perjantai 10. elokuuta 2012

Food detective testin tulokset

Arvoisa yleisö, rumpujen pärinää... Vihdoinkin koitti se hetki kun uskoin antibioottien kropasta haihtuneen ja tilanteen normalisoituneen. Tuli aika suorittaa Food detective testi, ja niellä tulosten kertoma karvas kalkki.

Kaikki on mahtunut pieneen pakettiin, siis aivan kaikki
Tiukimmin värjääntyivät eli vältettävien listalle siirtyvät jääkaapin varastojen ehdyttyä

 • Lehmän maito
 • Kananmuna
 • Kaura
Minä, joka elän elämääni aamupuurolla, johon lisätään raejuustoa ja maitoa... Ja joka pistän iltaisen ruisleivän päälle keitetyn tai paistetun kananmunan. Melkein itkettää. Rahkasmoothiet voin samointein unohtaa välipalojen listalta.

Seuraavaksi reagoivien listalle menivät cashew-pähkinät ja vehnä. Näitä tulee vähentää. Tarkkailulistalle ylsivät sitten loput viljat (vehnä, riisi, ruis, durumvehnä ja gluteeni yleisesti) sekä pähkinät (manteli, parapähkinä, maapähkinä) sekä peruna. Se taisi alkaa karppaajan ura, tai paleodieetti ilman pähkinöitä?

Etukäteen odottamattomasti ei reaktiota tullut omenasta, hiivasta tai valkosipulista. Mukavaa on myös havaita ettei kalat, äyriäiset, lihat tai esim. melonit aiheuttaneet mitään. Samaten se fakta että soija sopii taitaa pelastaa monelta itkupotkuraivarilta kun alan rajoittaa itseltäni noita yllä olevia aineita.

Noh, miten testi sitten tehtiin?

Paketissa tulee kaikki tarvittava. Etukäteen jännitin sormeen reiän pistämistä lansetilla. Onneksi tuo on täysin automaattinen vekotin ja kun tuin sormen pöydän pintaan ja painoin laitetta, ei pistoa edes tuntenut. Minulla on piileviä laborantin kykyjä, tai sitten olen käynyt antamassa verinäytteitä huonosti hommansa osaaville henkilöille :)

Paketti purettuna. Jopa tuloskortti on mukana
Kannattaa lukea seikkaperäiset ohjeet vaikka kahdesti ennen hommaan ryhtymistä. Katsoa pullot ja käydä mielessään läpi mitä missäkin kohtaa pitää tehdä. Ainut paketista "puuttuva" esine on ajanottoon tarkoitettu väline. Itse käytin iPhonen "Timer" softaa.

Seikkaperäiset ohjeet
Aluksi pitää saada sormenpäästä otettua verinäyte putkiloon. Paketissa olevan ohjeen mukaan kädet kannattaa pestä lämpimällä vedellä, koska tämä helpottaa veren virtaamista ja pehmentää sormen ihoa. Ehkä tätä kannattaisi tehdä myös labraan mennessä? Putki johon veri pitää kerätä on kapea ja lyhyt. Vaikka puristin ohjeen mukaan veripisaran ennen putken tökkäämistä sain keräillä verta kauan. Niin kauan että ensimmäinen sormi hyytyi ja oli pakko puhkoa varalansetilla toinenkin sormenpää. Putki piti saada siis täyteen, ja hyytymät eivät käsittääkseni paranna tulosta.

Tästä näkee, etten osaa laastaroida, vaikka laastaritkin oli valmiina paketissa. Taustalla liuos A
Putki tuupataan sellaisenaan aineeseen A. Ei tarvitse koittaa saada verta ulos putkesta, vaan sen saa sellaisenaan tökätä aineen A purtiloon. Korkki kiinni ja vispausta. Tässä kohden avataan foliopaketista testialusta. Hulautetaan aine A ja siihen liuennut veri alustalle. Vispataan ja naputellaan mahdollisia ilmakuplia pois. Annetaan olla pöydällä rauhassa 20min.

Veren vaikutettua voidaan tökötti kaataa viemäriin. Paketissa lukee, että EU-säädösten mukaisesti aineet ovat myrkyttömiä, joten tuskin tein minkäänasteista ympäristörikosta. Huuhdellaan huuhteluliuoksella D, jota on paketissa taatusti riittävästi. Itseltäni jäi toinen puteli kokonaan avaamatta. Neljä huuhtelua takaa, että testialusta on valmis seuraavalle aineelle.

Purkki B esiin ja taas heilutellaan ja vispataan aine tasaisesti alustalle ja koputellaan mahdolliset ilmakuplat pois. Annetaan muhia 10min, hulautetaan aine viemäriin ja huuhdellaan taasen neljä kertaa liuoksella D.

Liuos B vaikuttaa
Seuraava vaihe on tarkin osuus. Tasan kaksi minuuttia seuraava liuos saa olla alustalla. Asetin kellon valmiiksi, kaadoin liuoksen C alustalle ja koitin mahdollisimman ripeästi heilutella sen tasaiseksi ja ilmakuplavapaaksi. Kello käyntiin ja ensimmäisen valokuvan aikaan olivat jo tietyt ympyrät haalean sinisiä. Kirosin mielessäni kun katsoin uusien ja taas uusien ympyröiden värjäytymistä. Noh... tärkeää on että on jotain muutettavaa, muuten pitäisi tyytyä keljuilevaan vatsaan.

Ja viimeisenä kehite. Varmistusruutu on värjääntynyt heti, ja testi on luotettava
Kun kaksi minuuttia oli kulunut sai kehiteaineen hulauttaa viemäriin ja jälleen huuhdella liuoksella D. Tässä vaiheessa piisasi yksi huuhtelu. Ruksin tuloskortista alussa kertomani kohdat ja vietin hiljaisen hetken tulevaisuudessa odottavalle kaurapuurottomalle kaudelle.

Onneksi ruokayliherkkyys ei ole kuten allergia, vaan siitä voi välttämiskauden jälkeen päästä eroon. En ole hylännyt kaurapuuroa siis iäksi, mutta vähintään 3kk jaksoksi.

7 kommenttia:

 1. Kannattaa testata maustamatonta Alpro Mild & Creamy jugurttia. Loistava välipala marjojen kanssa!

  -Raisa

  VastaaPoista
 2. Moi!
  Harkitsen tuon samaisen testin ostamista ja löysin tänne, kun googletin kokemuksia asiasta.
  Onko testin tulokset tuntuneet oikeilta pidemmällä tähtäimellä? Eli onko vatsa voinut paremmin, jos olet välttänyt noita ruoka-aineita?

  VastaaPoista
 3. Yllättäviä parannuksia olotilassa on ollut, ei tosin täysin juuri sillä alueella kun lähdin hakemaan. Kirjoittelen vielä pidemmän pätkän tästä aiheesta lähitulevaisuudessa. Pähkinänkuoressa sanon, että vaikken tiennyt että minua ennen väsytti niin energiatasojen nousu, iltapäiväkoomien täysi häviäminen ja muutenkin parempi jaksaminen on ollut iso muutos parempaan. En vaihtaisi takaisin lähtötilanteeseen mistään hinnasta. Lisäksi vatsa on tasaantunut, mutta ei kokonaan "normaali" ainakaan vielä.

  VastaaPoista
 4. Niin ja muista hyödyntää blogin alennuskoodi -15% alennuksen saamiseksi! MOVEME on koodi, jolla tuon saat.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksesta :)
  Saattaapa hyvinkin olla, että päädyn tuon testin tilaamaan, jos ei kohta alkava viljaton kokeilu tuota toivottua tulosta.

  VastaaPoista
 6. Hei, ruoka-aineyliherkkyyshän "diagnosoidaan" ei pelkän testin, vaan oireiden perusteella. Eli jos tuo testi näyttää sinulla positiivista jonkin ruoka-aineen kohdalla, mutta et saa siitä oireita, niin kyse ei ole yliherkkyydestä tai allergiasta. :) Lisäksi käsittääkseni tuo testi mittaa veren IgG-luokan vasta-aineita, jotka kertovat lähinnä siitä, että olet altistunut kyseiselle ruualle.

  VastaaPoista
 7. Sansu: tottakai on oltava jotain oireita ennen testiä. Niin minullakin oli useiden vuosien ajan. Yliherkkyydessä hommaa vaikeuttaa silti se, että oireet voivat tulla reilulla viiveellä ja jatkua pitkäänkin. Eli toisin kuin allergiassa, jossa reaktio on välitön.

  Mitä tulee vasta-aineisiin, niin testin ohjeiden mukaan jokaista testattua ruoka-ainetta söin viikon ajan ennen testiä säännöllisesti. Jos testi mittaisi pelkkää altistusta, eikö silloin tulisi jokaisen pylpyrän värjääntyä? Itse tulosten valossa ja olon parannuttua uskon, että hommassa on pointtia ja ainakin minua se auttoi. Mutta jokainen voi testata omalta osaltaan onko tämä humpuukia vai totta :)

  VastaaPoista