sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Ihmiskoe - Matkalla paleomaassa osa 1

Koska kaikkea pitää koittaa, niin tätäkin. Sen kummemmin perustelematta tässä matkakertomusta viimeisiltä parilta kuukaudelta, jolloin syömisiä on ohjannut Paleo kickstart.

Aiemminkin olen kokeillut vaikka mitä ihmedieettejä, ja niistä voit lukea lisää täältä. Ideana on ollut kokeilla aidosti eikä vaan akateemisesti linjata että kaikki dieetit ovat huonoja ideoita. Antaa teille lukijoille mahdollisuus nähdä mitä kyseinen dieetti minun maailmassani tarkoitti ja päättää vasta sitten kannattaako hommaan lähteä. Toki teen tätä ensisijaisesti itseäni varten, tutkiakseni itse miten kroppa käyttäytyy eri tilanteissa.

Kuva otettu joskus joulukuussa. Kaikki paitsi mandariini sopisi aamiaiseen paleo kickstartilla
Paleo kickstart jakaantuu muutamaan osuuteen. Ensimmäinen niistä on karuin ja sitä voisi kuvata sallittujen ruoka-aineiden kautta näin: "vain lihaa ja kasviksia". Kuten tupakasta vieroittautuminen on toisille helpompaa kerralla niin voi myös ruokatottumusten muuttaminen olla. Tällä vaiheella tavoitellaan aineenvaihdunnan muutoksia, joiden avulla insuliinipiikit eivät ole niin korkeita ja elimistö oppii hyödyntämään järkevällä tasolla olevia sokereita paremmin.

Seuraavissa osuuksissa ruokavalioon lisätään marjoja, sitten hedelmä ja lopuksi bataattia ja riisiä. Alun "cold turkey" osuuden jälkeen tulee täysin vapaa syöntipäivä ja loppuaika mennään vapaalla päivällisellä joka viides päivä.

Hiukan pippuria rojautti kaupan täti salaattiin
Jostain syystä sain puristettua itsestäni täyden puritanistin ekaksi 14 päiväksi. Suusta ei mennyt milliäkään alas sellaista mitä ei olisi saanut. Aamut lähtivät käyntiin munakkaalla ja kasviksilla, töihin joko tein eväät tai ostin salaatin tarkkaan valikoiden. Illalle olin varannut etukäteen ruokaa, jota kokkasin siis tiettyinä päivinä useamman päivän tarpeiksi. Ja tässä se onnistumisen edellytys taisi ollakin, etukäteen varautuminen ja suunnittelu.

Marjat mahdollistivat proteiinismoothieiden paluun ruokavalioon
Ekasta jaksosta opin paljon omasta kropasta ja sen toiminnasta. Opin myös paljon omasta henkisestä kantistani. Kun tuli todella tiukka paikka töissä ja suoraan sanottuna vitutti niin ettei veri kiertänyt tuli mieleen heti että menen ostamaan suklaata kaupasta. Pullaa, karkkia tai suklaata tai vaikka kaikkea kerralla. Vaan sitten löytyi jostain se pieni ääni joka sanoi että on menossa paleo kickstart johon tämä ei kuulu. Että miksi tekee mieli karkkia, ja parantaisiko se pahaa mieltä? Ei parantaisi, ja karkit jäivät kauppaan. Tunnesyöppö minussa silti on, mutta jostain löytyi tuossa kohtaa rauha ja järki laittaa sille tunnesyöpölle kampoihin. Pohtia tilannetta ulkopuolelta rauhassa.

Tätä hetkeä odotin aika innolla. Lisäyksenä aamupaloihin marjat!
Oman kropan toiminnasta oppiminen ei mennyt näin ruusuisissa merkeissä. Hommassa varoitellaan siitä että treenit voivat tökkiä. Ei tökkineet aloitusviikolla salitreenit mitenkään erityisesti, jonka vuoksi perjantain (4 päivää paleota takana) bodycombat tunti oli aikamoinen ylläri. Kolmannen biisin kohdalla teki mieli kuolla. Tuntui että jalat olivat suossa, jossa killuin lantiota myöden. Yksikään polvi ei kohonnut, hyvä että pystyi kävelemään. Päässä suhisi, lihaksiin sattui, teki mieli vähän itkeä tirauttaa. Totesin tuntilaisille ääneen, että tankkauksessa on käynyt munaus ja kehotin tsemppaamaan munkin puolesta. Loppuun asti kärvisteltiin, kukaan ei pyörtynyt, mutta koreografian jossain kohdissa mentiin lihasmuistista mitä sattuu kun pää ei pysynyt mukana yhtään sen enempää kuin jalat toimivat.

Seuraavalla viikolla tankkasin sääntöjä hieman kiertäen urheilujuomaa (hiilihydraattia) alle ja päälle tuon tunnin. Työt on hoidettava laadukkaasti omista kokeiluista huolimatta.

Positiivisia vaikutuksia olivat ekan parin viikon aikana seuraavat:

 • Vatsa ei pullistellut tai oireillut mitenkään, edes paukkuja ei päässyt
 • Paino ei tippunut, mutta eipä sitä kertynytkään vaikka vapaasti sai syöpötellä isojakin annoksia


Negatiivisia vaikutuksia:

 • Elimistön täysi tyhjeneminen omassa työssä tarvittavista hiilareista ei tuntunut kivalle, ja vahinkoa korjattiin pari päivää
 • Sosiaalinen eristäytyminen työkavereista lounasajaksi ja muutenkin "kaikesta tarjotusta kieltäytyminen" ei tehnyt hyvää henkisesti

Neljäntoista päivän kärvistelyä seurasi täysin vapaa päivä syömisten osalta. Säännöt menevät niin, että ympäripyörryksiin ei itseään saa syödä ja seuraavana päivänä täytyy pystyä treenaamaan. Kehoitus tutkailla omaa oloa on myös annettu. Minähän vetelin hampparin ja ranskalaisia heti lounaaksi. Aamiaiseksi söin minulle rakasta puuroa, josta olin nähnyt jo unta. Puuro maistui paperille ja hampparin kera ranut nousivat päähän. Hyvin hämmentävää. Välittömästi myös vatsa turposi ja alkoi paukuttaa.

Illalla söin vielä karkkia, kun kerran sai. Muutoin illalla palasin jo pääosin ruotuun muiden syömisten osalta. Teki silti hyvää henkisesti irrotella ja todeta omin vatsoin miten huonoksi olo tuli mässyistä ja muista. Puuron kanssa en ole sittemmin koittanut enää kertaakaan. Mieheni totesi että "nyt tiedät miltä puuro meistä muista maistuu". Yhden elämänjakson (32 vuotta!) loppu? Ei enää aamupuuroa?

Ajattelin jakaa tämän paleo homman osiin. Joten seuraavia osia odotellessa saatte kommentoida tätä. Miltä vaikuttaa? Voisitko itse koittaa?

4 kommenttia:

 1. Olen itse vaihtanut rakkaan puuron vihersmoothieen pari kuukautta sitten ja enää ei puuroa uppoa. 30 vuotta sitä tuli syötyä melkein joka aamu, ja välillä päivälläkin, mutta nyt siihen tuli loppu. Smoothie pitää paljon paremmin nälän, eikä vatsakaan tosiaan turpoile kuin ennen. Mulla toimii tämä paleoruokavaliokokeilu toisessa järjestyksessä eli ruoka kerrallaan vaihdetaan terveellisempään ja kun huomaa mikä sopii kropalle, tulee se ruokavalioon jäädäkseen..

  -Raisa

  VastaaPoista
 2. Tervehdys! Mielenkiintoista luettavaa. Itse olen aloittamassa juuri tätä kickstartia, olen syönyt maltillisesti hiilareita ja lähes viljattomasti viime kuukaudet. Päivittäistä vihersmoothieta tulee ikävä 2 ensimmäisen viikon aikana, ellen sitten tee sitä pelkästä vihreästä ja steviasta. Mahtoiko vyötärösi kaventua, mittasitko tai huomasitko peilistä rasvaprosentin pienentyneen?

  VastaaPoista
 3. http://movemeliikuttaa.blogspot.fi/2014/04/ihmiskoe-matkalla-paleomaassa-osa-2.html Tuolta löytyy osittainen vastaus tähän kysykseen.

  VastaaPoista
 4. Hei, aloitin itse juuri paleo kickstartin, niin jäin miettimään että saakohan siinä käyttää psylliumia ja ravintolisiä?

  VastaaPoista