sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Kalaa, kalaa, kalaa, kalaa!!!

Tänä(kin) Juhannuksena meidän porukka söi kalaa. Kalaa oli ostettu kaupasta ja sitä myös kalastettiin Näsijärvestä. Verkoilla, virveleillä ja mato-ongella. Ostetut kalat olivat ahventa ja lohta, ja ne nautittiin upeasti laitettuna Juhannusaattona yhdessä parikymmenhenkisen seurueen kera. Oli meillä silliä ja jopa silakkalaatikkoa, jossa silakat oli täytetty ahvenen mädillä. Upeaa, väitän minä.

Muurikalla paistuu vehnäjauholla leivitettyjä ahvenia
Salaattiakin oli montaa erilaista
Juhannusaattona laskettiin verkot illansuussa, ja 8-vuotias veljenpoikani pääsi mukaan tälle reissulle. Taisi olla aika tärkeä reissu, koska muuten ees taas singahteleva nuorimies oli koko parin tunnin reissun hiiskahtamatta isompien kalamiesten raportin mukaan. Seuraavana aamuna kalamiehiä riivittiin sängystä puoliväkisin jotta verkkoja päästäisiin kokemaan, mutta viimemetreillä nuorimies perääntyi eikä lähtenytkään verkkoreissulle.

No okei, syötiin me muutakin kun kalaa...
Harmi ettei lähtenyt... Järkyttävän suuri kalasaalis sisälsi muunmuassa 2,5kg kuhan. Veljenpoika ei kuitenkaan lannistunut, vaan seuraava tunti vietettiin tiiviisti mato-ongen ja virvelin varressa. Sinnikkyys tuotti tuloksen ja pari ahventa pistettiin savustuspönttöön. Itse kalastettu, tuoreena savustettu ja itse syöty ahven oli huima saavutus :) Meille muillekin riitti kalaa tuoreena paistettuna, lisäksi oli pottuja, kaalipataa muurikalla paistettuna, kylmäsavustettua ja graavattua lohta.

Juhannuspäivän kalansaalis
Kala on rasvaista, ja siksi kalorilaskurit varoittelevat sen kohdalla isoista kalorimääristä ja runsaasta rasvasta. Kalan rasva on kuitenkin terveellistä. Kalan rasva sisältää paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja ja vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Rasvahapoista etenkin n-3 on tärkeää aivojen, keskushermoston ja näkökyvyn kehitykselle. Jos haaveissasi on tulla raskaaksi, kala on hyvä seleenin lähde jota monelta nuorelta naiselta puuttuu.

Hillitön kuha ;)
Verkkoja jätettiin seuraavaksikin yöksi pyytämään, vaikka kalaa oli ihan tarpeeksi jäljelle jääneille viidelle hengelle. Aamulla oli noussut tuuli, satoi vettä ja keli oli muutenkin jäätävän perinteinen Juhannussää. Verkot oli pakko kokea ja hakea pois, joten urheat kalamiehet lähtivät matkaan. Takaisintullessaan heillä oli mukanaan 12 kuhaa, 2 siikaa ja 4 ahventa, sekä kasa täysin seonneita verkkoja.

Päivä kaksi ja parisenkymmentä kalaa kasalla
Osa savustettiin, osasta tehtiin fileitä joita jaeltiin ympäri kaupunkia ja loput pistetään pakkaseen. Ensiviikolla minun eväänäni on savukalasalaattia ja iltaisin paistettua kuhafilettä. Melkein käy itseäni kateeksi :) 6kg + 6vk haasteen nimissä koitan vastustella viimeiseen saakka kiusausta laittaa savukalaa ruisleivän päälle. Katsotaan miten onnistun.

Juhannusaaton auringonlasku
Onneksi pakkasessa on nyt terveellistä "pikaruokaa" eli kalaa fileenä. Taatusti puhdasta, oman mökin lähistöltä pyydettyä ja katkeamattoman kylmäketjun varmistamaa superfoodia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti