tiistai 5. toukokuuta 2015

Hyvää "Älä laihduta" päivää!

Tänään vietetään kansainvälistä "Älä laihduta" päivää. Tarkoituksena ei varsinaisesti ole laihduttamisen kieltäminen vaan yleisesti oman kehonkuvansa hyväksyminen. Tai näin minä sen olen ymmärtänyt. Ja oman kehon hyväksymisestä lähtee hyvinvointi. Pään sisällä täytyy olla hommat kunnossa, jotta homma toimii.

Olen tehnyt paljon valmennustyötä painonpudotukseen tähtäävien asiakkaiden kanssa. Lähes kaikkien kanssa käymme keskustelun siitä mitä painon putoaminen merkitsisi muutakin kuin pudonnutta vaatekokoa ja kohentunutta ulkomuotoa. Monen kanssa keskustelen myös siitä miten he kokevat itsensä ennen projektiin ryhtymistä. Moni pitää itseään laiskana ja epäonnistujana. Kun ei ole yksin pystynyt kieltäytymään herkuista ja vetämään tappotreenejä useita viikkoja putkeen. Usealle tulee yllätyksenä ettei kieltäytyminen ja rääkkääminen ole niitä aseita joilla painoa terveesti tiputetaan.

Jos ihminen stressaa syömisistään ja sättii itseään niistä lipsuessaan hän aiheuttaa keholle tarpeetonta stressiä. Jos ihminen käy rankaisemassa lipsumisista itseään juoksulenkillä jonka jälkeen voimat riittävät nippa nappa vaatteiden purkamiseen päältä pois hän aiheuttaa keholleen tarpeetonta stressiä. Hän vastaavasti petaa itselleen huonon olon, särkevät lihakset ja miinusmerkkisen treenimotivaation seuraavaan päivään. Tällä yhteenlasketulla stressillä hän automaattisesti myös jumauttaa aineenvaihduntansa ja voi aiheuttaa jopa pidempiaikaisia vaurioita hormonitoimintaansa. Tuloksia ei synny ja stressi vain lisääntyy.

Jos taas ihminen ottaisi homman siltä kannalta että alkaisi syödä kuten terveellistä on ja muuttaisi asioita yksi homma kerrallaan, hän voisi joskus jopa onnistua. Onnistuminen ruokkisi hyvää mieltä, jota uudistunut ruokavaliokin tukisi. Arjessa jaksaminen kasvaisi ja rauhallinen sekä itselle mieleinen liikunta tulisi osaksi arkea kuin itsestään. Liikunta vahvistaisi lihaksia ja muokkaisi kehoa ryhdikkäämmäksi ja ihoa kirkkaammaksi. Ulkopuolelta tulisi kehuja elinvoimaisesta ulkomuodosta ja kiloilla ei olisi enää niin kovasti väliä.

Negatiivisista ajatuksista, itsensä haukkumisesta ja kilojen surkuttelusta ei ole hyötyä hyvinvoinnin lisäämisessä. Dieettaaminen voi olla myös ruokavalion pysyvä muutos. Sen ei tarvitse olla hetkellinen nälkäkuuri höystettynä rääkkitreeneillä. Se voi olla hyvää, värikästä ja vaihtelevaa ruokaa josta tulee hyvä olla pitkäksi aikaa.

ps. Firstbeat mittauksissa olen harjoitellessani huomannut että jos asiakas ei palaudu riittävästi (=stressi on kovaa ja treenikin) niin paino ei kertakaikkiaan tipu vaikka mitä tehtäisiin. Suosittelen mittaamaan omat stressitasot tai pitämään päivän tekemisistään ja fiiliksistään päiväkirjaa. Syy paikallaan junnaavaan painoon voikin olla siinä mitä ajattelet, ei siinä mitä syöt. Mittauksista voit pyytää tarjousta minulta taina@moveme.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti