torstai 28. heinäkuuta 2011

Venyttelyohjeita kuvilla - osa2

Noniin rakkaat, nyt kun on treenattu Gymstickillä tai kahvakuulalla tai parhaassa tapauksessa molemmilla, alkaa olla aika treenatun jäykkä olo. Vai mitä? Noh, täällä ainakin on. Niinpä intoonnuin tekemään venyttelyohjeita kahvakuulailun ja muun treenin kangistamille lihaksille. Auringon laskiessa venyttelin mökkilaiturilla, mutta ihan yhtä hyvin lihakset venyy olkkarin lattialla iltauutisia katsoessa. Itseasiassa olkkarin lattiasta tullee vähemmän tikkuja persiiseen kuin mökkilaiturista...

Venyttelyssä on tärkeää, että hengittää rauhallisesti ja syvään. Antaa hengityksen syventää venytystä pikkuhiljaa. Noh, tärkeintä taitaa olla että venyttelee, enemmän kuin kerran eläessään. Venytellä pitäisi joka toinen päivä, ja treeniviikkoon tulisi sisällyttää erillisiä kehonhuoltotreenejä, jossa koko kropan lihakset voi käydä läpi.

Lämmitellä ei tarvitse, jos päivän treenistä on kulunut 3-4h. Silloin lihaksissa on vielä lämpö, joka mahdollistaa turvallisen venyttelyn. Jos treeniä ei ole alla, kannattaa vähän hyppyä tai tanssahdella, ravistella raajoja, jotta lihakset lämpiävät, pehmenevät. Hieroja osasi selittää minulle hienosti miksi heti treenin jälkeen ei parane venytellä pitkiä venytyksiä (tämän olen aina tiennyt, en vaan pysähtynyt miettimään miksi). Lihaksen kipuresponssi heikkenee lämpimässä lihaksessa ja tällöin on mahdollista venyttää yli oman venyvyyden ja tehdä enemmän hallaa kuin hyvää. Voit venytellessä jopa aiheuttaa venähdyksen tai revähdyksen lihakseen.

Mutta sitten asiaan! Pidä jokaista venytystä rauhallisesti syventäen vähintään 30sekuntia. Nämä liikkeet voit tehdä putkessa, siirtyen sulavasti liikkeestä toiseen. Olen käyttänyt tällaista sulavaa ketjua tanssinopettajana paljon. Vaihtoehtoisesti voit tehdä liikkeet siinä järjestyksessä mikä sattuu sinulle passaamaan :)

Lonkankoukistajan venytys:
Pistä toinen jalka pitkälle taakse suoraksi, varpaat maahan. Huolehdi, että etujalan polvi ei ylitä samaisen jalan varvaslinjaa. Taivuta lantiota eteenpäin, ei niinkään alaspäin. Voit nojata käsillä etummaisen jalan polveen ja suoristaa selän tai painaa kädet alas ja lepuuttaa yläkroppaa jalan päällä.


Lisähaastetta saat, kun nostat etujalan puoleisen käden korkealle ilmaan ja taitat yläkroppaa korkkiruuville. Aukaiset rintakehää ja hengität syvään. Venytystä voi myös syventää asettamalla takajalan varpaat suoriksi maata vasten, asettamalla polven maahan ja nostamalla yläkropan pystyyn ja kädet esim. pyllyn päälle "painoksi".

Takareiden venytys, osa1:
Aseta takajalan polvi maahan ja siirrä paino taakse, niin että etummainen jalka suoristuu. Jos takareisi on todella kireä, voit jättää polven hieman koukkuun aluksi (kuten kuvassa). Nojaa selkää suorana jalan päälle tai nouse suoraksi tukijalan päälle. Tärkeää on tuntea venytys, ei kisailla muiden kanssa.Pohjelihasten venytys, osa 1:
Siirrä paino takaisin etummaiselle jalalle ja koukista se. Vedä taaimmainen jalka allesi koukkuun, sääri maata kohden. Hae venytystä nilkan taakse painamalla ylhäällä koukussa olevaa polvea alas ja eteenpäin. Tämä venytys pitää löytää, joten kärsivällisyyttä!


Sisäreiden/ Lähentäjien venytys, osa 1:
Työnnä taas toinen jalka taakse, ja jätä toinen koukkuun eteen. Käänny takajalan puoleiselle sivulle ja koita laittaa koukkujalan kantapää maahan. Käännä jalkoja auki.


Pakaralihaksen venytys:
Käänny takaisin koukkujalan suuntaan ja lähden tuomaan takajalkaa koukkuun allesi ristiin etummaisen jalan kanssa. Koita asettaa pakara maahan ja ota vastakädellä kiinni ylhäällä olevasta polvesta. Käännä itsesi korkkiruuvin tavoin solmuun. Muista pitää hyvä ryhti ja hengittää vapaasti.


Pohjelihaksen venytys, osa 2:
Käännä asento takaisin korkkiruuvista (etummainen jalka koukussa, takajalka suorana takana) ja aseta kädet tukevasti eteesi maahan. Vie etummainen jalka taakse ja nosta peppu ylös. Pyri painamaan suoraa takajalan kantapäätä maahan asti.


Takareiden venytys, osa 2:
Laske molemmat jalkapohjat alas ja lähde kävelemään käsillä jalkojen viereen. Venytä takareisiä kaksinkerroin roikkumalla. Lopuksi rullaa selkä pyöreänä ylös (itselaukaisimella otettujen kuvien kanssa... noh, yksi puuttuu).

Sisäreiden/ Lähentäjän venytys, osa 2:
Avaa varpaita sivulle ja jalkoja auki. Asetu kyykkyyn ja paina kyynerpäillä tai käsillä polvia auki hellästi.

Näyttää vähemmän hienolta, tuntuu todella hyvin
Ja sitten toistetaan toiselle puolelle. Nam!

Bonusvenytyksinä esittelen vielä seuraavat, jotka tuosta putkesta jäävät ikävästi väliin :)

Etureiden venytyksiä (ks. kuvat) ja yhteen voi yhdistää myös jalkapohjan venyttelyn. Suosittelen lämpimästi muistamaan tämänkin, koska kengillä kävely ei tee yhtään hyvää jalkapohjalle! Lisäksi suoran vatsalihaksen venytys on niin yksinkertainen, että joskus häkellyn kuinka tätä paljon treenattua lihasta ei muisteta aina venyttää.Jalkapohja venyy kun työnnät sen suoraksi ja polvea pitkälle eteen ja alas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti