tiistai 24. syyskuuta 2013

Smoothien koostamisohjeet

Olisi tosi kiva antaa smoothieohjeita, laskea niiden kaloreita ja kertoa miten helkatin hyviä ne on juuri sillä koostumuksella millä minä niitä teen, mutta... Kun en tee kertaakaan ihan samanlaista smoothieta, niin en voi. Päätinkin siis pykätä tähän teille smoothien koostamisohjeet, jotta voitte miksailla omia versioitanne ikuisesti varioivalla makumaailmalla mutta terveellisenä pysyvällä kaavalla.

Kuva lainassa täältä, josta useita vihersmoothieohjeita
Kaava is as follows: 
Siinä täytyy olla rakkautta.
Siinä täytyy olla unelmii.
Mannapuuroa ja mansikkaa.
Juuri oikeenlaista kemiaa! 
Hekoheko, no siis oikeasti on hyvä jos on mansikkaa, unelmia ja rakkautta :) (ja olkaa hyvät loppupäivän korvamadosta)

Proteiinin lähde

Laita smoothieen ruokaisuutta hakiessasi jokin proteiinin lähde, esim. maitorahka tai proteiinijauhe. Mikäli haussa on enemmän "välipala" tai "jälkiruoka" tyyppinen smoothie voit käyttä myös vähemmän proteiinipitoista lisuketta, esim. maustamatonta jogurttia tai vaikka maitoa.

Vitamiinien, hivenaineiden ja antioksidanttien lähde

Jokaisessa smoothiessa pitää olla marjoja ja/tai jotain tosi tumman vihreää. Joo'o, sinne voi laittaa vaikka pinaattia, romaine salaattia tms. eikä se maistu silti karmealle. Toki mitä tujumpaa vihreää, sitä enemmän makua vaikka päärynästä, banaanista ja marjoista (niin se mansikka tulee tässä peliin). Jos mietit marjojen ja hedelmien välillä etkä tahdo käyttää molempia voit rohkeasti valita jonkin makean hedelmän salaatin kera ja marjat kun rehuja ei ole keitoksessa. Niin ja toki marjoista ja hedelmistä saa kuituja vinon pinon.

Kuva lainassa täältä, josta myös 16 erilaista reseptiä tarjolla
Terveellisen rasvan lähde

Terveelliset rasvat ovat yleensä juoksevia tai täysin luontaisesti kasvista tulevia. Itse käytän avokadoa, kookosöljyä tai pähkinöitä. Käyttäessäsi pähkinöitä, suosittelen hommaamaan blenderin joka pystyy niihin ja/tai liottamaan pähkinöitä jolloin ne muuttuvat elimistössä paremmin sulaviksi ja ravintoaineet imeytyvät täydellisemmin. Mitään rasvanlähdettä ei tarvitse lähteä lotraamaan kilokaupalla. Eli avokadosta 1/4-1/2, kookosöljyä 1rkl, pähkinöitä kourallinen. Rasvaa tarvitaan, muttei liikaa.

Neste ja salaiset ainesosat

Smoothie taittuu ihan vedelläkin maistuvaksi, mutta jos tahtoo hifistellä voi nesteeseen sekoitella pakuria. Yleensä tulen heittäneeksi perään vielä jotain superfoodeja joko maun vuoksi tai niiden ominaisuuksien tähden. Aswahagandha, goji-marjat, camucamu jne. Sekaan vaan ja surrur. Joskus toki smoothie on hyvä paikka piilottaa ei-niin-ihanaisen-makuisia superfoodeja. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti