tiistai 10. joulukuuta 2013

Testissä EasyFit Koivistonkylä ja TGS-harjoittelu

EasyFit Koivistonkylä on vuonna 2013 Koikkarin Prisman yläkerrassa auennut uusi kuntosali- ja ryhmäliikuntapalveluita tarjoava yritys. Paikka on niinsanottu kylmäsali, eli paikka jossa voi käydä lähes ympäri vuorokauden, mutta henkilökuntaa on paikalla vain murto-osan ajasta. EasyFitillä on mahdollisuus saada ryhmäliikunnassa livetunteja (virtuaalituntien lisäksi) sekä henkilökohtaista kuntosaliohjausta. Perinteistä salia vähempää ihmiskontaktia kompensoi reilusti huokeampi hinta 29,90€/kk. Vallan hyvä vaihtokauppa kiireiselle, mutta itsenäiselle liikkujalle.

Olen ohjaillut EasyFitillä Bodycombat tuntia muutaman kuukauden, ja katsellut TGS-avaimen käyttöä kuntosalin puolella. Kyselin sitten paikan omistajalta Akulta mistä oikein on kyse. Avaimeen voidaan tallettaa kuntosaliohjelma, jossa on toistomäärät, suoritusohjeet, kilomäärät ja historiaseuranta. Avain syötetään kuhunkin painopakkalaitteeseen ja laite laskee toistot ja ohjeistaa hieman suoritusnopeudessakin. Vapailla painoilla harjoitellessa käyttäjä kuittaa harjoituksen jälkeen hommat tehdyksi. No tätähän minä tietenkin halusin testata!

Sovittiin että täytän liikuntaprofiilitestin EasyFitin nettisivuilla ja sen mukaan Aku laatii avaimeeni ohjelman. Näin tehtiin, ja tekin näitte MoveMe:n FB-sivuilla liikuntaprofiilini pari viikkoa takaperin. Sitten ohjelman tallennus ja töihin. Minulle oli generoitu kiinteyttävä ja voimaa lisäävä kolmijakoinen ohjelma. Ensimmäinen ohjelma käsitteli pääosin yläkropan lihaksia lisättynä muutamalla kyykkyharjoitteella. Toisessa oli kiertoharjoittelutyyppinen idea, jossa aerobisilla laitteilla tehtiin hommia myös lihaskuntoharjoitteiden välissä. Viimeinen ohjelma keskittyi alakroppaan ja keskivartaloon.

Minun Wellness profiilini
Aluksi homma tökki, kun en kertakaikkiaan kuntosalin näytöllä tajunnut mitä nappulaa piti painaa ja miten pääsin aloittamaan harjoittelun. Noh, aikani kuntopyörän ja näytön väliä ravattuani ja näyttöä taottuani sain harjoituksen alkamaan. Selkeästi UX ammattilainen minussa näkee ison parannusmahdollisuuden käyttöliittymän intuitiivisuudessa :) Tavallisessa tilanteessa kuntosalin henkilökunta opastaa laitteiden käyttöön siinä yhteydessä kun ohjelma ladataan avaimelle ja suuri osa tästä tuskasta poistuu. Me ei kiireisinä (ja minä malttamattomalla mielellä varustettuna) onnistuttu käymään näitä perusteita yhdessä läpi, joten alku oli kivikkoisempi kuin yleensä.

Myös käsipyörää pääsin veivaamaan alkulämppäreissä. Vekkuli vekotin.
Olen pitkään luistanut alkulämmittelyiden kestossa kuntosalilla käydessäni. Taktiikkana on ollut quick and dirty tyyppinen kahvakuulalämmittely, jossa lämmön saa koko kroppaan jopa viidessä minuutissa todella tehokkaasti. Tästä syystä 10minuuttia juoksumatolla ja 5 minuuttia kuntopyörällä tuntui jopa hieman turhauttavalta. Vaan hyvää se mulle tekee, vaihtelu virkistää kroppaa ja mieltä.

TGS-avain in action eli kuntosaliohjelma
Ensimmäisen ohjelman lihaskunto-osuuksissa kantava teema oli "tuplaa annetut painot". Ensin ajattelin että ompa tyhmää, että ohjelmallisesti ei oltu annettu edes lähelle oikeita painoja, mutta sitten jäin miettimään miltä homma tuntuisi jos painot olisivat vähän yläkanttiin annettu. Tässä on selkeä motivointijuttu, jota käytän itsekin. Mieluummin asiakkaalle liian vähän painoja, joista voidaan sitten nostaa reilusti kuin toisinpäin! Ja on ihan mahdotonta arvata mitä kukakin missäkin liikkeessä liikuttelee. Oikeasti.

Tenkkapoo iskikin sitten, kun varsinkin vapaat painot tai jalkaprässin painot olisi pitänyt koneelle syöttää niin että ne vastasivat oikeaa suoritusta. Painopakkalaitteilla homma hoituu näppärästi nuolinäppäimillä suorituksen ohessa, mutta kosketusnäytöllä jälkikäteen tehden homma tuntui mahdottomalta. Löysin homman jujun vasta toisella salikerralla, joten ekan kerran painot jäivät "neitipainoiksi" myös harjoitushistoriaan. Oli se silti ihanaa, että historiatietojen mukaan olin ylisuorittanut jokaisen harjoitteen.

Videolla suoritusohje, vaikutusalueet ja toistomäärät kiloineen
Tykkäsin erityisesti siitä, että kuntosalin näytöiltä sai selkeät video-ohjeet suorituksiin. Ja se, että videon voi katsoa vaikka sata kertaa uudestaan, jokaisella kerralla, tarkoittaa ettei kuntosalijuttuja tarvitse aktiivisesti muistella kun ei ole salilla. Lisäarvoa tähän varmasti toisi, jos kuntosaliohjelma käytäisiin ohjaajan kanssa kerran läpi aluksi. Saataisiin oikeat säädöt laitteisiin ja varmistettaisiin turvallinen suoritustekniikka. Systeemin opettelu osuus normaalisti tehdäänkin, ja tällöin painojen muokkaaminen ja muutenkin harjoittelun aloittaminen uudella järjestelmällä helpottuu..

Muillekin kuin TGS-avaimen ohjelman kanssa harjoitteleville lisäarvoa tuovat painopakkalaitteiden näytöt, jotka laskevat toistot ja antavat ohjeistusta suoritusnopeudesta. Iso plussa, jos vaan huomataan hyödyntää tämä etu. Voit keskittyä täysin suoritustekniikkaan ja unohtaa laskemisen. Vilkaista sivusilmällä laskuria ja 1-1-2 tempoon (rutistus-pito-palautus) ohjaavaa näyttöä. Jo tällä saadaan taatusti jokaisen treeniin lisää 5-10% tehoja. Kun avaimella on ohjelma, laskee näyttö sinulle lisäksi sarjapalautukset. Kiva ominaisuus kun ei tarvitse kuikuilla salin seinältä kelloa tai vahtia omaa sykemittaria haukan lailla. Eikä toisaalta tule kiusausta vääntää sarjapalautusta pienemmäksi ja rehkiä liian aikaisin lisää.

Kaipaamaan jäin pientä opastusta liikkeiden turvalliseen suorittamiseen, helpompaa käyttöliittymää ja harjoituskalenteria josta olisi selvinnyt kuinka usein salille pitäisi tulla. Ja aika siistiä olisi, jos tulokset saisi lähetettyä itselleen sähköpostiin tai niitä voisi ihailla netissä. Etenkin jos tilastoillaan voisi päteä kavereille ;) Kuinka monta sataa kiloa sinä nostit tällä viikolla?

ps. Pikkulinnut kertoivat nettiseurannan olevan tulevaisuudessa mahdollista! Jee! Toiveeni on arvattu siis jo ennenkuin ilmaisin sen :)

2 kommenttia:

  1. "Vilkaista sivusilmällä laskuria ja 1-1-2 tempoon (rutistus-pito-palautus) ohjaavaa näyttöä" - tuota tempoviitettä en ole kyllä nähnyt, mistä se pitäisi havaita?

    VastaaPoista
  2. Moikka! Tätä on ihan tuhottoman vaikea kuvailla sanoin, mutta yritetään. Siinä kaarella, jossa suoritus näkyy näkyy kaksi osoitinta. Jos siis viet painot alkuasentoon nopeammin kuin olisi tarkoituksenmukaista, niin toinen osoitin tulee jäkijunassa kaarella. Jos teet koneen mielestä sopivalla tahdilla, niin osoittimien eroa ei välttämättä näe kun ne menevät synkassa.

    Auttoikohan tämä? Voi myös olla että olen tulkannut valot ihan väärin. Ja kaikissa laitteissa tuota "kaarta" ei ole.

    VastaaPoista