sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Sokerittoman tammikuun kuulumisia

Se on aika kertoa miltä tuntuu karsia ruokavaliostaan kaikki lisätty ja ei-luontainen sokeri. Eli hedelmiä syön ja tuoremehuja juon jonkin verran, mutta kaikki muu sokerillinen on pannassa. En kuluta makeutusaineita, koska vatsani ei siedä niitä kramppaamatta.

Ekat kolme tai neljä päivää tuntui aidosti pahalle ja halusin ihan hillittömästi juuri sitä mitä olin itseltäni kieltänyt. Söin uskomattoman paljon hedelmiä ja etenkin sieltä makeasta päästä. Päärynöitä kului useampikin päivässä. Porkkana on toinen makea tuote, joka on kuitenkin terveellinen. Sattumoisin kaapissa oli vain hieman rihmoittuneita porkkanoita tuon jakson aikana, eivätkä ne olleet kovinkaan makeita vaikka muutaman kokeeksi kuorinkin.

Olen tehnyt havaintoja matkan varrella tuotteista, jotka ovat "viattoman terveellisiä" ja sisältävät ihan hillittömät määrät sokeria. Esim. pussipuuroissa, joissa on kuivattuja marjoja tai hedelmää lisämakua tuomassa on 360kcal/100g ja tästä hiilihydraatteja on 64g, josta sokereita on 18g. Kun yksi sokeripala painaa noin 2,6g, on 100g puurojauhetta noin 7 sokeripalaa. Annos on 35g, mutta siitä tulee niin pieni liru puuroa että minä käytän usein kaksi pussipuuroa. Syömällä kahden pussin annoksen puuroa saan ilman mitään lisukkeita jo 12,6g sokeria tai 4,8 sokeripalaa. Jos joku tarjoaisi aamulla lautasella noita sokeripaloja tavallisen puuron vieressä en taatusti söisi.

Tässä kasalla 18g sokeria eli 7 sokeripalan verran (koska meillä ei ole palasokeria...)
Mehukeitto, jota olen aamiaisissa ja smoothieissa käyttänyt, on toinen sokeripommi. Mustikkakeitossa, on 100 grammassa 40kcal energiaa, josta 10g on hiilihydraatteja, joista 9g on sokereita. Tätähän perinteisesti nautitaan enemmän kuin desi. Puurossa noin 2dl eli 200g. Tällöin mehukeitossa on 18g sokeria, eli 7 sokeripalaa. Kun laitan mehukeittoa smoothieen pitäydyn desissä, mutta saan silti 3,5 sokeripalaa.

Tässä 7g sokeria eli vajaa 3 palaa. 
Vertailun vuoksi tavallisessa kaurahiutaleessa on 100 grammassa energiaa 370kcal (huom! Enemmän kuin pussipuurossa), josta hiilihydraattia on 55g ja tästä sokereita 1,2g. Desissä hiutaleita on noin 40g, mutta minä syön usein 1,25dl puuroja, joissa on noin 50g hiutaleita. Tavallisesta puuroannoksestani saan siis alle gramman sokeria, joka on alle puolikas sokeripala.

Mustikassa, joka on poimittu metsästä itse on 100g energiaa 44kcal. Hiilihydraattia marja sisältää 6,4g, josta sokeri muodostaa koko osuuden eli noin 2,5 sokeripalaa. Haluan huomauttaa, että tämä on täysin luonnollista sokeria, ei valkaistua ja käsiteltyä lisättyä sokeria. Marjoja harvemmin koko 100g laitan puuron päälle, arviolta 50g on lähempänä totuutta. 50 grammassa mustikoita on reilu 1 sokeripala.

Lähteinä käytetty Finelin tietokantaa ja valmistajien ilmoittamia tietoja (Raisio)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti