sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Jawbone Up testissä - fiiliksiä reilun viikon käytön jälkeen

Se on vähän ammatin tuoma varjopuoli, että käytettävyysihminen törmää teknisten laitteiden kanssa ongelmiin. Minä olen onnistunut epäonnistumaan yksinkertaisen laitteen kanssa nyt pari kertaa ja kerron teille nyt ominaisuuksista joita en osannut käyttää tai jotka eivät toimineet niinkuin oletin.


Alkuun on silti sanottava, että onhan tämä hieno ja jännä vempele. Varsinkin unikäppyröiden seuraaminen kiehtoo minua suuresti ja päivittäin vaihtuvat personoidut viestit motivoivat. Ihmisiä myös kiinnostaa ja ihastuttaa nättiin ja helposti kannettavaan muotoon tehty aktiivisuusmittari. Selkeästi hyvä tuote, vaikka nyt hieman natisenkin pikkuvioista :)

Personoitu tsemppi- ja kehuviesti. Kyllä kelpaa olla hyvä nukkuja :)
Unimoodi ja power nap -toiminto

Kuten jo sanoin, tuottaa laite unikäppyröitä. Tuottaa, jos muistaa laittaa sen unimoodiin... Arvatkaas kuinka useasti tässä kymmenen päivän aikana olen osannut ja sittemmin muistanut laittaa homman oikeaan asetukseen? Ekoina öinä en osannut toimia ohjeen mukaan ja ranneke oli päivämoodissa yölläkin. Sittemmin ollaan menty vaihtelevalla menestyksellä ja kymmenestä yöstä tallentuneita on viisi.  Onneksi nukkumisen voi syöttää käsin jälkikäteen, mutta ohjelma ei osaa tämänkään jälken tulkita dataa nukkumiseksi. Harmillista.

Unistatistiikkaa
Unikäppyröistä selviää syvän ja kevyen unen määrät ja jaksottuminen yöhön. Lisäksi laite laskee mahdolliset heräämiset. Näistä voi juuri lukemani Hormonidieetti -kirjan mukaan päätellä mikä sisäelimistä prakaa, jos mikään. Jos herää esim. aina aamuyöstä viiden aikaan voi olla maksassa vikaa. Onneksi en todistettavasti heräile yöllä edes vessaan.


Power nap -toimintoa olen käyttänyt tasan kerran. Harvemmin sitä ihminen ehtiikään vedellä päikkäreitä. Tarkoituksella 30minuutin uniksi tarkoitettu jakso venähti itsellä tuntiin ja hyvin sekavaan iltapäivään. Ranneke ei vaan herättänyt. Tiedä sitten mitä munasin, mutta ei tullut herätystä ja energisoitunutta oloa. Jos joku osaa auttaa, niin kertokaa ihmeessä kommenttiosioon.

Ruokapäiväkirja

Applikaation kautta voi syöttää syömiään ruokia. Homma on jaettu kategorioittain ja jopa viivakoodilla voi hakea tietoja. Väitän, että Suomessa homma ei ihan näin hienosti pelaa, mutten toki testannut. Ruokien merkkaamiseen kannustetaan, koska ruualla on suunnattoman suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Silti erilaisten annosten merkkailu käsin kännykän näppäimistön kanssa on turhauttavan hidasta ja vaivalloista. Jää itsellä kyllä usein tekemättä. Sisäinen käyttöliittymäsuunnittelijani ei keksi kyllä kovin paljon helpompaa käyttöliittymää, että sinällään tässä on yritystä.


Päivittäinen aktiivisuus jaetaan hienosti aktiivisuudella poltettuihin kaloreihin ja perusaineenvaihdunnan polttamaan määrään. Jos ruokia merkkaa, näkyy näillä oma pylväs kaloreista, jota voi verrata viereiseen aktiivisuuspylvääseen. Jos pylväät ovat yhtä pitkät on homma hyvin hallussa, jos taas syö vähemmän kuin kuluttaa pitäisi laihtua. Suhteellisen selvää matikkaa ja hyvin havainnollistettu.

Fiilismerkinnät

Jokaiselle asialle voi antaa hymiöllä fiilismerkinnän. Mutta jostain kumman syystä unelle tai päivän askelille ei voi antaa kuin täysin ekstaasissa olevan hymiön tai uneliaan ja sekavan näköisen naamavärkin. On valittavissa kaksi ääripään kuvaa, eikä mitään siitä välistä. Kokonaiselle päivälle voi antaa reilusti paljon isommalla variaatiolla fiilishymiön. Ruokaa ja treeniä voi myös arvioida laajalla skaalalla.
Treenin tehomerkintä
Treeneistä kysytäänkin aina millä tasolla on liikuttu, ja valinnan voi tehdä hauskasti tikku-ukon kuvaa värittämällä. Jos ranneke on ollut treenissä mukana, näkee sen hetken askeleet kivasti tuon treenimerkinnän alla ja voi päätellä missä kohtaa esim. frisbee golf kierrosta on rämmitty eniten pusikossa :)

Vain osapäiväiset tilastot sekä fiilismerkintä

Iddle Alert

Ranneke tarjoaa mahdollisuuden laittaa itselleen inaktiivisuushälytyksiä. Eli kun vietän paikallani pari tuntia, alkaa ranneke väristä ja haluaa että lähden liikkumaan. Olen saanut hälyn aikaiseksi tasan kerran, eli en taida hirveän paljoa viettää persauksellani möllöttäen. Tämä on ehdottomasti kiitoksen arvoinen ominaisuus ja tämän antaisin mielelläni jokaiselle asiakkaalleni työpäivää sulostuttamaan. Tulisi ainakin liikuttua ja aktivoitua lannerangan aineenvaihduntaa! Miltäköhän Suomen tuki- ja liikuntaelinsairauksien tilastot näyttäisivät jos jokaisella olisi tällainen hälytin käytössä?



Vielä puolitoistaviikkoa testiä edessä. Jos haluat että testaan jotain tiettyä juttua rannekkeella vinkkaa siitä kommenteissa.

9 kommenttia:

  1. Hei! Mistä tällaisen vempaimen saisi ostettua? Netistä en löytänyt kuin verkkokauppa.comin sivuilta ja sielläkin toimitusaika tuskaiset 2-4 viikkoa.

    VastaaPoista
  2. Moikka! Tuolla kirjoittelin edusta, jonka saa Varimportista: http://movemeliikuttaa.blogspot.fi/2013/06/etu-blogin-lukijoille.html. Edun saat joko Tampereen liikkeestä suoraan, jolloin toimitusaika on juuri se aika joka kestää kun haet laitteen liikkeestä, tai heidän verkkokaupastaan: http://www.varimport.fi/ Saat hintaetua laittamalla verkkokaupassa tekstin "MoveMe" kampanjaruutuun tai sanomalla sen liikkeessä myyjälle.

    Hyviä ostoksia ja muistahan kertoa mitä tykkäsit laitteesta itse! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Nyt vain odottelen postin kolahdusta :)

    VastaaPoista
  4. Hei taas :) Nyt mullakin on ollut "ranneke" käytössä vajaan viikon ja hyviä kokemuksia!
    Mietin tuota Power nap -toimintoa, sillä kokeilin sitä itsekin. Laitoitko laitteen unitilaan? Itse en tajunnut laittaa mutta heräsin Idle Alertiin, jonka olen asentanut 30 minuuttiin. Toisella kerralla laitoin unitilaan, mutta heräsin silloin pihalta kuuluviin kolinoihin.. en siis vieläkään tiedä miten sitä pitäisi oikeaoppisesti käyttää :D

    VastaaPoista
  5. Laitoin unitilaan ja se ei herättänyt. Heräsin toisen kerran sohvalta tuohon inaktiivisuushälyyn, joten luulisin että jos olisi herättänyt olisin herännyt :) Käyttöohjeen mukaan pitäisi painaa kahdesti lyhyesti nappia ja sitten pitkästi. Kun painaa pitkästi se menee nukkumismoodiin ja ei sitten herätä (ellei ole jotain herätystä asetettuna). Toisen kerran koitin siis laittaa tuon moodin päälle kun laite oli puhelimessa kiinni ja sitten päivämoodissa päikkäreille. Kerro ihmeessä jos saat tuon onnistumaan :) Ei me voida olla ainoita jotka ei osaa tuota käytellä.

    VastaaPoista
  6. Kerron, jos vaan tosiaan saan toimimaan :D Itse otan useinkin päivätorkkuja ja ajattelin, että "loistava ominaisuus, kerrankin herää unilta virkeänä eikä ihan tokkurassa". Vielä kun osaisi käyttää ;)

    VastaaPoista
  7. Hei
    Itse olen onnistunut parit torkut ottamaan ja molemmilla kerroilla "ranne" on minut herättänyt.
    Pari kohtaa tuli mieleen mikä on voinut mennä pieleen: Power Nap pitää olla asetettu päälle puhelimesta ja tämän jälkeen ranneke on synkattava puhelimen kanssa.
    Torkuille mentäessä ranneke on aktivoitava torkkutilaan painamalla kahdesti lyhyesti nappia ja sitten pitkästi.
    Yka4

    VastaaPoista
  8. Hei!
    Kovasti kiinnostaisi, pitääkö olla iphone vai onnistuukohan Samsungilla/Nokialla käyttämään tätä? :)

    VastaaPoista
  9. ios ja android pelaa, mutta nokialaisesta en löytänyt tietoja tuolta tuotteen omilta sivuilta. Eli siis samsungin mallit ihan hyvinkin pelittäisi! Täältä tarkempi lista: https://jawbone.com/up/devices

    VastaaPoista