perjantai 6. huhtikuuta 2012

HIIT - treeniä täydellä teholla

HIIT on lyhenne sanoista High-intensity interval training eli vapaasti suomentaen korkean rasitustason intervallipohjainen harjoitus. Yleensä HIIT treeni on 10-20 minuuttia kestävä tiukka rääkki, jolla pyritään maksimoimaan tulevien tuntien aineenvaihdunnan taso ja rasvanpoltto. Lisäksi intervallipohjainen treeni nostaa anaerobisen rasituksen ja sen tuomien maitohappojen sietokykyä. Treenin vaikutus voi kestää jopa kokonaisen päivän, ja tästä syystä harjoitukset suositellaan tehtävän aamulla varhain. Yöllähän kehon on tarkoitus levätä ja rakentaa sekä korjata lihasta.

Olen pitänyt ohjelmassani nyt muutaman viikon HIIT harjoitusta aamuisin 2-3x viikossa. Tuntuu joskus typerälle lähteä salille vain 10-13min harjoitteen tähden. Salille pääsy, pakkaaminen, suihku, meikkaus ja kaikki oheistoiminnot vievät reilusti enemmän aikaa kuin itse treeni. Mutta jotenkin tuntuu että kaikkea pitää koittaa ja tämä on silti ihan hauskaa harjoittelua ollut tähän asti. Tuntuu myös todellakin siltä että on tehnyt jotain kun päivä startataan kuolettavalla rääkillä.

Oma HIIT harjoitus on koostunut mm. seuraavasta kolmen liikkeen patterista:

  1. Soutu soutulaitteella niin lujaa kun kropasta lähtee 300m
  2. Etuheilautus 32kg kahvakuulalla 30x
  3. Hyppy yläasennossa olevalle step-laudalle tai hyppyboxille tasajalkaa ja alas 30x
Koko setti toistetaan kolme kertaa, taukoja ei pidetä paitsi kun kävellään/hölkätään suorituspisteeltä toiselle palautellen. Viimeisissä hypyissä yleensä kiroilen jo ihan ääneen tsempatakseni itseni hyppäämään vielä ne viimeisetkin kymmenen hyppyä. Ilon kautta treenaaminen on yleensä oma motto, mutta tuossa tilanteessa tuntuu että huumori on kaikonnut kauas pois.

2 kommenttia:

  1. Sama fiilis kun olen tehnyt mun kuntopiirireenejä, 12minuuttia kieli poskella. Ai ai kun tuntuu niin ihanan hapokkaalle. Mä oon nyt tehnyt noita myös kotona ja hyvin onnistuu..

    VastaaPoista
  2. 32 kg! Hyvä Taisku! Ja muutenkin mahtavaa että saat tehtyä tuota tiukkaa reeniä :)

    VastaaPoista