perjantai 2. maaliskuuta 2012

Juoksumatto vai juoksulenkki?

Kun keli on märkä, liukas ja pimeä, moni valitsee juoksumaton maastossa tapahtuvan juoksemisen sijaan. Tavoitteena on puolimaraton maastossa kesän päätteeksi tai vaikka Helsinki City Run jo toukokuun alussa. Jos aikoo pärjätä ehjänä juoksusta on treenattava. Ja jos aikoo selvitä ehjänä treeneistä, kannattaa varmistella sisätiloissa. Eikö?

Kuva lainattu täältä, jossa pohdintaa juoksun vaarojen minimoimisesta talviliukkailla
Mielestäni ei. Treenattava on ja terveellinen harjoittelu on kannatettavaa. Sitten tuleekin se "mutta"... Pitäisitkö järkevänä treeninä harjoitella perinteistä hiihtotapahtumaa varten laskemalla laskettelusuksilla mäkeä. Hissi vie ylös ja reidet hapoilla kanttailet alas. Hissijonossa tulee käytettyä porkkiakin työntämiseen. Ihan hyvä treeni, mutta että perinteistä hiihtoa varten? Niin... ei kuulosta järkevältä.

Sama idea pätee juoksumatossa. Täysin tasainen alusta (paitsi Thaimaan kuntosalien juoksumatoilla...), tasainen vauhti, jonka ylläpitämiseksi sinun tulee vain saada jalka siirtymään eteenpäin. Jalan ponnistusvoimaa ei tarvita yhtään niin paljoa, kuin kropan viemiseksi eteenpäin maastossa. Matto hoitaa vähintään 30% kropan kuljettamiseen vaadittavasta voimasta. Keskivartalon tukilihakset eivät joudu yhtään niin kovaan vääntöön kuin maastossa.

Kuva lainassa täältä
Tästä voisi päätellä, että juoksumatolla juokseminen on helppoa ja tuskatonta. Sitä se ei kuitenkaan ole. On ihmisiä, jotka muuttuvat bambiksi jäällä juoksumaton käynnistyessä. He pysyvät silti arjessa pystyssä hyvin ja osaavat juosta hienosti. On siis täysin selvää, ettei juoksu ja juoksumattojuoksu korreloi keskenään, mutta haastetta juoksumatossa on yhtälailla.

Juoksumatolla voi oivasti lämmitellä ja kehittää aerobista kestävyyttään. Harjoittelu nostaa sykettä ja lihakset tekevät töitä. Keskivartalon lihakset joutuvat tekemään töitä, jotta pysyt matolla etkä löydä itseäsi takaseinästä tai akrobaattisessa kokovartalosolmussa juoksumaton vierestä. Tasapaino kehittyy sellaisia tilanteita varten jossa maa luistaakin yllättäen alta. Äärimmäisen kätevä ominaisuus kevätliukkailla.
Täysin kaurapuuromoottorilla pelaava juoksumatto

Mattojen valmistajat ovat tehneet myös kehitystyötä. Omalta kuntosaliltani GoGo:lta löytyy Woodwayn "Curve" matto, joka toimii täysin lihasvoimalla. Matosta on pyritty tekemään lisäksi sellainen, että jalat eivät kipeytyisi vaan rasitus vastaisi ulkona juoksua mahdollisimman paljon. Vaikkakin olo on ensimmäisellä kerralla tuollaisella matolla aika vinkeä voin lämpimästi suositella. Nopeus säätyy juoksijan mukaan (niinkuin lenkilläkin) ja tarjoaa mahdollisuuden tehdä tiukkoja intervalleja rennoilla palautuksilla. Hikikin tulee paljon nopeammin kuin koneen ohjaamalla matolla ja harjoittelun korreloivuus aidolle lenkkipolulle on ihan omaa luokkaansa. Lähitulevaisuudessa aion kokeilla juoksua myös ihanilla paljasjalkakengilläni.

3 kommenttia:

  1. Mistä moinen käsitys, että juoksumatolla tarvitsee vain viedä jalkaa eteenpäin ja mato auttaa ponnistusta? On nimittän fysiikan lakienkin mukaan sillä tavalla, että vain sillä on merkitystä, millä nopeudella liikutaan suhteessa alustaan. Tuollaiset mutu-tiedot voisi jättää omaan tietoonsa.

    VastaaPoista
  2. Moikka! Kiitos kommentistasi. Olisi kiva jatkaa keskustelua paremminkin mutta anonyymin kommentoijan kanssa se taitaa jäädä haaveeksi. Kuulisin mielelläni tarkennuksen tuosta sinun teoriastasi, koska en nyt ihan täysin ymmärrä miten sitä tähän sovelletaan. Ymmärsin sen nyt niin että kun jalka ei liiku suhteessa alustaan vaan alusta liikkuu alhaalla olevan jalan alla (juoksumatolla) niin silloinhan juurikin ei liikettä siis tapahdu? Eli vain se ponnistava jalka tekee liikettä, koska se liikkuu suhteessa alustaan.

    Minun käsitykseni perustuvat koulutukseeni Functional trainerina Trainer4You:lla ja siellä käytyihin käsitteisiin tuosta juoksusta liikkeenä ylipäänsä ja siitä kun sitä suoritetaan juoksumatolla. Lisäksi olen lukenut muutamia juoksuoppaita ja esim. triathlonharjoittelun ja toiminnalisen treenin yhdistävän kirjan jossa tätä tematiikkaa käytiin läpi. Lihastoimintarooleja on mitattu matolla ja maastossa ja siihen perustui tuo 30% maton tuoma "tehoetu" josta kirjoitin.

    Harvemmin kirjoittelen mitään mikä perustuu mutuun, tai sitten ainakin selkeästi pyrin tuomaan sen esiin että kyseessä on fiilis ei tarkka tutkittu tieto. Esim. erilaisissa testeissä välineistä tai vaikkapa tekniikkalaitteista arvostelu perustuu omaan mielipiteeseeni. Eipähän noita vempeleitä voi oikeastaan tieteellisesti samalle viivalle asettaakaan :) Toistaiseksi olen jättänyt lähdeviitteet blogiteksteihin laittamatta, mutta ehkäpä funtsailen sitä tarpeen mukaan jatkossa väärinkäsitysten välttämiseksi.

    -Taina

    VastaaPoista
  3. Vanha juttu, mutta meillä on uusi juoksumatto olohuoneen nurkassa. Ammattilainen varmaan osaa sanoa, että kuuluuko juoksumaton ominaisuuksiin se että se vähän liikahtaa eteenpäin kun kävelee? Tulee sellainen vähän töksähtävä liike. Johtuuko liiasta maton voitelusta, liian kireästä hinnasta vai löysästä hihnasta vai se ettei osaa kävellä matolla oikein :) Pohkeille on ainakin melkoinen rasitus tai sitten pitää vain tottua

    VastaaPoista