tiistai 6. marraskuuta 2012

Flunssalääkkeitä, onko heitä?

Kurkkua karhentaa ja nenästä valuu jotain. Tuttu tunne syksyn pimeydessä? Esittelyssä tutuilta kerätyt flunssalääkkeet, joilla orastavan flunssan tulisi loppua alkuunsa. Otan mielelläni vastaan lisäohjeistusta esitettyjen lisäksi.

Lepo
Kroppa ei tarvitse häiriötekijöitä kun omat puolustajat hyökkäävät pöpöjä vasten. Jätä siis lenkki väliin, vedä villasukat jalkaan ja painu pehkuihin. Päivälläkin on oikein nukkua, jos terveenä pysyminen sitä vaatii.

Runsas nesteen juonti
Runsas neste (ihan vesi passaa, sokerilitkuista et saa mitään extra etua!) huuhtelee kroppaa ja kerää puolustajien tyrmäämät pöpöraadot mukaansa ennenkuin ne ehtivät herätä kanveesista.

Valkosipuli murskattuna
Murskattu tuore valkosipuli, nautittuna heti murskauksen jälkeen (maksimissaan vuorokausi murskaamisesta, ei kuumennusta) on antiseptinen lääke. Vaikuttavana aineena on rikkipitoinen (haju!) alliini-aminohappo, joka murskaamisen yhteydessä alkaa muutta allisiiniksi. Allisiinilla on kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä (lähde: wikipedia).

Inkivääri raastettuna/murskattuna esim. teessä
Inkivääri lievittää kuumeessa ja flunssassa tuttuja nivelkipuja, lisää mahdollisesti syljen eritystä ja sitä kautta helpottaa flunssan oireita tai torjuu koko flunssan. Raasta tuoretta inkivääriä pieni määrä teehen ja juo kivut ja röhät pois. (lähde: Yle)

Hunaja
Hunajassa on antibakteerisia ominaisuuksia jotka vähintään helpottavat limakalvoilla olevia oireita. Tämän vaikutuksen oletetaan perustuvan bakteereja tuhoavaan glukoosioksidaasi-entsyymiin. Jatkuvasti nautittuna, hunaja voi vaikkapa estää flunssan tulon kokonaan, mutta ensioireiden yllättäessä voit vielä koittaa vähintään helpottaa oloa ja koittaa torjua flunssan kokonaan. (lähde: Suomen mehiläishoitajain liitto)

Pakuritee
Pakurikääpä sisältää runsaasti antioksidantteja, polysakkarideja sekä polyfenoleja. Kaikki nämä lisäävät ja tukevan kehon omaa vastustuskykyä. Lisäksi pakurikääpään on tiivistynyt betuliinia, joka on bakteereja tappava aseptinen aine. Betuliini ei kuitenkaan liukene veteen, vaan tätä varten tarvitsisi napata siis tiukka pakurishotti :) (lähde: wikipedia)

C-vitamiinin ja sinkin yliannostelu
Sinkillä on antioksidanttisia vaikutuksia, eli se suojaa kehoa oksidatiiviselta stressiltä. C-vitamiinin nauttiminen useiden grammojen päiväannoksina lyhentää tutkitusti flunssan kestoa. Ilmeisesti C-vitamiini ei voi estää sairastumista, mutta sen riittävästä saannista kannattaa huolehtia jo ennen flunssaa. (lähde: wikipedia)

Panadol + burana kombo yhdistettynä lepoon
Tämä perustuu lääkkeiden kuumetta laskevaan ja kipuja hellittävään tehoon, joka mahdollistaa levon ja rauhallisen unen. Voi suorittaa myös ilman lääkkeitä, ks. kohta "Lepo".

Uskomusta vai tosijuttuja, sen päätät itse. Itse ainakin mieluummin nappaan kaiken mahdollisen avun kuin alistun flunssan kouriin.

2 kommenttia:

  1. ja sit kurkkukipuun propolis-tippoja (propolmax). Korjaa suun limakalvoja ja vie kurkkukivun mennessään nopeammin kuin mikään muu. Runsas käsien peseminen ja runsaan nesteen nauttiminen.

    VastaaPoista
  2. Tuota pakuriteetä en ole koskaan kokeillutkaan, saatika kuullut siitä. Nyt kun flunssaa on meilläkin, olen ajatellut että teen tilauksen verkkoapteekkiin. Saa sitten kaikki tuotteet kotiin, ei tarvitse kipeänä lähteä shoppaielmaan. https://www.vehkojanverkkoapteekki.fi/fi/

    VastaaPoista