Olo on hieman järkyttynyt, tai oikeastaan todella järkyttynyt. Olen saanut käsiini Firstbeat mittauksen raportin. On paljastunut, että toisin kuin voisi olettaa, minun stressipiikkini ajoittuvat johdonmukaisesti öihin. En palaudu lähes ollenkaan päivän rasituksista nukkuessani. Palautumista tapahtuu lähinnä sinä aikana vuorokaudesta jonka voisin mielestäni käyttää paremminkin. Illalla katsellessani telkkaria ja surffaillessani päämäärättömästi samalla netissä.
Kelataanpa silti alkuun. Olen pitänyt Firstbeat laitetta itseeni kytkettynä kahdella sykeanturilla kolmen päivän ajan. Olen samalla raportoinut verkossa olevaan päiväkirjaan omia tekemisiäni. Nukkumista, töitä, surffailua, ruoanlaittoa, kotiaskareita, treenit ja niin edelleen. Laitetta ei saa upottaa veteen ja näin ollen treeneihin kuulunut uiminen ei laitteelle tallennu eikä suihkuhetkiäkään voida taltioida. Muutoin mittaria pidetään itseen kiinnitettynä koko ajan, myös nukkuessa. Anturilätkien liima ärsytti hieman ihoa, mutta tästä varoiteltiin etukäteen. Iho toipui ennalleen parissa päivässä ja ihon pyyhkiminen elektrodeja vaihtaessa helpotti kutinaa.
|
Yhden päivän koko kaari. Vaikka nukuin huikeat 13 tuntia, on siellä isosti stressaavin hetki koko vuorokaudesta... |
Laite mittaa sykevälivaihteluita, ei siis suoraan sykettä. Syke kun ei oikein kerro sitä taikka tätä mutta sykevälivaihtelulla on merkitystä. Samaa on mitannut jo pitkään Suunnon sykemittarit määritellessään harjoituksen harjoitusvaikutusta. Samanlaisia arvioita sain minäkin nyt tästä mittauksesta testijakson ajalle osuneesta salitreenistäni. Ylpeänä totean että salitreenin harjoitusvaikutus oli 3,2 eli kuntoa kehittävä asteikolla 1-5. Happivaje eli EPOC-arvo oli 67ml/kg harjoituksen huippuhetkenä. Selkeästi salitreeni on meikäläisellä intervallityyppistä ja perään tehty uintikeikka polttanee tasaisemmin kaloreita. Harmillisesti aerobiset harjoitukset viikolla ajoittuvat mittausjakson ulkopuolelle ja niistä en siis mittauksia nyt saanut.
|
Harjoitusvaikutus kuntosalitreenistä |
Tärkeintä testidataa on palautumisen ja stressireaktioiden suhde ja vaihtelu päivän aikana. Stressi voi olla fyysistä tai henkistä, mittarille se on aivan se ja sama kuten se on myös elimistömme hyvinvoinnille. Tässä kohtaa meikäläisen mitatut tulokset näyttävät siis punaista. Stressaan päivällä ja etenkin öisin nukkuessani. Keskimäärin unesta on palauttavaa noin 60%, minun ikäluokassani keskiarvo on 55%. Minun keskiarvoni yöunen palauttavuudesta kolmelta yöltä oli 19%. Ei naurata. Järkyttää ja ahdistaa. Ei auta vaikka nukkuu tarpeeksi, jos laatu on tätä luokkaa.
|
Koko mittausjakson palautumiset ja stressit |
Eikä auta vaikka katsoisi päivää kokonaisuutena. Keskimäärin palautumista tapahtuu koko vuorokaudessa 25%, minun ikäviiteryhmässäni 26%. Minun oma arvoni on surkea 13%, puolet oman viiteryhmäni arvosta. Huh!
Kun sanoin että stressi on "tasa-arvoista" niin tarkoitin sitä. Parhaana liikuntapäivänä palautumisen määrä on ollut kaikkein surkein. Tai siis voimavarojen kerääntyminen on ollut negatiivista koko jakson, mutta eniten treenipäivänä. Pitäisikö siis treenata vähemmän jotta palautuisi? Ehkä ei niinkään, koska huono kunto ja ylipaino ovat syitä siihen että uni ei palautakaan. Lisäksi mainitaan stressi, univaje, sairaudet ja päihteet. Näillä millään ei taideta selittää meikäläisen hirveää tulosta. Alkoholia menee todella harvoin, stressiä en mielestäni koe (vaikka se mittauksessa hyvin selkeästi näkyykin), univajeesta en määrällisesti kärsi tai palaudun univajeesta luontaisesti viikon sisällä (on vain pakko nukkua). Sairauksia ei ole tai ne ovat lääkkeiden avulla hallinnassa.
Pari kaveria ehdotti syyksi mittavirhettä. En haluaisi uskoa tähänkään, koska Firstbeatillä on takanaan useiden vuosien tutkimus ja tarkkaakin tarkemmat mittalaitteet. Katsotaan miten asiaa voidaan selvittää ja tuloksia parantaa, pysykää kuulolla.
Katsotaan uuden mittauksen avulla tuloksia tarkemmin ja selvitetään mistä puutteellinen yöpalautuminen johtuu -Satu / Firstbeat
VastaaPoistaFirstbeatin kanssa ollaan tosiaan oltu yhteyksissä. Suoritetaan uusintamittaus ja katsotaan miten minä todella voin. Hienoa asiakaspalvelua kertakaikkiaan! <3
VastaaPoistaKerropa, jos syyt selviävät. Itsekin olen jonkin verran Firstbeatiin perehtynyt ja käyriä analysoinut ja olisi mielenkiintoista kuulla syy, jos se selviää. Itselläkin kyllä tuo treeni+arki yhdistelmä on sen verran stressaava, että treenipäivinä meinaa palautuminen viivästyä yöllä, mutta kyllä sitä sentään jossain kohtaa tulee. Itselläni onkin päivät sitten punaisella :(
VastaaPoistaFirst beat mittauksen uusinnasta raportti viivästyy viikolla, koska postin kautta kulkenut mittari ei saapunut ennakoidussa ajassa takaisin First beatille. Pahoittelen tätä, ja lupaan tuottaa välissä hyvää sisältöä lisää teille!
VastaaPoistaMinulle sanottiin että olen ainoa kenellä sellaiset tulokset mutta näköjään "meitä" onkin enemmään, nyt tiedän että vika ei ole minussa vaikka siltä tuntui laitteen myyjän puheen jälkeen
VastaaPoistaMoikka Jaanika! Käyhän kurkkaamassa tarinan toinen osa, josta selviää mikä minulla tulosta osittain selitti: http://movemeliikuttaa.blogspot.fi/2014/12/firstbeat-analyysin-toinen-kierros.html
VastaaPoistaSamankaltaisen ahaa-elämyksen koin myös itse. First Beat lyö ”faktat tiskiin” ja oivalluttaa kyllä hyvin oman hyvinvoinnin lähteille.
VastaaPoista