tiistai 10. kesäkuuta 2014

MCT-öljy ja smoothie

Bulletproof kahvin testailun jälkeen on tullut kysymyksiä että miten ihmeessä sitä MCT-öljyä sitten käytetään smoothieissa. Hyvin yksinkertaisesti kaatamalla joukkoon ja blendaamalla :)

Olen kirjoitellut smoothieohjeista tarkemmin ja kertonut perusteet smoothien rakentamiseen täällä. MCT-öljy on hyvä rasvanlähde smoothiessa avokadon, pähkinöiden tai muiden vaihtoehtojen lisäksi. MCT-öljy on itsellenikin suhteellisen tuore tuttavuus ja siksi sitä ei tuossa smoothiepostauksessa erikseen mainittu.

Chia-siemenet turpoamassa, muut ainekset jo kannussa

MCT-öljyn nimi tulee sanoista Medium Chain Triglyceride eli keskipitkiä rasvahappoja. Keskipitkiä rasvahappoja kookosöljyssä on enemmänkin, mutta MCT-öljyssä puhutaan etenkin kapryyli- ja kapriinihapoista. Tavallisessa kookosöljyssä näitä rasvahapoja on noin 15% ja nämä parhaat osat kookosöljystä erottamalla saadaan tätä tyyriin hintaista öljyä.

Hedelmät päällä, marjat pohjalla
Näiden rasvahappojen kerrotaan vähentävän ruokahalua, termogeenisesti nostavan kropan polttoastetta ja lisäksi ehkäisevän tehokkaasti makeanhimoa. Lisäksi näiden rasvahappojen pitäisi terävöittää ajattelua kuten minkä tahansa laadukaan rasvahapon kuuluu tehdä. Aivot tarvitsevat rasvaa, rasvahapot ovat elintärkeitä elimistöllemme.

Öljy ja chia-lima jokukkoon, hiukan vettä ja surrur
Koska MCT-öljy ei maistu millekään on sitä helppo lurauttaa ruokaan kun ruokaan. Smoothieen öljy sopii hyvin, koska sinne sekaan se sekoittuu kun blenderillä ollaan matkassa kuitenkin. Esimerkiksi tein smoothien jossa ei ole proteiinia nimeksikään, täysin omien ohjeideni vastaisesti. Tämä onkin tarkoitettu jälkkäriksi tai esim. keitettyjen kananmunien kanssa aamulla syötäväksi.

3-4 annosta varten tarvitset

 • 1 (luomu) appelsiini
 • 1 (luomu) päärynä
 • 250g pakastemarjoja (100% kotimaisia)
 • 3rkl chiasiemeniä veteen turvotettuna (vaaleita käytin tällä kertaa)
 • 1 (luomu) banaani
 • 1rkl maca-jauhe
 • 1rkl MCT-öljyä
 • Vettä sopivasti jotta ainekset peittyvät

Ohje on yksinkertainen. Kaikki blenderiin ja surrur kunnes sopiva koostumus on saavutettu. Chia-siemeniä voi turvottaa kupissa noin 10minuuttia ennen smoothien tekemistä. Appelsiini kannattaa kuoria, mutta esim. päärynästä voi käyttää kuoret ja jopa siemenkodan kun on tarpeeksi tehokas blenderi. Maca-jauheen voi jättää pois jos se ei suuhusi maistu hyvälle.

Koko kannullisessa on kaloreita noin 650kcal, jolloin yhden annoksen kalorit ovat 165kcal

 • Proteiinia 7%
 • Hiilihydraattia 55%
 • Rasvaa 38%

ps. Aloita öljyn käyttö varovasti. Nopeasti elimistöön kerta-annoksena vetäistyt rasvapommit voivat aiheuttaa laksatiivisia vaikutuksia. MCT-öljyn kanssa aloitusannos voi olla noin 2tl päivässä ja nostaen siitä jopa useisiin ruokalusikallisiin päivässä. Älä kuitenkaan urheile öljyn kanssa vaan korvaa sillä muita epäterveellisempiä rasvoja ruokavaliostasi. Vaikka öljy laihduttaisi termogeenisen vaikutuksensa vuoksi, se on silti jokaisen kalorinsa arvosta energiaa jota laita kroppaasi sisälle. Jos syöt enemmän kuin kulutat, lihot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti