epäonnistumisia sattuu meistä jokaiselle. Epäonnistuminen johtaa oppimiseen jos annat itsellesi hetken aikaa pohtia miksi kävi kuten kävi. Jos sairastut hillittömään flunssaan tai muuten vaan et jaksa enää harrastaa ja kaadut sohvan pohjalle, ei tarvitse ahdistua.
Mieti miksi kävi niinkuin kävi? Olitko ladannut kalenterin liian täyteen? Tuliko muuten hyvin suunniteltuun kalenteriin liian monta poikkeusta ja rasitus kasvoi liikaa? Riippuen vastauksista voit suunnitella uuden nousun fiksummin. Lataat esimerkiksi vähemmän peruskalenteriin tavaraa ja silloin siellä on tilaa vaikka mille yllätykselle.
Luota luontevaan kasvuun, älä tee 110 lasissa aluksi. Määrittele hommat niin että aloitat helposta, keräät onnistumisia ja sitten vaikeutat hiukkasen. Jos salitreeni on sinulle uutta, voit aloittaa yhdellä kerralla viikossa. Kun tuo homma sujuu ja onnistuu voit lisätä toisen kerran. Kolmannen viikottaisen kerran lisäyksen jälkeen voit alkaa miettiä aerobista treeniä. Ehkä viikossa voisi olla yksi rauhallinen lenkki? Joskus voit korvata kuntosalin intervallitreenillä ulkona?
Sama esimerkki ruokavaliosta. Lisää aamuihin täyttävä aamiainen. Kun olet sitä viikon pari onnistuneesti nauttinut voit kiinnittää huomiota lounaaseen. Sen jälkeen pistetään kuntoon treenien jälkeinen syöminen treenipäivinä. Pienillä askelilla korjataan ajan myötä kaikki asiat, mutta ei yritetä ratkaista kokonaista arkea kerralla.
Tätä fiilistä sitten tavoitellaan (Kuva Shockabsorberilta) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti