sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Ihmiskoe - pilleritaivaasta päivää

Tiedätte että taipumuksenani on testailla asioita itselläni erilaisten ihmiskokeiksi nimittämieni jaksojen kautta. Tällä tavalla voin selvittää miten jokin homma toimii oikeasti tai jättää toimimatta. Huomioitakoon silti, että tällä tavalla selviää mikä toimii itselleni ja yleisempien johtopäätösten tekeminen näiden perusteella ei ehkä kannata.

Olen kuukauden pari ahtanut itseeni vitamiineja, rasvahappoja sekä hyviä bakteereja roppakaupalla. Ja kun puhutaan roppakaupalla, niin tällä kertaa oikeasti tarkoitan sitä. Aamupillerikasa on hillitön. Muillakin aterioilla mieheltä tulee tasaisesti palautetta että "pillereitä, tabuja, tableetteja, nappeja... mitä noi on?". Tässä kokeessa ei kuitenkaan ole mitään vaarallista, kunhan omaa oloa seuraa. Eikä tarkoitus ole jatkaa tätä hevoskuuria maailman tappiin tällaisenaan.

Aamuisin otan monivitamiinin, sinkkitabletin, pari vahvaa kalaöljykapselia sekä ruoan sulamista helpottavan tabletin (tämä menee jokaisen ruuan aluksi). Lisäksi suihkautan D-vitamiinia sekä B12-vitamiinia suihkepullosta kielen alle. D-vitamiinia tulee yhdestä suihkauksesta jo reilusti yli perinteinen suositeltu annos.

Aamutabletit
Kalaöljyä sekä ruoansulatustablettia jatkan päivän mittaan aterioilla niin että kalaöljyn lopputulokseksi tulee 6 tablettia ja ruoansulatustabletti tukee jokaista normaalia ateriaa. Illalla otan magnesium tabun iltapalan yhteydessä.

Miksi sitten juuri nämä tabletit ja näin hurjilla määrillä? Miksi monivitamiini ei riitä yksinään?

Kalaöljy tarjoaa terveellisiä ja välttämättömiä rasvahappoja, kuten EPA ja DHA. Nämä ovat molemmat omega-3 rasvahappoja, joita keho ei pysty tuottamaan yksinään. Harvempi meistä syö rasvaista kalaa päivittäin 150g, jolla minimivaatimus turvattaisiin. Omega-3 ja -6 rasvahapot vaikuttavat hermostoon, näkökykyyn ja ihon kuntoon. Vauvoilla kehittyvä hermosto vaatii näitä erityisesti ja raskaana oleville suositellaankin tupla-annostusta.  Muistisauraudet ja jopa masennus hellittävät otettaan kun lisätään terveellisiä rasvahappoja ruokavalioon. Katso esim. täältä lisätietoja: http://www.tohtori.fi/?page=8903533&id=5214200

Sydäntaudeille altiit tai niihin jo sairastuneet hyötyvät kalaöljystä. Omegat tutkitusti vähentävät rytmihäiriöitä, ehkäisevät tukosten syntymistä ja vähentävät koko kehossa tulehdustilaa. Rasva-aineenvaihdunta vauhdittuu kun veri pääsee virtaamaan kropassa normaalisti ja samalla paineetkin laskevat. Itselleni tärkeä tieto on myös mahdollisuus laskea triglyseridi arvoja, jotka ovat minulla jostain syystä olleet korkealla pitkään. Sukurasitus sydäntauteihin hakkaa takaraivossa ja tahdon tehdä asioille jotain jo etukäteen jos se on mahdollista.

Monivitamiinitablettia tuskin tarvitsee perustella, mutta kerrottakoot että tätä tulen syömään jatkossakin sen yhden tabletin per päivä. Kalaöljyn imeytymiseen vaikuttaa monet vitamiinit, joten tämänkin varjolla vitamiinien tulee olla tasapainossa ettei tablettimeri valu hukkaan. Lisäksi jos ruoansulatus ei toimi, ei voida kuvitella nieltävien tablettien imeytyvän kovin hyvin. Tästä syystä pyrin auttamaan omaa temppuilevaa mahaani entsyymivalmisteella joka auttaa ruoan pilkkomisessa ja imeytymisessä.

Kalaöljyn imeytymisessä mainitaan erikseen usein sinkki hyvänä apuaineena. Mutta sinkillä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Sinkkiä käytetään mm. DNA:n rakentamisessa avuksi, eli aika perustavanlaatuisilla tasoilla mennään jos tästä on puutetta. Jos mielit tulla raskaaksi on sinkki hyvä apulainen sen avulla rakennettavien entsyymien vuoksi. Itselleni sinkin merkitys tulee kuitenkin vastustuskyvyn muodossa. Sinkki edistää haavojen parantumista, ehkäisee tulehduksia ja mahdollisesti nopeuttaa flunssasta parantumista. Eikä se haittaa että hiukset sekä kynnet voivat hyvin :) Lisätietoja sinkistä esim. täältä: http://www.sinkki.com/

Purkkien kavalkadi

D-vitamiinin eduista on ollut niin paljon puhetta mediassa ja vaikka missä että pidän palopuheen lyhyenä. D-vitamiinia keho valmistaa itse, jos se saa tarpeeksi aurinkoa. Suomalaiset tarvitsevat pitkän talven ja pimeiden jaksojen vuoksi d-vitamiinia purkista. D-vitamiinin riittävä saanti pitää luut kovina, rasva-aineenvaihdunnan kunnossa ja on erityisen tehokas astman ja allergioiden kanssa taistellessa. Ja kun ei väsytä koko ajan, ei masennakaan niin paljoa. Se mikä auttaa astmaatikkoa hengittämään auttaa myös ehkäisemään flunssakauden tartuntaherkkyyttä.

Magnesiumia otan tarkoituksella illalla vaikka kaiken muun vetelen lähinnä aamulla. Magnesium rentouttaa lihaksia ja auttaa palautumisessa. Palautuminen tapahtuu öisin ja lihasten rakentumiseen tarvitaan myös laadukasta proteiinia. Magnesium lisää urheilijoiden (ja miksei myös kuntoilijoiden) suorituskykyä ja helpottaa sydänlihaksen työtä. Magnesium edistää D-vitamiinisynteesiä ihossa, jolloin magnesiumin ja d-vitamiinin ottaminen yhdessä on ihan fiksua. Ja vaikka mitä muuta hienoa, tsekkaa täältä: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=95

B12- vitamiini (jota menee siis suihkeena, kuten d-vitamiiniakin) auttaa hermosolujen toiminnassa ja osallistuu esim. puna- ja valkosolujen muodostamiseen. Koska tätä vitamiinia saadaan pääosin lihasta, maidosta ja kananmunista, se on äärimmäisen tärkeä lisä vegaaneille. Itse syön lihaa reippaastikin, mutta maitoa olen pyrkinyt välttelemään viimeaikoina. Koska tämä imeytyy parhaiten maidosta voi minulla esiintyä puutteita. Lähinnä kuitenkin puutos johtunee vatsan temppuiluista, joita korjaan parhaillaan. Lisäksi tämä tuli mukana paketissa d-vitsku sprayn kanssa :D

Lisäksi syön entsyymejä ja harkinnassa on agressiivinen probioottikuuri vatsan toiminnan korjaamiseksi. Perintötekijät eivät ole helpottaneet tietäni vatsan kanssa ja muutama vuosi takaperin tehty sappirakon poisto (sappikivet eivät uusi, kun ei ole rakkoa mihin ne voisivat kertyä) ei auta ruoan sulamista. Normaalistihan maksan tuottama sappineste kerääntyy sappirakkoon väkevöitymään ja sitä sieltä ruiskutellaan isot määrät kun syöt jotakin ja ruoka alkaa sulaa. Minulla välivarastoa ei ole, joten jokainen ateria vaatii maksaa tuottamaan vaadittavan sapen siltä istumalta. Lienee sanomattakin selvää, ettei tässä kohden homma etene normaalilla tehokkuudella.

Puuh! Pitkä teksti :) Jatkan toisella mokomalla huomenna ja kerron mitä tuloksia olen havainnut näiden pillerikasojen syömisen aikana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti