torstai 4. kesäkuuta 2015

Onko niistä kompressiovaatteista mihinkään?

Alkaa varmaan jokaisen treenaajan kaapista löytymään jotain kompressioteknologiaa hyödyntäviä releitä. Ainakin pirun kireitä paitoja, jos ei muuta? Kysymys kuuluukin onko kyseessä humpuuki vai aidosti treeniä ja palautumista auttavat tuotteet?

Aiheesta on tehty jopa tutkimusta, toki lähinnä kysymällä kompressiovaatteiden käyttäjiltä aiheesta (kurkkaa tutkimustiedot tästä). Psykologia kertoo meille, että usein tuotteisiin rahaa käyttäneet tahot monesti näkevät ostamissaan tuotteissa ja palveluissa enemmän hyvää kuin niissä onkaan. Etenkin jos kokemus ei vastaa täysin odotuksia niin näppärästi ihmisaivot muokkaavat todellisuuden vastaamaan ennakko-odotuksia. Kätevää yksilön henkisen hyvinvoinnin kannalta ja tuloksia vinouttava asia mielipidekartoituksissa.
Meikäläisellä on tällaiset, mutta korostusväri on oranssin pinkki (onko se edes väri?). Kuva lainassa 2XU:n kotivisuilta.
Itselläni on niitä pirun kireitä paitoja muutama, mutta ne eivät ole varsinaisia kompressiovaatteita. Lähinnä noiden hyöty on ollut helppous säilyttää juoksulenkillä ryhti. Jos olisin virtaviivainen olomuodoltani, paidat myös varmaan näyttäisivät kanssajuoksijoille aerodynaamisesti ylivertaista kroppaani paremmin korostettuna. Koska en ole, ja juoksen pääosin aikoina jolloin kukaan muu hullu ei tule vastaan, tämä hyöty jää minimaaliseksi... :)

Pari vuotta takaperin ostin NRJ Workout tapahtumasta 2XU:n kompressiopökät. Kokeilin ja himoitsin pinkkejä kompressiolahkeita/säärystimiä, mutta niiden resori tulee juuri tuohon polvitaipeen alle, missä ihoni ei kestä kutiamatta mitään hinkkausta. Sopivan koon löytämistä noihin säärystimiin vaikeutti myös ilmeisesti luonnonoikkumainen anatomiani jossa nilkka on todella ohut ja pohje ylös asti reilusti leveä. Joko sukka oli löysä nilkasta tai kiristi verenkiertoa vaikeuttavasti pohjelihaksen yläosaa. Siksipä pökät testiin ja hetken tepastelun jälkeen ostopäätös.

Säärystimiä on parin viime vuoden aikana näkynyt paljonkin. Tässä ehkä suosituimman merkin Zeropointin Instagramista lainattu kuva.
Vetäessäni pökiä jalkaan tulee edelleen hiki ja tuskastuminen. Mutta "kyllä sen kestää, kun tietää miten hyvää se mulle tekee". Joka kerta epäilen että olen ostanut liian pienet pökät, mutta kyllä niiden pitää toimiakseen olla todella napakat. Kun trikoot on jalassa ei tunnu aluksi miltään. Suunnilleen viiden minuutin jälkeen vaikutukset alkavat tuntua. Jalat valtaa outo lämpöinen tunne ja jotenkin voin kuulla kun veri alkaa kohista suonissa vauhdikkaammin. Pöksyt alkavat tuntua sille, niinkuin jalassa ei olisi mitään. Ei kiristä, ei hierrä, ei ahdista.

Olen käyttänyt kompressiopökiäni pääosin liikunnan aikana ja kuoriutunut niistä liikunnan jälkeen mahdollisimman nopeasti. Toiset käyttävät villien huhujen mukaan pöksyjä palautumisen edistämiseen liikunnan jälkeen. En ole uskaltanut koittaa, mutta voisihan se tosiaan niinkin toimia. Verenkierto vilkastumaan ja maitohapot liikkeelle lihaksista.

Kompressioteknologiaa voi käyttää myös vedessä. Hyvät tuotteet eivät ime itseensä vettä ja muutu painaviksi vaan auttavat ja tukevat urheilijaa myös pinnan alla. Tämä kuva lainassa Compressportin nettisivuilta.
Alussa mainitsemassani tutkimuksessa havaittiin, että vaatteiden käyttäjistä 93% suosittelisi käyttämäänsä merkkiä kaverille. Aika kova suositteluprosentti, vaikka siitä vähentäisi ne jotka suosittelevat vaatteita vaan siksi että "täytyyhän sen olla hyvä kun siitä kerran maksoin". Koettujen hyötyjen/vaikutusten top 3 on:  1. Tukee lihasta (70% käyttäjistä allekirjoittaa väitteen), 2. Vähentää lihasten kipeytymistä (58%) ja 3. Tehostaa verenkiertoa (58%). Aikalailla samanlaisia havaintoja olen itse tehnyt ja kavereilta kuullut.

Kertokaahan kommentteihin jos teillä on kompressiovaatteita, että mitä olette niistä mieltä. Kerro myös jos sinulle ei koskaan ikinä tule kaappiin moisia vetimiä ja miksi.


ps. En tee minkään merkin kanssa yhteistyötä ja tässä postauksessa puhutaan kompressiovaatteista yleisesti. Kuvat on valittu kolmen suurimman Suomessa toimivan valmistajan sivuilta.

5 kommenttia:

 1. Moikka! Hyvä kirjoitus. Mulla ei (vielä) ole yhtään kompressiovaatteita, mutta olen kyllä harkinnut jos kokeilisi vaikkapa pidemmän matkan juoksussa ja pyöräilyssä. Salilla ryhmäliikunnassa olen havainnut säärystimien olevan jopa trendi :)

  VastaaPoista
 2. Todellakin trendi on muodostunut noista säärystimistä :) Olen miettinyt, että kokeeko ihmiset niistä muuta kuin esteettistä hyötyä? Esteettinen hyöty on muuten sitten ihan okei jos se esim. saa ihmiset salille useammin. Itse en tosiaan voi noita koittaa, koska iho ei vaan kertakaikkiaan kestä...

  VastaaPoista
 3. Ostin muutama viikko takaperin pitkät (alle polven ulottuvat) kompressiosukat. Nämä olivat eka kompressio-hankintani. Ainakaan penikat eivät ole enää tämän jälkeen vihoitelleet.Juoksen paljon lenkkiä ja penikkakipu on toisinaan ollut sietämätöntä piinaa..Helpotusta siis kaivattiinkiin :) .Juostessa näiden sukkien kanssa jalat tuntuu "jämäkämmiltä" -sukat ei tunnu lainkaan.Tykkään!

  VastaaPoista
 4. Vau! Kuulostaa todella hyvältä vaikutukselta jos sukilla saa penikkakivun vähenemään. Asiakkaiden kanssa ollaan aika usein jouduttu harjoittelemaan nilkan liikettä ja oikeita lihasrooleja paljonkin asian ratkaisemiseksi. Nopeampaa olisi jos siihen auttaisi että ostaa sukat :)

  VastaaPoista
 5. Mulla on kompressiosukat ja oon kyllä tykännyt paljon. Pohkeet eivät väsy niin helposti juostessa eikä maitohappoakaan kerry entiseen tapaan -lämpövaikutusta en itse ole huomannut, mutta aineenvaihdunta lihaksessa on kyllä paljon nopeampaa ja tehokkaampaa, koska happoa ei sinne kerry. Kompressiopöksyt pitäisi varmaan hommata, sillä reitenikin hapottuvat helposti ja se on hyvin ärsyttävää -vaikka kertookin vain positiivisesta kehityksestä.

  VastaaPoista