tiistai 25. lokakuuta 2011

Kaloreita laskemassa - Onko järkee vai ei?

Laskin tässä itselleni ruokavaliota, jossa mentäisiin hiukan tiukemmalla setillä kuin tavallisesti. Tavoitteena on olla oikeasti bikinikuosissa Thaimaan reissulla, joka starttaa 27.1.2012. Tällä viikolla olen laskeskellut kaloreita myös asiakkailleni ja pohtinut kysymystä kaloreiden laskemisen mielekkyydestä.

Itse pidän tärkeänä, että tiedän ja osaan kalorilaskennan. En silti halua opettaa sitä asiakkailleni tai laatia ruokavalioita, joissa asiakkaat olisivat erityisen tietoisia kaloreista. Koen myös erityisen dieettaamisen tavalliselle kuolevaiselle typeräksi puuhaksi, vaikka kuinka ylipainoa olisi reilusti. Mielestäni reilukin ylipaino lähtee syömällä pikkuhiljaa aina enemmän oikein, ja lopulta syömällä sitä mitä oman tavoitepainon omaava ihminen söisi tavallisessa arjessa. Dieetillä oppii toimimaan poikkeustilanteessa, eivätkä arjen tavat ja tottumukset parane. Siinä samassa olen valmis itse tavoittelemaan tiukan syömisen kuurilla hetkellistä lomailukuosia. Aika ristiriitaista, eikö totta?

Kalorilaskuri.fi:ssä tekemäni ruokavalioehdotuksen osa yhdelle asiakkaalleni
Oikean ruokavalion perusteet ovat kaikille samat - niin fitness urheilijalle kuin tavalliselle kuntoilijalle. Syö tasaisin väliajoin (noin 3-4h välein), syö kohtuullisia annoksia, huolehdi monipuolisuudesta ja jätä karkit ja muu höttö vähemmälle. Näillä ohjeilla kuka tahansa meistä voi päästä tavoitepainoonsa. Näiden nimeen minäkin arjessani vannon. Silti lantiolla on makkara, joka ei passaa bikineideni kanssa yhteen, kun asiaa peilistä tarkastelee. Omalla kohdallani lipsunta tulee kohtuullisten annosten kohdalla. Minä syön usein ja paljon. Tästä syystä muutaman kilon tiristämiseen on otettava avuksi ruokapäiväkirja ja sitten vielä laskin, jotta osaan konkreettisesti arvioida mistä kohtaa annoksia pitäisi tiivistää.

Kalorilaskuri laskee suositusten mukaisen ravintoaineiden suhteen ja lisäksi arvioi muutamalla yksinkertaisella mittarilla ruuan laatua.
Miten sinä toivoisit ruokavalioneuvonnan toimivan? Kaloritietoutta vai jotain ihan muuta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti