sunnuntai 3. elokuuta 2014

Yöjuoksujen haittapuolet

Muistatteko kun hehkutin että kävin yöjuoksulla ja se oli ihan huippua? No niinhän se on, mutta taannoin reissulle osui myös yksi vähän harmillisempi yöjuoksu. Tässä kokemus jakoon ja vinkkejä miten rakentaa yöjuoksu toimivaksi ja välttää kokemani sudenkuopat.

Auringonlasku vaiko nousu?
Yöjuoksu on ihan mahtava konsepti, koska silloin on kesälläkin viileää ja helppo hengittää. Lisäksi iltasella pinkaisu on mahdollista niin perheelliselle kuin sinkulle ja sen voi toteuttaa vaikka koko muu päivä olisi mennyt ihan harakoille. Suurimmalla osalla tämä ei vaikuta yöuniin, kunhan yöjuoksun jälkeen suihkuttelet, syöt iltapalan ja painut pehkuihin päättäväisesti ja ripeään tahtiin. Ei päivitellä Facebookkia tai juoksupalveluita vaan tehdään iltatoimet ja painutaan nukkumaan.

Vaan sitten ne sudenkuopat...

1. Kun päivällä on satanut on sateen jälkeen tarjolla paljon pikkuöttiäisiä

Pienet hyttyset, mäkäräiset ja muut ihanat lentävät öttiäiset tulevat taatusti parveilemaan lenkkipolun varrelle kun sade taukoaa. Ei ole mitään niin yököttävää kuin suullinen täynnä mäkäräisiä tai nenästä aivasteltu mustia klönttejä sisältävä räkä. Siksipä suosittelen välttämään silmät kiinni juoksemista ja lämpimiä asfalttipätkiä. Kun huomaat parven, väistä. Yleensä nuo yrittävät parveutua lämpimien tienpätkien päällä ja heti kun tarjolla on jokin varjostava juttu kuten iso puu tai pensas.

2. Joskus ne pimeimmät lenkkipolut kannattaa kiertää

Naisihminen keskellä yötä yksin metsässä. Tiedän että useamman lukijan pulssi nousi juuri kymmenen pykälää. Itselleni sattui taannoin vielä sellainen metsäpolku, jossa oli useampi katulamppu pimentynyt. Luulin, että kyseessä oli vain yksi lamppu ja että valoisuus jatkuisi mutkan jälkeen, vaan eipä ollut näin. Ahdistaa, vilkuilen olkanu yli ja juoksen ihan sairaan lujaa päästäkseni takaisin ihmisten ilmoille. Syke takoo korvissa asti ja lopulta hyppään lähes metrin ilmaan kun siltarummun alla valot häilähtävät kerrasta hieman pimeämmäksi (kun siirryn siltarummun alle, ei tien päältä tuleva valo enää yllä).

Yöjuoksut kannattaa suorittaa isojen teiden varsilla, jossa apu on lähellä jos teoreettisesti sitä tarvitsisit. Pysyy lenkki aisoissa ja ei tule paha mieli juoksemisesta. Suomessa on suhteellisen turvallista, mutta mielikuvasi eivät sitä tiedä. Eikä ole pahitteeksi noudattaa mantraa "Better safe than sorry"

Tällaisia maisemia keskellä yötä

3. Yöunen häiriintyminen

Moni sanoo että kun ihminen riipii itsestään tuloksia keskellä yötä hän ei millään voi rauhoittua ja päästä nukkumaan. Tämän helpottamiseksi on useampiakin vinkkejä. Laita iltapala valmiiksi ja katso että se sisältää riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja. Etukäteen laitettu iltapala tarkoittaa ettet jää ihmettelemään mitäköhän sitä söisi kun tulet lenkiltä. Lämpimän kaakaon juominen voi rauhoittaa ja samalla se sisältää paljon energiaa korvaamaan lenkillä kulunutta kalorikasaa.

Moni rauhoittuu kun jalat ovat lämpimät. Voit laittaa itsellesi iltapalan ajaksi lämpimän jalkakylvyn. Samalla rentoutat jalkapohjan lihakset ja voit hieroa rauhallisesti pohkeita. Jalkakylvyn jälkeen hyvä kuivaus ja jalkarasvaa sekä perään villasukat. Vällyihin tippuminen onnistuu taatusti.

Hyviä yöjuoksuja! Kertokaahan omat vinkit tai sudenkuopat kommenteissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti