lauantai 2. huhtikuuta 2011

Kuntotestaus - polkupyöräergometri

Meillä oli eilen vuosittainen työnantajan virkistystapahtuma (eli bileet) ja samaan yhteyteen oli oman yksikköni toimesta laitettu työhyvinvointijuttuja liikunnan muodossa. Kantavana teemana olemme tänä vuonna (ja jo osana viime vuotta) keskittyneet työhyvinvointiin ja siihen vaikuttavien asioiden parantamiseen. Toki työhyvinvointi ei ole pelkkää fyysistä hyvinvointia, vaan sosiaalista ja psyykkista puolta on pyritty huomioimaan myös. Itse voisin vaikka väittää, että kun fyysisestä kunnosta ja jaksamisesta pitää huolen alkavat psyykkiset ja sosiaalisetkin asiat loksahdella kohdalleen. Toisaalta, taidan olla vähän puolueellinen näissä asioissa :)

Valmiina päivään, verkkareissa kuunneltiin yksijön johtajaa.
Päivä alkoi junassa matkalla Helsinkiin, jossa nautin aamiaisen, koska se aikaisessa lähtöhässäkässä osoittautui mahdottomaksi kotona. Urheilupaikkana oli Esport center Espoossa, jossa aiempien ilmoittautumisten valossa oli meitä odottamassa ensin kuntotestejä ja liikuntakokeiluja. Kuntotesteistä polkupyöräergometriin mahtui kuusi henkilöä ja loput saivat valita Cooperintestin ja UKK-kävelytestin väliltä. Minua arpaonni suosi ja valikoiduin mukaan ppergometriin yhdeksän halukkaan joukosta.

Pikaisen (uuden) aamiaisen Esport Centerissä nautittuamme menimme kuulemaan päivän järjestelyistä ja tarkoituksesta ja sitten meidät jaettiin testausryhmiin. Menimme testiasemalle ja testin kulku selitettiin meille ja edellisenä päivänä lähettämämme esitietolomakkeet käytiin läpi. Kuten aina, kuului meidän sen jälkeen signeerata lomakkeet ja vakuuttaa että olemme testissä omasta vapaasta tahdostamme. Nauratti, koska mietin miksi joku haluaisi pakottaa toisen ihmisen kuntotestiin?

Jo vähän aikaa poljettu, keskityn etsimään sopivaa asentoa käsille. Tuntuu, että aina kun irrotan kädet sarvilta katsoo testaaja minua kuin olisin erityisen väsynyt ja vaarassa tipahtaa satulasta.
PPergometrissä tarkoituksena on polkea tietyllä kampi/pyöritysnopeudella tasaisin väliajoin nousevaa vastusta vastaan. Naisilla testimme alkoi 40 watin vastuksella ja nousi aina 20 watilla 2minuutin välein. Miehillä testi aloitettiin 50 watista ja nousi aina 25 watin kertanostolla. Joko laskennalliseen tai itse harjoituksessa mitattuun (tai testattuun) maksimisykkeeseen nähden laskettiin 85%HrMax taso ja kun saavutti tämän anaerobisen kynnyksen oltiin saavutettu riittävä tarkkuus. Tämän jälkeen testaaja kysyi haluaako jatkaa testiä. Jos halusi jatkaa saatiin tarkempia tuloksia. Asetin itselleni tavoitteeksi polkea, kunnes olen polkenut n.2minuuttia omalla maksimisyketasollani. En halunnut vetää testiä ihan hapoille asti, koska edessä oli vielä pitkä päivä iltarientoineen.

Valitettavasti testituloksia kohdistettuine liikuntaohjeineen pääsen ihmettelemään vasta maanantaina tai tiistaina, mutta mielestäni testi oli hauska kokemus ja odotan innolla mitä se kuntotasostani kertoo. Jos veikata täytyisi, luulen että olen peruskuntoinen ja peruskestävyysharjoittelua suositellaan. Sykkeeni hyppäävät herkästi tosi korkealle, ja vaikka vauhtikestävyysalueella pystyn harjoittelemaan pitkäänkin, puuttuu peruskestävyysalueen harjoittelua ohjelmastani paljon. Veikkaan että tanssiharjoittelun keskisykkeet ovat peruskestävyystasolla, mutta juju siinä on se että harjoitus on aikalailla intervallityyppinen. Tämän lisäksi käyn kuntosalilla ja tehokkaissa jumpissa. Viikko sitten muutettu pk-aluetta painottava harjoitteluni Extreme Runia silmällä pitäen on tuskin vielä ehtinyt vaikuttaa testituloksiin, joten on kiva nähdä kuinka lähelle oma ohjelmani menee testaajan suosituksia.

Kahvakuulaohjaajamme selittämässä mistä se liike lähtee, kehon keskustasta, tottakai!
Testien jälkeen oli tarjolla urheilujuomia ja hedelmiä sisältäny välipala jota seurasi jakaatuminen kolmeen eri lajiin. Itse valitsin kahvakuulailun ja olen tyytyväinen valintaani. Kahvakuulaohjaajan kurssi 15.4 polttelee ja oli ihana päästä taas kuulailemaan osaavan ohjaajan johdolla. Ohjaaja piti meille nopean alkuverryttelyn ja muutaman erilaisen patteritreenin. Kollegani totesivat lajin myös äärimmäisen tehokkaaksi ja tunnin jälkeen moni puhalteli lattianrajassa väsyneenä mutta onnellisena :) Harkitsen vakavasti ehdottavani kuulien hommaamista työpaikan taukotiloihin. Siinä voisi hyvin pyöritellä hartiat, selän ja istumisesta väsyneet nivuset auki kahvia hakiessaan!

Minä (ja valikoitu joukko kollegoitani) tekemässä etuheilautusta. Tästä tehtiin myös yhden käden variaatioita.
Muita lajeja olivat norsupallo ja pilates. Naiskollegat kehuivat pilatesta oikein kovastikin, kun juteltiin meille varatussa vip-saunassa(!) päivän kokemuksista. Ohjaaja oli saanut selitettyä asiat hyvin ja liikkeet olivat tuntuneet omassa kropassa hyviltä ja helpoilta ymmärtää.

Pilatesta ja vahvaa keskittymistä. Tavoitellaanko tässä mielikuvana palkankorotusta? ;)
Norsupallo on jalkapalloa isolla jumppapallolla. Siinä tarkoituksena on pitää hauskaa yhdessä ja iso pallo takaa suuremmat mahdollisuudet olla loukkaamatta nilkkojaan tai polviaan. Hauskaa oli ilmeisesti ollut sielläkin, ja kysyttäessä kukaan ei tuntunut muistavan ketä omassa joukkueessa oli pelannut eikä etenkään sitä kuka oli voittanut. Kerrankin miehet olivat pitäneet hauskaa ja kilpailu ei ollut se tärkein osuus!
Norsupalloilijat vauhdissa! Niin vauhdikasta oli ollut, että kaikki kuvat on tärähtäneitä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti