maanantai 5. tammikuuta 2015

Kokemuksia Garmin Vivosmart aktiivisuusrannekkeesta

Joskus on niin, että yksi Gadgetgirl ei pysty testaamaan kaikkia maailman laitteita, siksi on hyvä että on kavereita jotka ovat aiheesta innostuneita. Tässä seuraa yhden kaverin ajatuksia tiivistettynä Garmin Vivosmartin käytöstä. Laite on ostettu joulukuussa 2014 ja käyttöä on takana siis muutamia viikkoja.

Monta värivaihtoehtoa, päävärinä kuitenkin musta.
Tätä laitetta ostettaessa kiinnitettiin huomiota siihen, että sitä voi käyttää ilman älypuhelinta ja ettei se hyökkää silmille normaalissa pukeutumisessa tai haittaa koneella työskentelyä tai muutakaan arkea. Lisäksi laitteen tuli kestää normaalissa arjessa tapahtuvaa vesikosketusta ja uimista.

Ensimmäinen fiilis laitteesta on selkeästi positiivinen. Se ei ole tiellä, on kohtuullisen huomaamattoman oloinen ja mittaa tarkasti arkiaktiivisuutta. Laitteisto laskee kaloreita aktiivisuuteen ja perustietoihin perustuen ja testaajan arvion mukaan lukemat näyttäisivät pitävän arkiaktiivisuuden mukaan paikkansa. Tenkkapoo tulee eteen kun laitteen pitäisi arvioida arkiaktiivisuuden ulkopuolista kulutusta esim. kuntosalikäyntiä. Näissä kaloriarviot ja aktiivisuuskäyrä eivät vastaa subjektiivista arviota ja tuntuu että liikunta arvioidaan alakanttiin. Tämä lienee kaikkien liikkeestä datansa saavien mittareiden ongelma. Kuntosalilla tärähtelevä liike on usein vähäistä jos hommaa ei tehdä repien. Repimistä en suosittele, kun silloin yleensä sattuu vahinkoja.

Tältä näyttää Garminin sivujen mukaan mobiiliaplikaatio
Web sovellus on testaajan mieleen ja vaikuttaa helppokäyttöiseltä sekä kattavalta. Hienolta ominaisuudelta kuulostaa, että käyttäjä voi itse säätää askeltavoitteen tai laitteen voi antaa ehdottaa pikkuhiljaa nousevia ja tilanteeseen reagoivia tavoitteita. Aika hienoa kun automatiikka hoitaa riittävästi haastavan tavoitteen kullekin päivälle ja voi luottaa että käyrä on nouseva? Itselläni on ollut vain itse luotuja tavoitteita noissa mittareissa ja kyllä se vaan masentaa kun katselee että 2000 askelta on täynnä 10 000 tavoitteesta...

Vivosmart näyttää tulleet viestit kun sen yhdistää älypuhelimeen. 
Statistiikan (ja puhelut, viestit, kellonajan sekä musaohjauksen) näkee laitteen ruudulta ja tämä määrä informaatiota riittää hienosti. Kerran pari päivässä voi sitten synkronoida laitteen keräämän tiedon pilveen talteen. Lisäksi laite tarjoaa inaktiivisuushälytyksiä, eli värisee kun käyttäjä on tarpeeksi kauan liikkumatta muulloin kuin öiseen aikaan. Kuten jo aiemmin olen todennut, tässä on hieno ominaisuus joka taatusti herättelee liikkeelle. Testaajankin sanoin "Tästä ominaisuudesta tykkään, ja pienet jaloittelut ja minuuttitanssahdukset tulivat tavaksi heti".

Laite seuraa myös unta ja tarjoaa värinällä herätyksiä asetettuun aikaan. Unenaikainen liikehdintä näytetään käppyröinä, ja suunnilleen tuntui testaajan mukaan täsmäävän omiin fiiliksiin. Herätyksen sai säädettyä vai webistä tai appiksesta, tästä iso miinus. Kaikkea muuta, mm. kellonaikaa, saa säädettyä suoraan laitteen näytöltä joten tämä oli yllättävän huono ominaisuus ilman älypuhelinta käytettäessä.

Garminin Vivosmart parittuisi valmistajan muiden laitteiden kanssa, kuten sykemittarin kera, mutta testaajalla ei näitä vempeleitä ole käytössään. Lisäksi laitteeseen saisi yhdistettyä tiedot omista puheluista ja tekstiviesteistä, mutta älypuhelimen puuttuessa näitäkään ei varsinaisesti ole testailtu. Jos joku lukijoista tietää näistä ominaisuuksista jotain niin kuulen mielelläni joko kommenttiboksissa tai sähköpostiviestin muodossa lisää :)

1 kommentti:

  1. Koejäniinin seikkailut jatkuvat uinnin parissa. Laite mittasi oikeastaan vain aikaa: kilometristä se noteerasi matkaa vain parisataa metriä, eikä kaloreitakaan muka palanut.

    Ensi viikolla nähdään, miten vempele suhtautuu flamencoon. Kurssin alussa ei paljon hengästymään pääse, mutta tärähtely on taattu. Ans kattoo, luuleeko tekniikkatuntia maratoniksi.

    Sovellusta on nyt tullut harjoiteltua nimenomaan liikuntapäiväkirjamielessä. Hyvä on ja monipuolinen!

    VastaaPoista