Otsikon kysymystä on minulta kysytty tänä jouluna nyt niin monta kertaa että päätin koostaa sekalaisista vastauksistani valintaoppaan blogiin. Voin jatkossa sitten vain linkata tähän kirjoitukseen ja säästää näpyttelyn vaivan :) Lähes järjestäen tilatessasi nyt, lahja ei ehdi enää jouluksi 2014. Suosittelen silti hommaamaan harkitusti lahjan ja kertomaan että se on tulossa lahjan saajalle.
Aktiivisuusmittareita on miljoona eri merkkistä ja jatkuvasti markkinoille tulee lisää vempeleitä. Nykyisin kyseessä ei enää ole tekninen innovaatio, vaan hyvinkin jokapäiväinen laite. Suurin osa mittareista toimii tismalleen samojen antureiden perusteella ja erot löytyvät usein ulkonäöstä sekä mahdollisuudesta seurata mitattua dataa erilaisessa muodossa. Siksipä oikeasti on kyse pääosin mieltymyksistä kun mittaria valitaan.
1. Mieti miksi
Tärkeintä on tietää miksi aktiivisuusmittaria toivotaan lahjaksi tai miksi haluat sellaisen jollekulle lahjaksi antaa. Mitä asiaa mittarilla tavoitellaan? Onko tarkoituksena vain tutkia miten aktiivinen arjessaan on? Haluaako lahjan saaja saada mittarista aktiivisen kaverin joka motivoi eteenpäin? Onko tarkoituksena tarjota mittarin kanssa jotain ohjausta tai ehdotuksia liikkumisesta? Vai haluaisiko lahjan saaja sittenkin mittailla vain tiettyjä liikuntasuoriutksia, eikä arkea?
|
Smart Run by Adidas - hyvin kohdistetulle käyttäjäryhmälle |
Kun tiedät miksi, voit usein päätellä myös mikä tarve mittarissa on olla näyttö. Toisille tämä on äärimmäisen tärkeää, toisten tavoitteiden kannalta täysin yhdentekevää. Näytöttömyys tuo huimasti liikkumavaraa mittarin suhteen ja helpottaa sopivan laitteen löytämistä.
2. Millainen arki sellainen mittari
Osa mittareista on tarkoitettu kestämään rajujakin oloja. Jos lahjan saaja on työssään vaikkapa remontteja tekemässä ja vapaa-aikana rämpii pitkin metsiä lemmikkiensä kanssa, ei helposti rikkoontuva tai vettä kestämätön vempele voi tulla kysymykseenkään. Jos tarkoituksena on mittailla etenkin juoksulenkkejä ja samalla olla perheen tavoitettavissa on kyseessä aivan eri laite kuin arkiaktiivisuuden mittari.
|
Garmin Vivofitin yhdistäminen sykevyöhön tuo lisäominaisuuksia |
Mikäli lahjottava ei omista älypuhelinta, kannattaa valita mittari joka keskustelee luontevasti myös tietokoneen kanssa pelkällään esim. webbikäyttöliittymän kautta ja BT-dongle kuuluu pakettiin. Jos lahjan saaja omistaa jonkin tietyn tuotemerkin tuotteita jo entuudestaan voi valinnan tehdä tällä perusteella. Silloin mittarin käyttöönotto on sujuvaa ja se solahtaa osaksi valmista tuotepakettia. Tuotteen käyttämisen logiikka ja tarvittavat applikaatiot ovat jo hallussa.
3. Puettavan laitteen on sovittava kantajalleen
Kun aktiivisuusmittarin pitää pysyä koko ajan menossa mukana kannattaa varmistua sen täydellisestä istuvuudesta. Toimistotyöntekijän ranteessa ei voi olla hillitöntä möllykkää, joka haittaa esim. tietokoneella kirjoittamista ja painaa rannetta. Nikkeliallergikko tai atooppisesta ihottumasta kärsivä haluaa kiinnittää huomiota materiaaleihin, jotka ovat vasten ihoa pitkiä aikoja. Varioitavuus voi olla toiselle tärkeä asia, kun taas toinen haluaa mahdollisuuden piilottaa aktiivisuusmittari muiden silmiltä.
|
Misfit Shine - tyyliä tarjolla |
Nykyisillään aktiivisuusmittari voi olla muodikas hillitysti tai näyttävästi. Erilaisilla lisäosilla voidaan rakentaa puettavuutta myös juhliin sopivalla tavalla. Toiset mittarit on tehty ulkonäkö edellä, alusta asti miellyttävään ulkoasuun tähdäten. Toisissa mittareissa ominaisuudet ajavat yli kauneudesta ja ulkoasu voi olla hyvinkin "kohlo".
Esimerkkejä erilaisista stereotyyppisistä henkilöistä ja mittareita jotka heille voisivat sopia
Henkilö joka haluaa selvittää päivittäisen arkiaktiivisuutensa ja mahdollisesti tavoitella päivittäin 10 000 askeleen terveydelle edullista rajapyykkiä. Unen seuranta kiinnostaa hieman, lisäksi voisi kiinnostaa ruokapäiväkirjan tekeminen.
Mikä tahansa perusmittari passaa, kunhan otat huomioon kohdat kaksi ja kolme, eli sen että mittari sopii elämäntyyliin ja tyyliin. Esim.
Fitbit flex (tai one tai zip),
Polar loop,
Nike fuel band,
Jawbone UPmove (tai UP24) tai inasen tyyllikkäämpi
Misfit Shine (tai Flash) tai uusin tulokas
Garmin Vivofit tai hieman kalliimpi
Vivosmart. Minulla on
Withings Pulse 02/0x mutta sen tarjoamat sykemittailu ja hapetustasot ovat vähän köpelösti saavutettavissa verrattuna lisähintaan jonka nuo ominaisuudet laitteeseen tuovat.
|
Fitbit flex - useita värejä tarjolla |
Näissä kaikissa on jonkinlainen näyttö, josta voi seurata edistymistään ja lisäksi tulee mukana jokin aplikaatio jota käytetään älypuhelimen tai nettisivujen kautta. Tarkista lahjan saajan muu laitteisto ja näiden yhteensopivuus aktiivisuusmittarin kanssa. Lisäksi varmista että mittari kestää vettä jos lahjan saajan arki tätä edellyttää.
Hintaa löytyy noin 50-130€ riippuen ominaisuuksista ja designista. Esimerkiksi mahdollisuus saada inaktiivisuushälytyksiä sisältyy kalliimman päädyn laitteisiin ja voi olla käänteentekevä ominaisuus sohvaperunalle (katso myös viimeinen stereotyyppinen esimerkkini).
Juoksija, jota kiinnostaa erityisesti juoksunopeus, reittien kartat ja mahdollisesti syketietoja saaminen lenkin aikana helposti.
Tässä kohtaa kääntyisin etenkin harjoituksen aikana käytettäviin mittareihin, en niinkään aktiivisuusmittareihin joita on tarkoitus pitää koko päivän. Erilaiset applikaatiot tulevat toki myöskin kysymykseen, mutta tämän jutun puitteissa suosittelen jotakin juoksuun erikseen suunniteltua mittaria. Tämä nostaa hintaa vääjäämättä, vaikka kovalla hinnalla sitten saakin mahdollisesti tarkkaan valittua laatua.
Useampaan sykemittariin saa GPS-ominaisuuden jollain lisäosalla hommattua, mutta mukavampi vaihtoehto on mittari joka sisältää kaikki herkut yhdessä paketissa. Toinen uudempi mahdollisuus on välttyä sykevyön pukemiselta ja mitata sykettä suoraan ranteesta. Näin vältytään paritusoperaatioilta ja härpättimien määrä minimoidaan.
Itselläni on Garminin sykemittari (
Forerunner 610), jossa on sisäänrakennettu juoksuohjelmisto ja sykeyksikkö passaa myös esim. urheilurintsikoihini suoraan. Suunnolla ja Polarilla on täysin vastaavia malleja, esim.
Polar M400 (joka muuten sisältää myös aktiivisuusmittauksen) tai hienostuneempi valmentava malli
Polar V800. Suunnon Ambit mallisto on tehty kaikenlaiseen liikuntaan, mutta korkeamman hintaluokan mallit soveltuvat hienosti tarkempien tavoitteiden täyttämiseen kuten juoksuharjoitteluun. Tutustu esim. Suunto
Ambit3 tai
Suunnon Quest mallistot erillisten podien kera yhdistettynä.
Lisäksi on erikseen juoksuun tehty
Adidas Smart Run tuote, joka mittaa sykettä suoraan ranteesta ja jonka käyttöliittymä on rakennettu erityisesti silmäilyä ja liikunnan aikaista käyttöä silmällä pitäen.
Uusin juttu mihin törmäsin on
sykettä mittaavat kuulokkeet Jabralta. Hyvin häkellyttävä uutuus, jossa kuulokkeet on erityisesti suunniteltu ulkona tapahtuvaan liikuntaan ja ohjelmisto tarjoaa tukea tähän harrastukseen. Näissä juoksun aikana ei selviä hillitöntä määrää tietoa katsomalla vaan kuuntelemalla. Lisäksi jälkikäteen on tallentunut vaikka mitä. Ohjelmisto tarjoaa reaaliaikaista apua valmennusvinkkien muodossa perustuen sinun sykkeeseesi. Tämän ominaisuuden hyödyntämistä varten mukana täytyy olla älypuhelin kuulokkeiden lisäksi.
|
Jabran sykettä mittaavat kuulokkeet. Syke mitataan korvasta. |
Näissä laitteissa puhutaan äkkiseltään jo 200-500€ sijoituksesta riippuen vähän laitteiston määrästä ja laajennettavuudesta. Laatu maksaa, uudet innovaatiot myöskin. Toisaalta laitteen mukana saa usein liki täydellisen paketin jota voi käyttää muuhunkin kuin vain juoksuun. Tai sitten laitetta voi käyttää nimenomaan täydellisesti tukemaan juoksuharjoittelua.
Terveydestään kiinnostunut, joka haluaa mahdollisuuden korjata omia tottumuksiaan niin uneen, arkiaktiivisuuteen kuin treeniin liittyen. Stressin vaihtelu kiinnostaa ja omaan terveydentilaan perehtymiseen on hiukan aikaa.
Tässä kohtaa puhutaan henkilöstä jolla jo on sisäsyntyinen motivaatio ja mahdollisesti myös aikaa perehtyä mittarin tuloksiin ja tehdä tulosten perusteella muokkauksia arkeensa. Enemmän kuin motivointia, tämä henkilö tarvinnee tarkkaa dataa ja vertailutietoja oman viiteryhmänsä sisällä.
Joulupukilta olen toivonut itselleni
Omega wave tuotetta jonka avulla voin mittailla treenien vaikutusta ja etsiä päivästä tai viikosta optimaalisinta aikaa harjoitella. Tämä laitteisto estää oikein käytettynä "turhat treenit" ja mahdollisen ylikunnon muodostumisen. Lisäksi se tarjoaa minulle väylän oppia itsestäni ja kehon reaktioista erilaisiin olosuhteisiin ja treeniin.
Adidas toi huokeamman hintaluokan laitteen markkinoille nimeltään
Fit Smart. Tarkemmin arvostelua englanniksi voit lukea
täältä. Pähkinänkuoressa kyseessä on laite jota pidetään treenin aikana päällä ja se mittaa sykettä sekä siihen liittyviä muita mittauksia ranteesta ja antaa hommasta palautetta minimaalisesti treenin aikana, ja enemmän treenin jälkeen. Homman järki löytyy micoach palvelusta, jossa kukin asettaa itselleen tavoitteet joiden täyttymistä laite seuraa. Vaatii siis hieman harrastuneisuutta toimiakseen.
Jawbone toi markkinoille hiljattain
UP3 tuotteen, jota minun tekisi kovasti mieleni testata. Perusominaisuuksien lisäksi laite tarjoaa sydämen terveyden mittauksia ja pyrkii ryhmittelemään havaitsemansa aktiivisuudet automaattisesti. Jotain lisäherkkua on tuotu myös unen seurantaan. Muista Jawbonen tuotteista poiketen mittari kestää vettä, eikä ole pelkästään roisketiivis.
Biohacker summit tapahtumassa tutustuin myös uudempiin kotimaisiin innovaatioihin, kuten
v1bes mittariin. Biopalautetta tarjoava mittari mittailee mm. aivoaaltoja ja tekee niistä kaavioita. Systeemillä voi tarkkailla omaa stressiä ja opettaa omaa kehoa esim. rauhoittumaan meditoinnin kautta. Lisäksi laitteisto pystyy mittaamaan
hauiksen voimaa, joten "sormuksella" voi ottaa kavereista mittaa ;)
Nämä laitteet ovat usein yllättävän kalliita, mutta myös yllättävän tarkkoja ja hyödyllisiä jos niihin jaksaa kunnolla perehtyä ja ryhtyä oman itsensä parhaaksi asiantuntijaksi. Halvimmillaan laitteistoja saa 150€ hintaan ja kalleimmillaan voidaan latoa pöytään useampia satalappusia ja jatkuvat palveluiden käyttökustannukset päälle.
Potkua persauksille tarvitseva sohvaperuna, jonka helmasynti on napostella aamuyöhön asti telkkarin tai tietokoneen ääressä. Halua tehdä jotain olisi, muttei sitten koskaan tule tehtyä mitään kun ei tullut mentyä. Joku nopea 10 minuutin kotitreenikin voisi olla ihan kiva juttu.
Aluksi liikkeelle voidaan lähteä perus aktiivisuusmittareista, joita on listattu stereotyypin yksi kohdalle. Toisaalta, tämä henkilö voisi hyötyä valtaisasti jos mittari jotenkin erityisesti aktivoisi ja vähän myös valmentaisi että mitä sitä voisi tehdä.
Tällaisia systeemejä on alkanut putkahdella markkinoille, esim.
Fitbug Kiqplan vaikuttaa äärimmäisen mielenkiintoiselta konseptilta. Siinä ostetaan aktiivisuusmittarin lisäksi jokin tavoitteellinen ohjelma jonka suorittamista aktiivisuusmittari valvoo. Hommaan voi käyttää Fitbugin omia träkkereitä (esim.
Fitbug Orb) tai sitten käyttää jo olemassa olevaa omaa laitettaan. "
Beer belly blaster" nimistä ohjelmaa voisin jopa suositella testiin sokkona kaljamahasta kärsivälle :)
Suosittelisin yhdistämään jonkin netissä toimivan jooga- tai muuta ohjattua liikuntaa tarjoavan palvelun ja aktiivisuusmittarin. Jos/kun aktiivisuusmittari kertoo tarkasti että "nyt pitäisi muuten liikkua" ja sen perään on helppo kotona tarttua toimeen tämä aktivoi laiskintakin ihmistä ja poistaa toimeen tarttumiselta turhia esteitä.
Joskus aktiivisuusmittaria ei tarvita lainkaan vaan tarpeen on saada ohjeita uusien ruokalutottumusten tai liikuntaharrastuksen aloittamiseen.
Lift coaching on applikaatio/palvelu jossa voit palkata itsellesi virtuaalisesti yhteyttä pitävän valmentajan tai vain osallistua erilaisten tavoitteiden tavoittelu kampanjoihin. Tulen kirjoittamaan tästä palvelusta ja sen testaamisesta vielä oman postauksensa, pysykäähän kuulolla.
Kaikki kuvat ovat lainassa valmistajien omilta sivuilta.