torstai 19. heinäkuuta 2012

HIIT perinteisesti juosten nousevilla sarjoilla, nouseeko hapenottokyky myös?

Ihmiskokeet ovat näköjään itselleni päivän sana. Ajattelin testata HIIT treeniä "perinteisemmin" eli juosten. Tarkoituksena nostaa omaa hapenottokykyä ja toivottuna bonuksena polttaa rasvaa.

Netti on pullollaan erilaisia kirjoituksia ja vinkkejä, joissa kaikissa käsitetään HIIT ainoastaan juosten tai esim. jollain salin aerobisella laitteella tehtäväksi suoritteeksi. Olen kirjoittanut aiheesta vähän laajemman katsantokannan omaavan jutun aiemmin (ja toisenkin), mutta pakkohan se on kokeilla tätäkin bodarien unelmaa. Kahdeksan viikon aikana pitäisi rasvan tiristä niin että sen korvissa kuulee ja aerobisen kunnon (=hapenottokyvyn) kasvaa kohisten. Ei huono ajatellen edessä siintävää puolimaratonia.

Perusohjeena kehoitetaan lämmittelyn jälkeen tekemään muutama intervalli kaavalla 30 sekuntia täysillä   juosten + 30 sekuntia hölkäten. Aloitus on neljä kertaa peräkanaa tuo setti. Tämän jälkeen saa jäähdytellä kotia kohden. Treeni tulee suorittaa kolmesti viikossa (oletus on että välipäiviä pitäen) ja joka kolmannella kerralla tulee lisätä yksi intervallipätkä/ minuutti harjoitukseen lisää. Kahdeksan viikon jälkeen koko harjoitus kestää siis 15min mikä on ehdoton maksimi.

Ihana pinkki Gymboss piipittää tasaisen tappavasti intervallit
Rasvanpolton maksimoimiseksi tulisi treeni suorittaa tyhjään vatsaan aamulla ja välttää aamiaista 30-60min treenin päätyttyä. Teoria on, että kun kropasta ei löydy hiilihydraattia täytyy kehon riipiä kulunut energia rasvavarannoista. Aamuisin tyhjään vatsaan treenaamisesta voi olla montaa mieltä, mutta vähintäänkin minulle tuo sopii kun olo on kevyt. Toisaalta mahdollinen oksentaminen, josta varoitellaan, ei tuntune kivalta kun vatsassa ei ole  mitään oksennettavaa...

Olen kaksi harjoitusta jo tehnyt, ja nyt vasta älysin että pakkohan se on mitata hapenottokyky ennen ja jälkeen, jotta voidaan varmasti sanoa onko harjoituksista hyötyä. Kuviota sotkee varmasti muu harjoittelu, koska ihan pelkällä 15min juoksulenkillä aamuisin en aio puolimaratonille lähteä. Teen siis sekä tätä, että taatusti kuntoa ja kestävyyttä nostavaa pitkää lenkkiä (sekä salia, kahvakuulailua jne.). Varmaan kuitenkin huikaisevat hapenottokyvyn kehittymiset voidaan huomata?

Polarin mittari, jolla testaan myös treenattaviani
Hapenottokyvyksi tulee Polarin mittarilla tasan 40, joka on ikäisteni mittapuulla hyvä arvo. Polar jakaa asteikkoa seitsemään askeleeseen, josta hyvä on kolmanneksi paras. Jos haluaisin päästä erittäin hyvälle tasolle pitäisi arvon parantua kolme pykälää. Erinomaiseen arvoon vaaditaan kuuden pykälän kipuaminen. Saas nähdä kuinka käy.

3 kommenttia:

  1. Kyllä ihan juoksukunnon ylläpitämiseksi on hyvä tehdä interval harjoituksia. Itse aikanaan kun juoksin, en tehnyt intervalleja ollenkaan, lönköttelin vaan. Ei kohentunut kunto enkä myöskään näyttänyt että ikinä mitään urheilua harrastaisin. Mun sisko treenaa mun muistaakseni kerta viikkoon just vetoja ja kerran mäkiä.

    VastaaPoista
  2. Totta joka sana, paitsi että kyllä tasaisillakin lenkkivauhdeilla oppii ja kehittyy. Vähintään juoksemaan sitä peruslenkkiä. Ihmiskeho sopeutuu jokaiseen harjoitukseen ja pyrkii taloudellisuuteen/ minimoimaan kuluvan energian. Se ettei samana toistuva harjoitus kehitä enää hetken kuluttua perustuu tähän faktaan. Siksi mitä tahansa harjoitusta pitää varioida, jotta kehitys voi jatkua nousujohteisena.

    VastaaPoista
  3. Allekirjoitan ton ihan täysin! Liian samankaltainen circuitti teki sen, että mittarin mukaan kaloreita ei kulunut vaikka tein yhtä tehokkaasti treenin joka kerta. Tuli paha pössis ja otti kupoliin. Valitin pari kertaa ohjajallemme (työpaikalla) ja muutosta rupes tuleen, niin kulutus nousi saman tein. Ja kyse ei ollut siitä että paljonko on aerobista circuitissa.

    VastaaPoista