sunnuntai 17. elokuuta 2014

Onko proteiinipatukka sama asia kuin suklaapatukka?

Tämän viestin sisältö on tarjoiltu jo useampi viikko sitten Hyvinvoinnin aakkoset kirjasarjan uutiskirjeen tilaajille. Mutta koska tämä oli hauska testi, päätin jakaa sen teillekin. Jos tahdot jatkossa tällaisia vinkkejä heti tuoreeltaan liity tilaajaksi täällä: http://hyvinvoinninaakkoset.launchrock.com/


Ostin taannoin kauppareissulla kasan proteiinipatukoita ja muutaman tavallisen suklaapatukan. Tarkoituksena oli selvittää kuinka paljon sokeria moisissa patukoissa oikeasti on. Naistenlehdistä olin lukenut, että on sama syötkö proteiinipatukan vai suklaapatukan. Halusin selvittää itse miten on asian laita. Seurasi siis kotitekoinen patukkatesti.


Yllä näet testin sokerikuninkaalliset: Kismet ja Twix oletetusti kärjessä jopa yhdeksällätoista sokeripalasella. Perässä hiipivät testin yllättäjä Maxim kuudellatoista palalla ja Protein delight neljällä palalla. Näin ollen patukoiden yhdenvertaisuus suklaapatukoihin ei ole totta sokerin osalta. Maximin patukalle annettakoon anteeksi sokeriöverit, koska siinä lukee "energy bar" eli energiapatukka ja energiaahan se sokeri todellakin tuo.


Hommassa täytyy olla kyse siis jostain muusta. Mahdollisesti energiamäärästä.

  • Twix: 248 kcal
  • Kismet: 280 kcal
  • So Lo-Carb suklaa-mansikka-vadelma-kookos: 201 kcal
  • So Lo-Carb lakritsi-salmiakki: 205 kcal
  • Protein delight: 130 kcal
  • Maxim energy bar: 221 kcal
  • Fast sports protein: 200 kcal

Hmm... no aika lähellä ollaan jo? Suklaa- ja proteiinipatukat ovat samanlaisia kalorimäärältään? Patukoiden koossa on myös eroja, joten väitän että vetämällä isomman proteiinipatukan on myös vähän täydempi olo kuin pienellä suklaapatukalla. Kismet ei tosin ole kovin pieni sekään.

Puhuttaessa proteiinimääristä pääsevät proteiinipatukat kärkeen. Hyvä niin. Pääosin suklaapatukoissa oli proteiinia 2-5g per patukka, kun taas proteiinipatukoissa protskuja oli reilummin; 14-25g/pötkylä. Näissä jälleen Maximin energiapatukka muodosti poikkeuksen sisältämällään 2,7g proteiinimäärällä. Mutta tämähän ei väittänytkään olevansa proteiinipatukka.

Lopputuloksena julkistettakoot että ei ole ihan sama mitä patukkaa popsit. Suklaapatukat voivat auttaa jaksamaan aerobisen treenin loppuun saakka tarjoten nopeita sokereita helposti imeytyvässä muodossa. Silloinkin suosittelin kuitenkin urheilujuomaa, jota vatsan ei tarvitse kesken suorituksen sulattaa vaan ravinteet imeytyvät suoraan. Salitreenin jälkeen en suosittele suklaata vaan proteiinipatukkaa. Kuten myös hätävälipalaksi laukun pohjalle pyörimään. Herkutteluun käy parhaiten sitten jokin suklaapatukoista, koska ei kukaan voi pokerilla väittää että protskupatukat ovat erityisen hyviä.

Jos kuitenkin mielesi tekee jotain muuta kesäistä purtavaa matkan varrelle perehdy alta löytyviin muutamaan smoothie ja välipalareseptiin. Helposti mukaanotettavia, joskaan ei ilman kylmäsäilytystä ihan viimeiseen asti säilyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti