sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Bulletproof kahvi testissä

Kyllähän sitä pitää kaikki hömpötykset testata mistä maailmalla kuhistaan. Bulletproof kahvi on yksi näistä ja sunnuntain kunniaksi tämmöistä sumppia keittelin.

Bulletproof kahvia on ihan erikseen olemassa jauhatuksena, joka on toksiineista vapaata ja muutenkin paremman luokan kahvia. Tällä kertaa tyydyin näiden suhteellisen kalliiden ja hankalasti Suomeen tilattavissa olevien papujen sijasta Arvid Nordquist kahviin jonka papuja säilytän jääkaapissa ja jauhan tarpeen mukaan annoksen aina tuoreeltaan.

Huomaa crema pinnalla, joka on selkeästi tällä kertaa "kermaa"
Riippumatta siitä tahdotko kokeilla voikahvia voin kertoa että tuoreista ja asianmukaisesti säilytetyistä pavuista juuri ennen keittämistä jauhettu kahvi vaan on hullun paljon parempaa. Kahvissa oleva papujen rasva on herkkää härskiintymään ja jos ostat valmiiksi jauhettua kahvia on iso riski että pavut ovat ehtineet homehtumaan ja niiden jauhamisestakin on jo useampi kuukausi. Kun kerran maistat aidosti tuoretta kahvia, tiedät mistä puhun. Ero on karmaiseva.

Bulletproof kahvissa aitoja BP-papuja tärkeämpää on käsittääkseni se mitä siihen lisätään ja miten kahvi valmistetaan. Eli suodatetaan kahvi ja lisätään siihen blenderissä vispaamalla terveellisiä rasvahappoja. Blenderissä kovaa vispaamalla saadaan rasvat emulgoitumaan kahvin sekaan ja lopputulos on silkkisen pehmeä kahvijuoma. Kahvin tarkoitus on pitää nälkää, nostaa vireystasoja ja saada fokusoitua päänsisäistä surinaa hyvällä tavalla.

Käytetyt rasvat ovat suolaton voi ja MCT-öljy. Suolattoman voin tulisi olla luomulaatuista ja mieluummin niityllä vapaasti ruohoa syöneiden elikoiden tuottamaa, mutta nyt mentiin ihan vaan tavallisella voilla. MCT-öljy on kookosöljystä erotettu keskipitkien rasvahappojen keskittymä. Eli se paras osa kookosöljystä joka jo sinällään on terveellistä rasvaa. MCT-öljy on väritöntä eikä se maistu yksinään oikein millekään. Lisättäessä esim. smoothieen tai tähän kahviin se korostaa muiden aineiden hyviä puolia hienosti. Hieman kerman tavoin, muttei kuitenkaan "rasvaisesti".

Gizmo on kyllä etopeli, sillä valmistuu mitä vaan "teho-osastolla" tarvittavaa ;)
Omaan kahviini keitin nelisen kupillista kahvia ja laitoin 1rkl voita ja 2tl MCT-öljyä perään. Sitten Gizmosta volat kaakkoon 20-30 sekunnin ajaksi. Kaadetaan kuppiin johon päälle saadaan bendauksen aikana syntynyt crema. Kahvin väritys on maitokahvin oloista. Nautitaan rauhassa fiilistellen. Ihan neljää kuppia kahvia en juonut, lieneekö tuohon mukilliseen mahtuvan kolmen pienen kahvikupillisen sisältö. Loput kaadoin raa'asti viemäriin kun talouden ainut kahvinjuoja olen minä.

Maku oli pehmeä, ei yhtään kitkerä. Voi tai öljy ei hyökkinyt makuna päälle vaan oli hyvin sulautunut kahviin. Oikein miellyttävä elämys. Kahvi taisi myös aamiaiseen yhdistettynä pitää hieman nälkääkin tavallista kahvia paremmin. Toisaalta niin sen näillä kaloreilla kuuluisikin (n.160kcal annoksessa, josta kahvin osuus on maksimissaan 10kcal). Mitään erityistä skarppiutta en havainnut olossani, mutta kyllä tuo keitos hyvää oli. Ehkä ei päivittäiseen käyttöön, mutta pieniin nautinnollisiin rauhallisiin aamuihin?

Olettekos muut testailleet tätä? Millaisia vaikutuksia ja fiiliksiä on herättänyt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti