perjantai 14. helmikuuta 2014

Kannustakaa lapsianne rakkaudella

Törmäsin tällaiseen tutkimuksen kaltaiseen artikkeliin. Artikkelissa on mietitty sitä, millä tavalla urheilevan lapsen vanhempi voisi parhaiten tukea ja kannustaa lastaan. Ja kerrankin tätä on kysytty niiltä urheilijoilta itseltään! Ei haastateltu psykologia, valmentajaa tai vanhempia, vaan niitä joita kannustus koskee. Niitä jotka kokevat sen vaikutukset arjessaan päivittäin.

Itse olen huomannut kuinka läheisimpien kannustus tai haukku merkkaa enemmän kuin tuhatkertainen määrä vastaavaa palautetta joltain puolitutulta. Vanhempien palaute on siis taatusti tärkeää ja merkityksellistä urheilevalle lapselle. Ja lapsella tarkoitan nyt itseasiassa kaiken ikäisiä. Jonkun lapsia me kaikki ollaan, aina. Olen kirjoitellut aikaisemmin siitä miltä tuntuu kun äiti tulee katsomaan liki kolmekymppisen tyttärensä tanssikoulun kevätnäytöstä. Hyvältä, lämmittävältä ja ihanalta. Saatika kun äiti tulee katsomaan tyttärensä esitystä tanssikisoihin ja ottaa mukaan kummitädin.

Tutkimuksen anti on yksinkertainen. Vanhempien ei tarvitse tietää lajista ja suorituksesta kaikkea, tai oikeastaan mitään. Tärkeintä on olla tukena kaikin tavoin. Ei tuomita, vaan kannustaa yrittämään. Kysyä lopputuloksesta riippumattomia asioita, kuten "Oliko sinulla hauskaa?". Kertoa että vanhempi on ylpeä, no matter what. Ja mikä tärkeintä, kertoa että välittää ja rakastaa.

Nuorella urheilijalla (ja sillä vähän vanhemmallakin) on riittävästi niitä ihmisiä joiden tehtävä on kertoa virheistä, esitellä onnistumisia ja luoda tarvittavaa painetta jossa voi kehittyä timantiksi. Vanhempien tehtävä ei ole luoda lisää paineita ja monesta tuntuu, että vanhemman hyvää tarkoittava ele puuttua ja ottaa selvää asioista luo paineita. Neuvot ja ohjeet voivat myös olla ristiriidassa valmentajan antamien ohjeiden kanssa. On helppo ymmärtää miten hyvin etenee juna jossa on kaksi eri suuntiin vetävää veturia.

Tärkeitä fraaseja suomeksi käännettynä ennen peliä/kilpailua:
  1. Pidä kivaa.
  2. Tee parhaasi.
  3. Rakastan sinua.

Ja jatkotoimenpiteet pelin/kilpailun jälkeen:
  1. Oliko kivaa?
  2. Olen ylpeä sinusta.
  3. Rakastan sinua.

Tärkein fraasi urheilijoilta kysyttäessä oli kuitenkin seuraava:
"On ilo katsoa kun pelaat/kilpailet"

Näillä eväillä tähän ystävänpäivään.

Katsokaahan Facebookista tarjous yhteistyökumppani Pumpulin kanssa. Ostamalla minkä tahansa Kaverille Kans! kampanjan tuotteen viikonlopun aikana osallistutte Lymfa-jalkakylpypaketin arvontaan. Samaten jos jonkin Pumpulin Kaksin Kivaa paketin ostat viikonlopun aikana, minä tarjoan arvontaan oman pakettini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti