sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Nykyiset superfood lempparini

Tämä teksti olisi pitänyt kirjoittaa jo kesällä, kun ystävä sitä toivoi. Mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan, eikös?

Olen tutustunut superfoodien maailmaan viimeisen vuoden aikana oikein urakalla. Tähän astisista kokeiluista aktiiviseen käyttöön ovat jääneet Chia-siemenet, mulperit ja raakasuklaa. Ostin myös Cocovin Trailmix-sekoitusta, jossa on mm. Goji-marjoja, kaakaonibsejä että erilaisia pähkinöitä.


Chia-siemeniä käytän aamupuuron kanssa. Teen puuron normaalisti ja sitten ripottelen päälle 1-1,5rkl siemeniä raejuuston kanssa. Tarkoituksena on tarjota keholleni kuituja, vitamiineja sekä elintärkeitä ja terveellisiä rasvahappoja. Näitä kaikkia saan siemenistä, eikä puuroon ole pakko lorauttaa öljyä. En ole kovin innoissani voisilmistä puurossa, joten koen siemenet reilusti paremmaksi vaihtoehdoksi. Siemeniä olen yrittänyt myös käyttää geeliytyvänä osana smoothieissani, mutta täytyy myöntää ettei tuo sammakon kutua muistuttava lima puhuttele itseäni suutuntumana. Puurossa siemenet lähinnä raksuvat hampaissa, makua niistä ei tule.


Mulpereita pidän autossa hätäeväänä, kuten Trailmix-sekoitustakin. Mulperit maistuvat mielestäni hieman rusinoille, ja sopivat siis naposteltaviksi hyvin. Olen laittanut näitä smoothiehin, ja ne tuovat kivaa makeutta. Tarkoituksenmukaista on jättää nämä marjat hieman rosoisiksi smoothiessakin, jotta suutuntumassa on jotain "syötävää". Smoothie on täyttävä lounas kunhan varmistaa että aivojenkin mielestä on syöty ja ruuassa on jotain pureskeltavaa.

Mulpereita kannattaa syödä vitamiinien, kuidun ja antioksidanttien vuoksi. Antioksidantit antavat vastustuskykyä ja pitävät meidät poissa tulehdusten tieltä. Mulpereissa on rautaa, kalsiumia, C- ja K-vitamiinia. Hyväksi annostukseksi suositellaan maksimissaan kourallista marjoja päivässä. Kuten aina, suosittelen aloittamaan rauhallisesti superfoodien kanssa. Varsinkin elimistöön syöksyvä kuitu voi äkkiseltään sekoittaa vatsan.


Raakasuklaaseen olen ihastunut täysin. Tumma suklaa oli ennen ihaninta herkkua, mutta raakasuklaa tuli ja vei jalat alta. Meneillään on useita kokeiluja maustaa suklaata piparmintulla, appelsiinilla sekä Goji- ja Mulperimarjoilla. Oman luontomme superfoodia, mustikkaa, ajattelin kokeilla seuraavaksi. En ole vielä päätynyt päättämään tahdonko suklaani kaakaovoilla vai mieluummin kookosöljyllä tehtynä. Eroa tuntuu olevan lähinnä koostumuksessa ja suttaavuudessa :) Kookosöljyn nesteeksimuuttumispiste löytyy alhaisemmasta lämpötilasta kuin kaakaovoin, joten kookosöljyllä tehdyt suklaat sulavat sormiin herkemmin. Toisaalta, eipä suklaansyönnin tarvitse siistiä olla?

Kuva lainattu www.raakasuklaa.com palvelusta, josta löytyy yllin kyllin suklaatietoutta
Raakasuklaasta keho saa huiman määrän antioksidantteja, magnesiumia, kromia, sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia. Lisäksi kaakaossa on mielialaan vaikuttavia aineita, jotka siis kohottavat mielialaa. Luonnon oma masennuslääke voi todellakin nostaa arjen yläpuolelle kun syksyn pimeys alkaa painaa harteilla. Toiset saavat suklaasta jopa välittömiä euforian tunteita ja tuntuu kuin olisi hieman hiprakassa. Krapulaa ei kuitenkaan tunneta, ja autoakin taitaa saada suklaapöhnässä kuljettaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti