keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Lehtiarvostelu - KuntoPlus

Olen tilannut nyt muutaman kuukauden verran KuntoPlus lehteä, ja sen perusteella suoritan pientä analyysiä lehden tarjonnasta.


Lehdessä aikalailla uniikkia Suomessa julkaistavien sporttilehtien maailmassa on kattava (usein monisivuinen) tieteellisten havaintojen ja artikkeleiden nopea katsaus. Olen löytänyt useampiakin tutkimuspapereita, jotka on pariin kappaleeseen oivallisesti referoitu ja viitattu alkuperäiseen artikkeliin. Netistä kaivamalla on saanut uskomattoman määrän lisätietoa oman työnsä tueksi ja tiedonjanoa sammuttamaan. Tulette kuulemaan muutamasta kokeilunarvoisesta treenivinkistä jatkossa täällä blogissa ja nämä kultakimpaleet on noukittu KuntoPlus lehdestä.

Lehti nojaa vahvasti verkkosisältöihin. Lukijaa kannustetaan hankkimaan lisätietoja lehden verkkosivuilta (http://kuntoplus.fi/) ja aika kivoja laskureita ja kyselyitä sivusto tarjoaakin. Ihan en ole päässyt kiinni siitä miten paljon lehden tilaajan status vaikuttaa netin sisältöihin. Tuntuu, että kaikki oleellinen on tarjolla kaikelle kansalle vapaasti.


Artikkelisisällöt ja niiden laadukkuus vaihtelee paljon. Joskus on todella hyvää sisältöä, selkeillä ohjeilla ja riittävin perusteluin. Joskus taas tukeudutaan isoon kuvaan ja heppoisiin yleistotuuksiin. Hyvien tutkimustuloskatsausten lisäksi tuntuu toisaalta, että lehti leijuu Suomessa puhuttavista ajankohtaisista aiheista irrallaan, omassa kuplassaan.

Ruokaohjeet ovat valloittavia ja pakattu kivaan formaattiin. Ruokaohjeet voi irrottaa siististi mukaan, eikä koko lehteä tarvitse niiden vuoksi säilöä. Lehti käsittelee kaikkea henkisestä hyvinvoinnista, ruokavalion kautta liikuntaan ja välineisiin asti. Skaala on kivan laaja ja lukemista piisaa riittävästi yhteen lehteen.


Lehti on pääosin tuotettu käsittääkseni Norjassa (Bonnier Publications), ja sisällöt on sittemmin käännetty suomeksi. Tämä valitettavasti näkyy, ja etäännyttää lukijaa ainakin henkilöhaastatteluista. Ilmeisesti on mahdollista kysy-vastaa palstalla saada myös omaan kysymykseensä vastaus, mutta tuntuu että käännösprosessissa taatusti hukkuu jotain olennaista. Lehti on silti käännetty laadukkaasti, ja kieli on sujuvaa. Siitä pisteet toimittajille ja/tai kääntäjille.


Jos haluaa itse kokeilla lehteä, kannattaa ottaa tarjous netistä ja hommata itselleen parin lehden irtomyyntihintaan esim. ulkoilukerrasto kaupanpäälle. Tämän lehden tilatessaan saa aina jotain kylkiäiseksi, enkä suosittele siksi irtonumeroiden ostamista. Toki näissä on koira haudattuna (=kestotilaus), mutta jos netissä jaksaa käydä perumassa kestotilauksen niin testaaminen on kohtuu hintaista ja hyödyllistäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti