Opiskeluaikoina kiersin toreilla ja turuilla etsien luomua marjamehua. Löysin usein yhden Ruoveteläisen tuottajan ihania mehuja. Olivat opiskelijan budjetille sen verran tyyriitä, että kävivät karkkipäivän herkusta. Tuosta jäi kaipuu tehdä joskus itse yhtä hyvää mehua.
Nyt oman rivitalon pihalla on punaista viinimarjaa peräti kolme pensasta. Noista tulee marjoja niin, että puuroa saisi keittää joka viikonloppu 1,5 litran kattilan ja silti marjoja piisaisi vielä ensi kesänäkin. Mutta mehuun ne olisi helppo upottaa? Huhupuheet kertoivat, että pelkistä punaviinimarjoista tehtävä mehu voi olla aika tujua tavaraa. Mukaan kannattaa heittää vadelmaa tai vaikka mansikkaa. Internet ja huhupuheet eivät toki kertoneet missä suhteessa...
Torilta ostin jo heinäkuussa 5kg laatikon mansikkaa ja noukittiin miehen avustuksella liki 10 litraa mustikoita. Vadelmia ei meidän luottometsistä tänä vuonna oikein löytynyt, mutta marjamehun teon pelasti äidin pakkanen josta löytyi "ylivuotisia" vadelmia. Sitten käärittiin hihat ja alettiin mehustaa. Ensin piti ostaa mehumaija, koska äitien ja anoppien kaapeista emaliset versiot oli jo hävitetty, koska silloin joskus joku sanoi että se on hurjan vaarallista...
Mehustus alkaa siitä että höyrykattilan alimpaan osaan pistetään riittävästi vettä. Jälkikäteen voisin sanoa, että kannattaa myös valvoa että vettä piisaa. Se häviää tuolta jonnekin... :) |
Vattuja, mansikkakökkö ja punaisia viinimarjoja terttuineen päivineen |
Kaikki osat koottu, pakastetut marjat huurtaa kivasti höyryosaa.. Jännittää! |
Kuvassa ensimmäinen lirutus, ja koska mehua ei ollut vielä virrannut kauaa pystyi hantaakia pitelemään paljain käsin. |
Sekoitin avopin ohjeiden mukaan sokerin vasta valmiiseen mehuun. Maistelin ja funtsailin mikä olisi hyvä määrä. Luulisin, että sokeria meni lopulta neljään litraan noin 5-6dl. Ei ole kovin paljon, kun miettii että valmista mehua tulee lantrata noin 1:3 tai 1:4. Toinen mehun heruttelu kattilaan toi vielä lähes täyden toisen kattilallisen. Yhteensä mehua tuli 7 litraa ja se oli kaikki ihan mahtavan hyvää!
Valmista mehua kattilassa, sokerointi voi alkaa! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti