lauantai 23. helmikuuta 2013

Kuohuttava, kohauttava aamuaerobinen tyhjällä vatsalla?

Aluksi todettakoot, että minä tykkään kun asioita oikeasti tutkitaan eikä luoteta pelkkään perimätietoon. Tykkään myös kun tutkimuksia luetaan sillä tarkkuustasolla kun niitä on tehty, eikä oiota mutkissa ja tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä lopputulosten suhteen.

Tyhjän vatsan aamuaerobinen on kuohuttanut viimeaikoina omaa lähipiiriäni, PT-ammattilaisia ja osaa asiakkaista. Otaksun homman lähteneen liikkeelle Jutan puolen vuoden superdieetti ohjelmasta, jossa Bull yksiselitteisesti esitti, että sovitusta laihtumistavoitteesta puuttuvat kilot ovat tekemättömien aamuaerobisten syytä. Voi olla, että tässä kyseisessä tapauksessa näin onkin, mutta asia ei todellakaan ole niin yksinkertainen.

Luin erilaisia tieteellisiä artikkeleita ja lopulta Lihastohtorin oivaltavan kiteytyksen aiheesta. Olen lihastohtorin kanssa samoilla linjoilla ja tulkitsen tutkimuksia samoin kuin hän blogissaan.

Northumbria Universityn tekemän tutkimuksen mukaan (tai artikkelin otsikon mukaan) ihminen voi polttaa jopa 20% enemmän kaloreita treenatessaan aamulla tyhjään vatsaan verrattuna aamiasen syömiseen ennen aamutreeniä.


Fitness urheilijat tekevät ja suosittelevat kaikille aamuaerobisia tyhjällä vatsalla, jotta saadaan poltettua ne sinnikkäät kalorit ja karistettua rasvaa keskivartalosta. Useimmiten ohje on, että 40-60min kevyttä liikuntaa aamutuimaan. Toiset vannovat HIIT:n nimeen, jossa tehdään korkeatehoinen sekä lyhyt treeni heti aamulla ja syödään vasta tunnin päästä harjoituksen jälkeen.

Itse pidän tunteesta jossa juoksen tyhjällä tai lähes tyhjällä vatsalla. Juoksu kulkee ja on kevyt olo. Ei tyhjällä vatsalla silti edes tuntia jaksa juosta ellei juokse nakkikioskin kautta :)


Lihastohtori esittää postauksessaan useita tieteellisiä julkaisuja linkattuna ja kertoo miten asian näkee. Kiteytettynä näyttää siltä, että väitettä tukevaa tutkimusta on vähemmän kuin väitteen mitätöivää. Kyse on vahvasti henkilökohtaisesta ominaisuudesta jos aamuaerobinen jollakulla toimii. Eikä siinä mitään, jos tahtoo lähteä pirteenä liikkeelle, niin aamuliikunta on juuri oikea valinta! Ulkona käpsytellessä kroppa herää ja ehtii nauttia auringosta.

Painonpudotuksessa tulee muistaa myös se tosiasia, että jos ei syö vähemmän kuin kuluttaa on ihan sama hölkkääkö vaikka keskellä yötä. Liikunta tukee laihduttajan tavoitetta ja helpottaa painonhallintaa. Ruokavalio on se naru, jolla paino saadaan oikeasti tippumaan.

1 kommentti:

  1. Jep. Tuossa olet täysin oikeassa. Kyse on täysin henkilökohtaisesta ominaisuudesta jos aamuanaerobinen toimii tai ei toimi. Itselläni se toimii, mutta tunnen monia joilla se ei todellakaan toimi.

    VastaaPoista