sunnuntai 4. marraskuuta 2012

PT asiakkaan tarina - osa 1

Nyt starttaa juttusarja, jossa te pääsette yhden asiakkaani luvalla kurkistamaan PT-ohjauksen etenemiseen ja tuloksiin joita sillä saavutetaan. Tervetuloa tutustumaan Veeraan. Veera on 20-vuotias yliopisto-opiskelija. Hän on harrastanut ja harrastaa nykyisin aktiivisesti ja monipuolisesti liikuntaa. Kuitenkin tuntui että jokin reenistä ehkä puuttui. Tulokset eivät vastanneet täysin hommaan pistettyä aikaa ja vaivaa. Ja tästä ajatuksesta seurasi yhteydenotto personal traineriin.


Alkuun kartoitetaan tarpeita, motivaatiota ja lähtötilannetta. Itse teen tämän useimmiten ilmaisessa alkutapaamisessa ja käyn lomakkeen haastatellen läpi. Veeran kanssa hoidettiin homma kuitenkin näppärästi sähköpostitse ja päästiin nopeasti asiaan eli reeniin käsiksi. Toiveissa olivat näkyvämmät lihakset ja pieni lihasmassan lisäys. Toisaalta tulevaisuuden haaveena oli puolimaratonin taittaminen. Mietittiin ovatko nämä tavoitteet ristiriidassa keskenään ja todettiin että ei. Jos tahtoo kiinteytyä ja saada lihaserottuvuutta se onnistuu varmasti myös juoksuharjoittelun ohessa. Pieni lihasmassan lisäys ei suinkaan ole mahdotonta. Lihaksilla sitä puolimaratoniakin juostaan :)

Sovittiin alkutesteistä ja kuntosaliohjauksesta, jossa pyrin keskittämään huomiota juoksun mahdollistamisen lisäksi lihasmassan ja lihaserottuvuuden lisäämiseen käsiin, keskivartaloon ja pakaroihin. Palataan kuntosaliohjelmaan seuraavassa kirjoituksessa, ja käännetään katse alkutesteihin.

Lihaskuntotesteinä tehtiin vatsarutistustesti, punnerruksia sekä seinäistunta. Liikunnalliselle ihmiselle ominaisesti testeistä saatiin huipputuloksia jo lähtötilanteessa. Vatsarutistustestissä tehdään minuutin verran vatsaarutistuksia ilman jalkojen tukemista tai käsien pitämistä niskan takana. Tehtävä on yllättävän haastava, kun lisätukea ei saa oikein mistään. Veera suoriutui testistä hyvällä 50 toiston tuloksella.

Punnerruksissa voidaan valita testiin asiakkaalle sopivin tekniikka punnertaa. Veeran tapauksessa homma tehtiin suorin vartaloin, varpaat maassa ja otsan tuli koskettaa kahden nyrkin korkuiseen torniin ennen käsien ojennusta. Homma sujui erinomaisella tekniikalla ja minuutissa kokoon saatiin 51 toistoa. Tämä olisi jo mieheltäkin hyvä suoritus, mutta naiselta erinomainen.

Seinäistunnassa testattava istuu selkä seinää vasten jalat 90 asteen kulmassa niin pitkään kuin jaksaa. Selkä ei saa irrota seinästä, eivätkä kädet saa ottaa tukea seinästä tai reisistä. Mikäli jalkojen kulma matkan varrella muuttuu, tästä annetaan varoitus ja asennon voi vielä koittaa korjata takaisin. Mikäli korjausliikettä ei tule tai se epäonnistuu päättyy testi tähän. 2-2,5 minuutilla saa ikäluokasta huolimatta erinomaisen arvosanan. Veera istuskeli ilmeenkään värähtämättä 6 minuuttia. Olin kuin puulla päähän lyöty, mutta pakkohan tässä on ottaa haaste vastaan ja pyrkiä parantamaan valmennuksen aikana tuloksia. Upeaa kertakaikkiaan!

Seuraavassa kirjoituksessa perehdytään kuntosaliohjelmaan ja sen sujumiseen, kunhan Veera ehtii testailla ohjelmaa pari viikkoa.

1 kommentti:

  1. Moi!
    Tosi kiinnostavaa lukea kerrankin tarina, jossa asiakas ei ole rapakuntoinen sohvaperuna!

    Seuraavaa osaa odotellen,
    Katti :)

    VastaaPoista