lauantai 19. tammikuuta 2013

Functional Trainer näyttökoe

Kylmä hiki käsissä, tuska ja ahdistus sydämessä... Ja ei auta mitään, mentävä on. Ensin kuitenkin kuin yhteisestä päätöksestä ohjausparin kanssa: paniikkipissa! Paunonen nauraa hihittää, että tytöt käy paniikkipissalla ennen näyttökoetta.

Testatessa taaksepäin taivutusta fitbalin päällä tulee olla "yhden syöksyn päässä" ohjattavasta
Minä annan ohjausnäytteeni ensin. Arvotaan numero, minulle osuu "liike juoksijalle". Päätän käyttää omia PT-kokemuksiani enkä ohjaa ensimmäisenä mieleen tullutta askelkyykkyä vaan päätän keskittyä keskivartalon lihaksiin ja nimenomaan vinojen vatsalihasten käyttöön osana juoksuaskelta. Lisähyötynä keskityn lonkan linjaukseen. Nämä ovat oman kokemuksen mukaan juoksijoilla heikkoja lihaksia, joissa kontrolli ei toimikaan kuten elokuvissa. Jalkojen lihakset kehittyvät kyllä juostessa kestäviksi ja osaaviksi.

Ohjaan kinesis seinällä liikkeen, jossa seistään yhdellä jalalla, työnnetään kättä eteenpäin kinesis seinän kapula kädessä ja vastakkaista polvea tuodaan ristiin kättä vastaan. Tarkoituksena aktivoida vinoja vatsalihaksia; ulompaa työntävän käden puolelta ja sisempää polven puolelta. Lisäksi tukijalan pakara tulee aktivoida, jotta ei vaivuta lonkkanojaan. Tukijalka jätetään hieman koukkuun. Noh... jäkikäteen ajatellen en älyä miksi kädellä on painoa, mutta jalalla ei. Harvempi meistä juoksee nyrkkeillen eteenpäin tai kantaen taakkaa käsissään... Idea tuli silti esille kun asiaa selitettiin ja tentattiin näytön jälkeen.

Doc Paunonen, kerrankin sormi suussa ;)
Näyttöä tärkeämpää taisi olla asian selittäminen ja ymmärtäminen tarkentavien kysymysten valossa välittömästi näytön jälkeen. En tiedä pystyinkö vakuuttamaan raatia puhumalla takaPUOLEN jatkumosta (backside ei käänny takapuoli, vaan takaosa) ja olemalla huomaamatta pientä nilkan kääntymistä ulkokiertoon. Testitilanteet eivät selvästi ole vahvin puoleni, tuntuu että päässä ollut tieto katoaa ja suusta ulos tulee vielä normaaliakin isompia sammakoita. Onneksi Pauski otti homman letkeästi vaikka itse teki mieli vajota kuntosalin lattiasta läpi.

Tulokset teoria- ja näyttökokeesta selviävät viikon-parin sisään. Tämän jälkeen tiedän voiko minua kutsua Functional Trainer nimikkeellä vai ei. Nyt tuntuu ettei minua voi kutsua muuksi kuin säätäjä-ässäksi, mutta eiköhän tämä tästä. Välillä on hyvä kopauttaa itsensä takaisin maan pinnalle. Osaan niin vähän, mutta kuitenkin enemmän kuin moni muu. Ymmärrän että oppiminen on edelleen vasta alussa, ja vielä on paljon kehityttävää. Jatkuva oppiminen on sata kertaa tärkeämpää kuin jonkin pienen asian täydellinen hallinta. Vahva perusta on rakennettu, meni tentti läpi tai ei.

3 kommenttia:

 1. Moon varma että sää rokkasit! Juuri kun eilen puhuttiin tuosta juoksijan keskivartalosta, se oli sulla kun pyssy valmiina. Tsemppiä huomiselle! Terkut Docille ja muille jos on muita tuttuja :)

  VastaaPoista
 2. Me on oltu samassa paikassa tänään ja eilen ;) Ite olin pt-kurssin puolella, loppukokeita suorittamassa :)

  VastaaPoista
 3. Katja: niinhän sitä luulis että on pyssy valmiina ja antaisi vaan mennä. Vaan tsädäm! Aivot tyhjentyivät :) Tänään hotellin uima-altaan jälkeen Performance matrix 4x4 testipatteristoa ja voin luottaa jatkossa muiden aivoihin enkä vain omiini ;)

  Linda: Hihii! Niin se vaan menee, että kaikki parhaat on olleet viikonloppuna T4Y konttuurilla ;)

  VastaaPoista