keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Vinkkejä melojan, veneilijän ja muiden vesillä liikkujien kuntosaliharjoitteluun

Kävin avaamassa melontakauden viime viikon torstaina ystäväni Katjan kanssa. Melottiin Vihurin rannasta lättykahveille Uittotunnelin kahviolle ja takaisin. Matkana tämä oli avaukseksi juuri passeli, paikat eivät kipeytyneet ja kelikin suosi. Ainut vaurioitunut oli matkalla palaneet ranteet (EI siis hihat!). Tämän veikkaan johtuneen rasvojen kulumisesta, kun kastelin käsiä rakkojen välttämisen toivossa. Lisäksi meloja tarjoaa rannetta aurinkoa kohden aikalailla koko ajan.

Rantautuminen vielä sujuikin, mutta kun piti lähteä vaati aikamoisen hetkutuksen päästä irti pohjahiekoista ;)
Jäin miettimään kajakissa istuessani tuota vesillä liikkujalle tarpeellista lihaskuntoa. Moni tekee veneessä tai kajakissa vahvasti töitä keskivartalollaan ja hakee sieltä voimaa pysyä pystyssä ja vaikkapa reivata purjeita. Veden kanssa ollaan tekemisissä epävakaan alustan kanssa, ja sen hallitsemiseen käytetään erilaisia liikestrategioita kuin vakaalla maalla.

Tähän hommaan lisätietoja tarjoaa myös yksi nykyisistä valmennettavistani joka purjehtii merellä paljonkin. Hänen kanssaan on haastettu minun aivojani kehittelemään liikkeitä joilla vahvistetaan lihaskuntoa jota merellä käytetään. Tulosten valossa näyttäisi että tässä on onnistuttu. Paljon on käytetty toiminnallisen harjoittelun oppeja, jotta juurikin tuo epävakaan alustan hallinnan harjoittelu onnistuisi vakaissa sisätiloissa. Pallo on ollut ystävämme mm. punnerruksissa ja vatsa- sekä selkäliikkeissä. Vapaat painot ovat olleet oikea valinta lähes mihin tahansa pulmaan.

Kuka tietää mitä pompuloita uittotunnelin lähimailla on koko lahden leveydeltä?
Yhden vinkin voin jakaa teillekin. Kuntosalilla voitte koittaa seuraavaa liikettä, jonka nimi on kylkivääntö tangolla. Videolta löytyy ohjeet suoritukseen, mutta tässä sanallisesti vinkkejä.

  • Aseta tangon päähän paino ja lattiaan tuleva pää ison painon reikään tuetuksi. 
  • Nosta tanko käsien varaan pään ylä- ja etupuolelle ja hae tukeva asento rennosti polvia koukistaen. 
  • Vie tankoa sivulle ja kierrä polvista samaan aikaan hieman kierron suuntaan. Kierrä niin pitkälle kun pystyt liikkeen hallitsemaan ja ponnauta tämän jälkeen tanko takaisin ylös ja keskelle. Toista toiselle puolelle.
  • Liike tehdään keskivartalosta lähtöisin olevalla voimalla, ei käsillä nostaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti