sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kehon ojentajien koko ketju töissä Gymstickillä

Kävimme läpi kehon myofasciaalisia jatkumoita koulutuksessa viikonloppuna. Haluan esitellä teille niistä yhden kertomalla harjoitusliikkeestä, jolla tätä jatkumoa voidaan treenata. Ensin kuitenkin äärimmäisen pikainen ja toivottavasti maalaisjärkinen selitys siitä mistä jatkumoissa tai ketjuissa on ylipäänsä kyse.

Metrossa ollut sarjakuva, jossa halutaan hyödyntää kengurun energiaa... Me taisimme tulkata tämän vähän eritavoin kuin piirtäjä. Kengurun jaloissa on järkyttävä ponnistusvoima sidekudosrakenteen jäntevyyttä hyödyntäen. Siis ilmaista energiaa liikkumiseen :)
Tiedättekö sen volyymin ja voiman mikä lähtee pienestä vauvasta kun kaikki turhautuminen pääsee valloilleen huutona ja itkuna? Monesti voi huomata, kuinka vauva käyttää kaiken energian huutamiseen ja saa aikaan suuren metelin suhteessa omaan kroppaansa. Keho jännittyy kokonaisuudessaan kaarelle, jotta koko kropan kapasiteetti saataisiin käyttöön. Kyseessä ei ole yksittäisten lihasten erillinen jännittäminen, vaan koko kropan kineettisen ketjun aktivoituminen.

Samantyyppinen ketju on käytössä kun keihästoivomme heittävät keihästä. Keho väännetään äärimmilleen takakenoon, ja keihään linkoava jousi jännitetään valmiiksi. Tämän jälkeen tukijalka (pönkä) asetetaan mahdollisimman lähelle heittoviivaa ja jännitetyn jousen, eli kropan, varaaman energian annetaan purkautua sinkoamalla keihäs matkaan. Keihästä ei todellakaan heitetä pelkällä käsivoimalla, vaan koko kropalla ja aktivoimalla muutamakin myofasciaalinen jatkumo käyttöön.

A-P mietteliäänä kylkipidossa, jossa aktivoituu lateraalinen jatkumo
Kun kohteena on takaosan pinnallinen jatkumo, johon kuuluvat ainakin selän ojentajat, takareiden lihakset ja pohjelihas (kaksoiskantalihas), puhutaan kehon ojentamisesta nilkkaa/varpaita myöden. Itseasiassa ketjuun kuuluu myös epikraniaalinen kalvo, joka hallitsee mm. kulmakarvoja. Näin ollen, treenatessa ilmeilyllä on merkitystä :)

Gymstickillä voi tehdä tutun "hyvää huomenta"-liikkeen ja aktivoidakseen koko jatkumon yhdistää mukaan aloituksessa kantapäille painon viennin ja varpaiden nostamisen ylös. Myös kulmat kannattaa laittaa kurttuun. Liikkeen loppupäässä jatketaan varpaille asti ja taivutetaan kroppa kaarelle sekä nostetaan kulmat ylös. Ja tadaa! Koko takaosan pinnallinen jatkumo on tehnyt töitä pienestä esivenytyksestä täydelliseen supistumiseen asti.

Ala-asennossa paino kantapäille, nilkkoja koukkuun ja hyvä pito keskivartalosta.
Yläasennossa nousu varpaille, taivutus yliojennukseen asti ja valoisa ilme kasvoille kulmakarvoja kohottamalla
Kuvissa mallia näyttää rakas kollegani Liina, jonka upeasta seurasta sain nauttia pari hysteerisen nauravaista päivää. Minusta on luultavimmin vastaavassa liikkeessä kuvia ilman gymstickiä tasapainotyynyn päällä taiteillen. Lisään ne tänne, jos ne jostain putkahtavat tarjolle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti