lauantai 13. heinäkuuta 2013

Vaikuttavaa kirjallisuutta - arvostelussa Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti

Minä pääsin vihdoin siihen asti että sain luettua valmiiksi Hormonidieetti kirjan. Olo on valaistunut. Kirja ei ollut liian helppo, vaan asioihin oli oikeasti haluttu antaa tieteellisesti pätevät perustelut ja vastaukset. Toki motivoivia yksinkertaistuksia ja vertauksia oli käytetty, mutta pääpaino oli aina perustelluissa asioissa. En tiedä saako puhua tieteestä tai tutkimuksesta, mutta kuitenkin todistettavista totuuksista.

Jaakkola uskoo Poliquinin ruokavalioasioihin ja tekee itse Optimal Performance yrityksessään erilaisia testejä ja ruokavalio-opastusta Poliquinin oppien mukaan. Lisäksi Optimal Performance tarjoaa personal training palveluita. Nyt te mietitte miksi mainostan kilpailijan toimintaa? Mielestäni laadukas työ ja osaaminen ansaitsee kehuja. Aina!


Kirjan pääteesit ovat riittävä uni, puhdas hormonitoimintaa optivoiva ravinto ja painoharjoittelu. Näiden teesien kautta pitäisi jokaisen päästä hyvinvoivaan kehoon ja pääkoppaan käsiksi. Väitän, että tavallinen tallaaja ei pelkän kirjan perusteella osaa muuttaa mitään tai ainakaan kaikkea tarvittavaa. Kirja on kirjoitettu sellaiseksi että se herättää kiinnostuksen, mutta varsinaiseen muutokseen kehotetaan palkkaamaan ammattilainen avuksi. Kyseessä ei ole siis varsinainen self-help opus. Viisautta sanon minä, skeptikko haistaa tässä rahan.

Uskon aidosti, että se satsaus mitä ammattilaiseen laitetaan maksaa itsensä monin verroin takaisin. Vältytään perinteisimmiltä sudenkuopilta ruokavalion suhteen. Ammattilainen osaa katsoa mistä päästä juuri sinun kanssasi kannattaa aloittaa ja osaa mahdollisesti korjata kun olo ei olekaan sellainen kun kirjassa on luvattu vaikka olisit tehnyt juuri niinkuin käsketään.

Kirja on jaettu alun perusteet ja motivointi osuuteen ja lopuksi eri hormoneista kertoviin osioihin. Kirjassa on paljon ristiviitteitä ja monessa kohtaa muistutellaan korjaamaan ensin uni ja sitten vasta jatkamaan hifistelyyn. Tämä on tärkeää ymmärtää. Useimmiten itsenäisesti laihduttava ihminen sortuu karsimaan kaloreita mitä ihmeellisimmistä paikoista ja nukkuu pyöriskellen stressin kourissa parin tunnin pätkiä. Kun unen korjaa, korjaantuu moni muukin asia kuin itsestään.

Hyvin kirjoitettu ja herättelevä teksti opastaa huomaamaan omat ajatteluvirheet esim. ympäristön kemikaalien välttelyssä. Miksi huolehtia detox-asioista jos jatkaa kuitenkin erilaisten parabeenien ja lisäaineiden tankkaamista shampoosta ja ruuasta? Eihän me tukkeutunutta suihkun viemäriäkään aleta avata kun päälle sataa jatkuvasti vettä lisää. Kyllä ensin pitää sammuttaa suihku/lopettaa lisäaineiden saanti ja sitten aloittaa vasta jo kertyneiden poistaminen rauhassa.

Suosittelen kirjaa asiasta kiinnostuneille, mutten takaa että ilman ammattilaisen apua saatte kirjasta suoraan mitään käytännöllistä irti. Eivät asiat vaikeita ole, mutta kyllä minäkin olen aika paljon alle opiskellut, jotta tästä asioita ymmärsin syvällisesti ja niin että niiden avulla voi omaa elämää muuttaa.

Kirjaa voi tilata esim. näistä paikoista:
http://shop.optimalperformance.fi/product/47/kaisa-jaakkola-hormonidieetti
http://cdon.fi/kirjat/jaakkola,_kaisa/hormonidieetti-14400561?gclid=COOVrOqFrLgCFel8cAodpGIAkg
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9513158977&gclid=CPjXkvaFrLgCFel8cAodpGIAkg

ja toki se tuntuu löytyvän ihan jokaisesta kirjakaupasta

Seuraavana luennassa on kirjan seuraava osa Hormonitasapaino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti