tiistai 26. marraskuuta 2013

Vuoden 2014 liikuntatrendit

American College of Sports Medicine (ACSM) julkaisee vuosittain liikunnan trendeistä kertovan tutkimuksen. Kuluvan vuoden ennustuksesta kirjoittamani jutun voit käydä lukemassa täältä. Tulokset saadaan kyselemällä liikunta- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisilta ja opiskelijoilta mikä heidän mielestään on nousussa ja tärkeää liikuntamaailmassa. Tavallaan listan asiat eivät ole keskenään vertailtavia asioita, tai yhteismitallisia mutta mielenkiintoinen lista on joka tapauksessa. Vuoden 2014 lista näyttää seuraavalta:

 1. HIIT (High intensity interval training)*
 2. Oman kehon vastuksella harjoittelu
 3. Koulutetut ammattilaiset
 4. Voimaharjoittelu
 5. Painonpudotus liikunnalla
 6. Personal training/ Omavalmentaja
 7. Vanhusten liikuntaohjelmat
 8. Functional training/ Toiminnallinen harjoittelu
 9. Ryhmä PT-harjoittelu
 10. Jooga
 11. Lasten ylipaino
 12. Työntekijöiden kannustaminen liikkumaan
 13. Core harjoittelu (keskivartalon harjoittaminen)
 14. Ulkoilu
 15. Circuit/ Kiertoharjoittelu
 16. Tulosten mittaaminen/ Tuloksekkuuden varmistaminen
 17. Hyvinvointivalmennus tai kokonaisvaltainen valmentaminen (Wellneass Coaching)
 18. Lajispesifinen harjoittelu*
 19. Työhyvinvointi ja siihen tähtäävät ohjelmat
 20. Bootcamp

*Tähdellä on merkitty kohdat jotka ovat päässeet listalle ensimmäistä kertaa.

HIIT on karannut listan kärkeen uutena tulokkaana yllättäen takavasemmalta. Itse olen jo hyvän aikaa pitänyt tähän ajatukseen perustuvia tunteja ja ihmiset ovat tuntuneet myös ymmärtävän, että tehokas ja nopea treeni voi olla hyvä juttu. Matalalla sykkeellä tapahtuvaa pitkäaikaista "rasvanpolttojumppaa" tunnutaan jopa halveksuvan nykyään vaikka hyvää sekin ihmiset tekee!

Ihan kuvassa lontoon kielellä :)
Lihasta ja voimaa kasvattava harjoittelu ja siihen liittyvät käsitteet ovat useammalla sijalla listan kärjessä. Lienee siis mennyt jakeluun yleisimminkin että lihaksikas vartalo on terve (tai ainakin terveempi) kuin anorektisen laiha kroppa. Tykkään uudesta trendistä jossa "Strong is the new skinny" vaikka äärimmäisistä ilmiöistä voikin olla montaa mieltä. 

Yllättävää on miten tuloksekkuuden varmistaminen tai tuloksekkuus harjoittelussa ei ole noussut listalla kuin yhden vaivaisen sijan. Aikana jolloin kaupat tursuavat erilaisia päälle puettavia aktiivisuusmittareita ja ennennäkemättömän tarkkaa dataa tarjoavia sovelluksia ihan tavallisessa älypuhelimessa voisi kuvitella että tämä olisi seuraava trendi HIIT:n sijaan? Vaan voihan se olla, että tämä itsensä mittailu on vain pienen kajahtaneen porukan hommia (minä mukaanlukien) ja että crossfitin ja muiden korkeaintensiteettistä treeniä suosivien tahojen kautta HIIT on tuttu jo koko kansalle jenkkilässä.

Veikkauksia otetaan vastaan siitä mihin HIIT sijoittuu vuoden 2015 arvauksissa? Tippuuko takaisin unholaan tähdenlennon lailla vai jatkaako voittokulkuaan? Miten olette kokeneet viime vuoden ennusteiden toteutuneen? Laittakaahan perään kommenttia näitsä aiheista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti