sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Testissä Emfit QS - unen seurantalaite (osa 1)

Minä gadget tyttönä olen ehdottomasti sitä mieltä, että gadgetteja pitää olla. Mutta onhan se niinkin, että kun mies nauraa kippurassa iltarutiinille erilaisten mittareiden säädön kanssa, että ehkä jotain tarttis tehdä? Ehkä nämä laitteet enemmänkin häiritsevät unta kuin auttavat minua sen suhteen?

Nykyisellään rutiini menee siis näin:
  1. laita perinteinen herätyskello soittamaan puhelimesta jos Sleep Cyclen herätykseen ei herääkään, 
  2. Aseta Sleep Cycle herättämään (+ vastaa päivän kulusta pariin kysymykseen) ja aseta puhelin nurinperin tyynyn viereen, 
  3. Painele Withings Pulse Ox mittarista unitila päälle, 
  4. Taputa kolmesti (tai noin kymmenen kertaa vaihtelevin intervallein) Fitbit Flexiä jotta se surahtaa unitilaan, 
  5. Odota että kaikkien härpättimien valot sammuvat äskeisen operaation myötä ja makkarissa on oikeasti pimeää, 
  6. Yritä hiipiä avomiehen kainaloon tai ainakin toivottaa hyvät yöt, 
  7. Paina silmät kiinni ja yritä nukkua ilman että pidät kättä, jossa on aktiivisuusmittari, posken alla.

Aamulla herätessä tuo systeemi vaatii vastakkaisia manoovereita. Eli Sleep Cycle herättää ja se pitää sammuttaa. Sleep Cycle kyselee heti miten unet meni ja tarjoutuu mittaamaan sykkeen iPhonen kameralla. Jos heräsin jo Sleep Cyclen piippaukseen oikeasti säädän tavallisen herätyskellon pois päältä. Herätän aktiivisuusmittarit naputtelemalla ja näpyttelemällä. Tarkastelen unidataa usein välittömästi herättyäni. Vertailen eri mittareiden dataa keskenään ja joskus harvoin koen onnistumisen elämyksiä kun uni on ollut hyvää ja palauttavaa ja sitä on ollut riittävästi. Toki onnellinen voi olla jos ihan vaan tuntuu siltä että heräsi virkistyneenä :)


Laitteen asemointi sänkyyn ja nukkujan alle.
Mutta totuuden nimissä jollekin vähemmän yöunta häiritsevälle laitteelle on tarve. Tykkään ihan hurjasti kun Misfit mittarini koittaa arvata koska nukun ja koska en. Ei tarvitse nakutella ja näpytellä ja kirjata aikoja ylös. Voi vaan mennä nukkumaan ja herätä. Joskus toki automatiikka pettää ja masiina arvailee ihan mitä sattuu. Ja edelleen tuota härpätintä on pakko pitää kädessä puristamassa yöllä.

Törmäsin Emfitiin ihmisiin Biohacker summitissa viime vuonna. Sovittiin jo silloin että ottaisin heidän mittarinsa mielellään testiin. Koska kyseessä on start up olivat juuri silloin testilaitteet vähissä ja sain mittarin vasta noin kuukausi sitten itselleni. Kalibrointiaikaa pitää laitteelle antaa reilun viikon verran, ja siksi ensimmäinen kirjoitus tulee vasta nyt. Halusin nähdä ensin miten homma pelaa ennenkuin siitä mitään kirjoitan.

Manuaali, jonka osa lukee ja toiset sitten arvailee. Köh köh...

Laite toimii netin kautta ja se muodostaa ns. oman verkkonsa jonka avulla kaikki data lähtee suoraan mittarista pilveen. Ei tarvita siis aplikaatioita ja synkkausta ja säätöä, kunhan kerran asennat nettiyhteydet toimintaan. Tämän jälkeen salasanalla ja laitteen sarjanumerolla pääset katsomaan unidataa mistä vain nettiyhteyden avulla.

Meidän kotiverkko on hieman rakenneltu kaikkien kotiteatterilaitteiden ja muiden toiminnan varmistamiseksi. Lisäksi meillä on useampia tukiasemia kotona, jotta eri kerroksissa kuuluu langaton verkko. Taloyhtiö on rakennettu aikaan, jolloin jokaiseen kotiin voitiin rakentaa sisäverkkoa ja yksi kytkentäkaappi. Näistä syistä en voinut parittaa laitetta verkkoomme yksinkertaisimmalla tavalla eli painamalla sekä Emfit QS:stä että modeemista yhtä paritusnappia. Samalla kun hyppäsin tämän kohdan ohi ohjeista, hyppäsin myös ohitse selityksen siitä missä kohtaa sijaitsee QS:n resetoiva nappula. Vaan ei hätää, Emfitin tekninen tuki auttoi minua puhelimessa ja sähköpostitse eteenpäin. Vaikka vika oli minun lukukyvyttömyydessäni, minua autettiin todella asiallisesti eteenpäin kunnes homma ratkesi.

Laitteen avaamalla löytyi myös resetointikytkin. Vinkkinä muillekin :)
Myös sensorin laittamisessa sänkyyn sain vähän kikkailla. Meillä on runkopatjoista koostuva sänky, josta miehen toiveesta on otettu pehmeä petauspatja pois. Näin ollen sänkymme on patja ja jalat mallinen. Emfit QS tulisi sijoittaa joko sänkykehikon pohjalle tai patjan ja petarin väliin. Suoraan lakanan alle sitä ei suositella. Viritin itselleni patjan ja lakanan väliin pyyhkeen mittarin päälle. Tämä ei tunnu itselle pahalta lakanan läpi (kun varmistan pyyhkeen olevan oikein sijoiteltu) ja selkeästi riittää Emfitille välikappaleeksi.

Testailin aluksi sensoria makailemalla sängyssä muuten vaan ja vahtaamalla reaaliajassa käppyröiden piirtymistä ruudulle. Hurjan hassua. Pienellä viiveellä käppyrät heijastivat kaiken mitä teen. Sensori mittaa sykettä, kertoo jos kuorsaan ja laskee kääntyilyjä yön aikana. Lisäksi se mittaa syvää ja kevyttä unta sekä erottelee syvästä unesta REM-vaiheen.

Laitteen valot. Pääosin pysyvä valo, vilkkumista vain hetkittäin.
Tulkintaa helpottamaan webbipalvelu tarjoaa tavoitteet kullekin unilajille ja näyttää oman datan suhteessa näihin. Palvelu laskee myös trendejä ja keskiarvoja saamastaan datasta. Laite lähtee rekisteröimään dataa välittömästi kun sänkyyn tulee ja se tekee tätä vuorokaudenajasta riippumatta. Muutamana sairaspäivänä katselin sängyssä Netflixistä sarjoja ja kyllä vaan käppyrät rekisteröivät tämänkin.

Jos mietitään häiritseekö mittari jotenkin unta, niin ei varsinaisesti mittari mutta tuo kytkentäboxi kylläkin. Valot vilkkuvat tai palavat makkarissa ja se ei välttämättä ole unelle hyvästä. Itse olen tuupannut tästä syystä kytkentäboxin yöpöydän laatikkoon josta valot eivät paista kuin minimaalisesti. Toinen vaihtoehto olisi varmaan teipata valot piiloon. Tämä on äärimmäistä hifistelyä itseni osalta, mutta vähintään toinen nukkujista tykkää että makkarissa on pilkkopimeää. Olen pyrkinyt tämän hänelle järjestämään.

Menen omaan unidataan vielä tarkemmin tulevissa postauksissa. Olkoot tämä alkulaukaus Emfit QS:stä kertomiselle :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti