keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Kuntotestausta päivän täydeltä

Tänään olen tehnyt kuntotestausta, ohjausta ja kuntotestausta. Ja jälleen kerran havainnut, kuinka kuntotestaus ilman ymmärrystä siitä mitä tulokset tarkoittavat olisi täysin hyödytöntä. Minä tiedän miten tuloksia voisi parantaa ja mistä mikäkin tulos voisi johtua, jos se vaikka yllättää testattavan. Ajattelen kauhulla kehonkoostumusmittauksia, joita ei selitetä testattavalle mitenkään. Näihin törmää messuilla, joissa laitevalmistaja esittelee omaa tuotettaan tarjoamalla "ilmaisia maistiaisia".

Oma mittaustulos eräällä bioimpedanssivaa'alla kertoi, että sisällän 40,7% rasvaa. Meinasin lentää pyllylleni ja aidosti järkytyin. Järkytyin kaikella tällä tietoudella varustettunakin miettien päässäni "miten minä voin olla noin läski?!?!?". Vaikka totuushan on, että mittaustuloksessa on virhe tai ainakaan se ei ole koko totuus. Sanallakaan minulle ei tulosta selitelty, lähinnä mittaaja totesi "Ompa kummallinen tulos... Sä olet kuitenkin ihan sopusuhtainen... Noh.. Tämmösiä tuloksia tulee joskus, jos vaikka sulla oli rakko täynnä nestettä?". Olen sittemmin moisesta tuloksesta selvinnyt, mutta se, että muistan tuon luvun noin tarkkaan tarkoittaa, että homma kolahti pahasti itsetunnolle.

MoveMe:n kuntotestauspatteristoon kuuluu Polarin leposyketestiominaisuudella varustettu sykemittari, verenpainemittari ja kuntotestauksen käsikirja
Tänään siis kuntotestasin pari asiakasta leposyketestein ja toisen myös muutamalla lihaskuntotestillä. Vaikka leposyketestin tekeminen kestää vain muutaman minuutin, sen tuloksen läpikäyminen kestää vähintään tripla-ajan. Yksittäinen luku, sen selittäminen, tarkoituksen avaaminen ja kehitysideat, asian liittäminen arkielämään... se ottaa aikaa. Sama pätee yksinkertaisten lihaskuntotestien teettämiseen.

Kun testit on tehty niiden tulosten läpikäyminen ei saa jäädä siihen hetkeen. Niihin on sitouduttava palaamaan, ja tekemään kehityksen seuraamiseksi uusintamittaukset tietyn ajan jälkeen. Tärkeää on myös asettaa yhdessä testattavan kanssa realistiset tavoitteet toivotuista tuloksista. Tärkeimmäksi tehtäväksi jää laatia ohjelmat, joilla tavoitteista saadaan totta. Ohjattavan tärkein tehtävä on noudattaa ohjeita. Tämä on asia jota messujen pikamittauksista ei voi saada, vain omalta, osaavalta, Personal Trainerilta.

2 kommenttia:

  1. Konttorimme aulassa oli muutama viikko sitten juuri tuollainen pikainen kehonkoostumusmittaus ja vähän esitteitä ja oppaita tarjolla työterveyshuollon järjestämänä. Viiden minuutin session aikana toisten jonottaessa vuoroaan takanani, ehti työterveyshuoltaja onneksi sen verran valottaa lukuja, että vaikka rasvaprosenttini olikin hiukan korkea, se ei ollut korkea sisäelinrasvan osalta, joten ei niin haitallista. Sen tiesin hyvin itsekin, että pieni liikunnan lisääminen olisi paikallaan :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä että kokemus oli sinulle positiivinen. Väitän stereotyyppisesti että me naiset ollaan vähän herkempiä näille jutuille. Kertoiko terkkari, että juuri syöty lounas tai kahden tunnin sisällä juotu vesilasillinen voi näkyä testissä rasvakudoksena? Tämäkin on yksi asia, mikä kannattaa todellakin huomioida testitulosta tulkittaessa. Mieluummin toki hoidetaan testitilanne sellaiseksi että saadaan paras mahdollinen oikea tulos :)

    VastaaPoista