tiistai 27. marraskuuta 2012

PT asiakkaan tarina - osa 2

Kuntosaliharjoittelua on Veeralla takanaan nyt useampi viikko. On käynyt kuten yleensäkin, ja jotkin kohdat ohjelmasta aiheuttavat päänvaivaa. Kyse on toisaalta laitteista joita on tarjolla, ja toisaalta suoritustekniikasta ja sen soveltamisesta omalle kropalle.

Yliopiston salilla ei ole vapaasti säädettäviä taljalaitteita, joissa saisi taljan vetokulman esim. lantion korkeudelle. Kun ohjelmassa lukee askelkyykky taljapunnerruksella tämä on ongelma, joka ratkaistiin kiertämällä vaijeri taljalaitteen kahvan alitse, jolloin se tuli oikealle korkeudelle. Lopputuloksena tässä toki käy niin, että vaijeri kuluu ja kahvan alustasta lähtee kulumaan maali. Ihanan viisas Veera huomasi tämän ja pakotti minut miettimään miten keskivartalon haasteen saa askelkyykkyyn lisättyä hajottamatta laitteita. Muistelin että tarvikevarastossa olisi ollut kuminauhoja, jotka saa vedettyä kiinni jonkin laitteen putkiin oikealle korkeudelle. Veera tarkisti asian, ja totesi ettei sellaisia enää löytynyt. Ohjaajakirjeestä vaklasin, että tuollaisia on valikoimaan tulossa keväällä. Siihen asti taidan lainata Veeralle omaa kuminauhaani tai esim. gymstickin irrotettavaa vastuskumia.

Vaihtoehtoisena liikkeenä tälle on ohjelmassa tähtikyykky. Tässä liikkeessä kyykätään askelkyykkyjä kaikkiin ilmansuuntiin (eteen, sivukyykky, taakse ja toinen jalka). Kuten tiedossa on, on reisissä paukkuja kun seinäistunnassakin irtoaa kuusi minuuttia kevyesti. Tästä syystä kyykyt oman kehon painolla eivät aiheuta kehittävää rasitusta lihaksistolle vaan mukaan on otettava tanko ja ladattava perään vielä painojakin. Kun hartioissa ei ole ylimääräistä rasvaa ja tanko on luonteeltaan kovaa metallia seuraa tästä ongelmia. Tanko aiheuttaa mustemia hartioihin. Tätä pyrin välttämään ohjaamalla Veeraa pitämään tankoa enemmän hartioilla tai yläselän lihasten päällä, ei niskan nikamien ja luisten rakenteiden päällä. Koska näin alusta lähtien on toimittu, vaatii asian ratkaiseminen "tuunauskäyntiä" ja homman miettimistä yhdessä salilla.

Koska edellisellä juoksulenkillä polven ulkosyrjät olivat kipeytyneet kovasti katsottiin jalkojen ja polven linjautumista. Pientä virheasentoa löytyi pihtipolvisuuden muodossa. Lääkkeeksi parin viikon kuuri vyökyykkyjä.
Tuunauskäynnillä tänään katsottiin tekniikoita läpi ja testattiin pienen hikipyyhkeen käyttöä hartioiden suojana. Homma toimi muuten, mutta yksinään pyyhkeen kelaaminen hartioille osoittautui mahdottomaksi. Ehdotin kikkakolmoseksi pientä teippausharjoitusta, jossa teipataan pyyhe tankoon kiinni. Toinen vaihtoehto oli käyttää hauiksen treenauksesta tutumpaa mutkatankoa. Toisten hartioille tämä sopii, vaikkakin tangon liikuttelusta asemiinsa ja takaisin tulee astetta haasteellisempaa. Onnekkaasti Veeran kapoiset hartiat kannattivat mutkatankoa juurikin niin että hartioiden kipeytyneet kohdat jäivät vaille rasitusta.

Vaikka kuva onkin vinossa, tässä näkyy polvien asento suorassa seistessä. Jalkaholvi pettää lopputuloksena hieman alaspäin ja nilkat päätyvät sakkaamaan keskelle. 

Näiden tuunausten lisäksi etsittiin yhdessä kuminauhoja, ja kun ei löydetty kysyttiin avuliaasta vastaanotosta apua. Kuminauhaämpäri löytyi ja käytiin läpi vastuksen säätömahdollisuudet kuminauhan kanssa. Mitä enemmän kuminauhoja, sitä tujumpi vastus. Lisäksi yhden kuminauhan voi pistää moninkerroin tai köyttää puolivälistä kiinni.

Seuraavassa osassa päästään tutustumaan ruokavalio-ohjaukseen. Ennakkomaistiaisena sanottakoot, että Veera syö jo valmiiksi lähes täydellisesti joten tällä kertaa selvittiin pienillä viilauksilla ja isoilla kehuilla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti