torstai 11. elokuuta 2011

Juoksu on välineurheilua?

Juoksu on välineurheilua, mutta ei ehkä siinä määrin kuin jääkiekko ja golf, joissa molemmissa yksi osa urheilusuoritusta on varustekassin rehaaminen paikalle ja pois. Koska golffaaminen on massojen hommaa, on siinä keksitty erilaisia helpotuksia tavaroiden roudaamiseen, mutta aktiivisen liikkujan ei tarvitse niitä käyttää :)

Juoksuun on kuitenkin reilusti välineistöä, joista seuraavaksi esittelen omia suosikkejani ja tulevaisuuden hankintalistalle päässeitä.

Kengät elikäs lenkkarit. Nykyisin löytyy vaikka minkälaista pronaatiotuettua ja supinaatiotuettua jalkinetta. Kanta- ja päkiävaimennus on ehdoton ainakin kovalla alustalla juostessa. Vähintäänkin kenkää valitessa kannattaa ottaa ihan rehelliset viitisenkymmentä juoksuaskelta ympäri kauppaa ja miettiä onko lenkkarissa hyvä tuntuma juuri sinulle. Itselläni esim. kehräsluut tuntuvat olevan osassa lenkkareita väärässä paikassa (tai siis lenkkarin suuaukko on väärin muotoiltu...) ja tätä ei huomaa jos kengällä ei oikeasti vähän yritä juosta.

Jos kaupassa on mahdollista hyödyntää apujoukkoja, niin käytä tilaisuus hyödyksi. Erilaiset jalan asentoa mittaavat mittarit ovat hyviä antamaan edes osviittaa siitä mikä kenkä kannattaa ottaa. Toistaiseksi minulle on kerrottu, että pronaatiolta suojaavan kengän voi huoletta ottaa myös neutraaliin jalkaan mutta supinoivalle jalalle tuo kenkä on myrkkyä. Suurimmalla osalla naisia on luontaisesti leveämmästä lantiosta johtuen sisäänpäin kääntyvät polvet ja siksi pronaatiotukea tarvitseva jalka. Poikkeuksia silti löytyy, kysy rohkeasti myyjältä/ vierailevalta fyssarilta.

Juoksusukat. Joo, urheilusukka käy, mutta juostessa tulee 80% vähemmän rakkoja kun otat löysän tennissukan sijasta kenkään oikean muotoillun urheilusukan. Usko pois, tämä ei ole se kohta missä kannattaa säästää. Hiertävä sukka on lenkin surma.

Juoksutrikoot vai housut? Ehdottomasti juoksutrikoot. Ei hierrä ei kierrä (on helppo pierrä... köh). Juoksutrikoissa on tärkeää, että niitä on erilaiset per juoksukeli TAI päälle löytyy sopivat kuorihousut, jotka estävät kylmällä tuulta ja pitävät reidet lämpimämpinä. Miehistä en osaa sanoa, mutta ainakin naisena tuo jokaista reiden makkaraa hyväilevä asuste on hirmu nolo, mutta ihan paras juostessa. Saumat eivät hankaa, asento pysyy virtaviivaisena ja homma sujuu. Metsäpolulla juostessa yksikään risu ei jää kiinni lahkeensuuhun.

Tässä kuuluisi näkyä se ilmastointi polven takana..  :)
Omissa trikoissa on hienoja ominaisuuksia. Polven takana "ilmastointi", heijastinnauhaa siellä täällä, liukumisen estävää kumia nilkoissa (housut pysyy paikoillaan), pikkutasku joko avaimelle tai jopa ipodille ja reikä sen kuulokepiuhalle.

Urheilurintsikat. Tämä kohta ei kaipaa perusteluita. Jokainen nainen on itselleen velkaa sen, että investoi kunnon urheilurintsikoihin. Rintsikoiden kuuluu olla niin peittävät ja niin tukevat että hyppiminen tasajalkaa sovituskopissa ei aiheuta nimeksikään liikettä rintavarustuksessa. Rintakudokseen kohdistuu elämän varrella niin paljon muutakin venytystä ja repimistä, että urheillen tätä ei ole mitenkään pakko entisestään lisätä.

Paidassa ja takissa on hyvä olla selässä tuuletusaukko
Juoksupaita ja takki. Juoksupaita on hengittävää kangasta, ja mieluimmin kireä, jolloin nuo saumat eivät hierrä ja vaatteen hikeä eteenpäin siirtävät kerrokset pääsevät toimimaan. Omissa paidoissa on helpottavia ominaisuuksia vaihtelevasti. Pyllyn päältä pidempi paita toimii myös pyöräillessä ja pitää hyvin lämpimänä alaselän juostessa. Yhdessä paidassa on tuplakerroshiha, jossa alemmassa osassa on ipodin ja jopa iphonen mentävä tasku! Päällikerroksen kuulokereiästä saa musiikin niin, että korvassa ei koko lenkin aikana nyi kertaakaan huonosti oleva kuuloke. Lisäksi musiikkilaite pysyy kiinni ihossa, eikä kolkota mukana heiluen tiellä jossain taskussa tms.

Tasku musalaitteelle tai puhelimelle tuplahihassa
Juoksupaidan innovaatio, kuulokejohdon lenkki <3
Juoksutakkeja minulla on muutamia. Tärkeää on, että ne ovat kevyitä ja estävät tuulen tuiverruksen. Kaulan suojaaminen viimalta on hyvä ominaisuus, mutta kannattaa varmistaa että vetoketjun pää on silloin suojattu tai pehmustettu jotenkin. Jos lenkiltä tulee leuka verillä voi puoliso viimeistään kieltää harrastuksen vaarallisena. Yhdessä takissa on hieno innovaatio, jonka voinee viritellä takkiinsa jälkiasennuksena. Sisäpuolella on syvä tasku, johon mahtuu isompikin puhelin. Aivan kaulan vieressä takin sisäpuolella on lenkki, josta kuulokejohdon voi pujottaa. Lenkki on hieman nahkeaa ainetta, joten se pitää piuhan paikoillaan, eikä johto revi korvia reissulla. Upea ja niin yksinkertainen juttu!

Juoksutakissa on reikä peukalolle, jolloin takin hiha ylttyy sormien päälle ja lämmittää paremmin
Vähänkään pidemmällä reissulla, joka ei ole kisasuoritus, on harvemmin juottopisteitä. Lisäksi mukaan täytyy veden lisäksi saada kotiavaimet ja puhelin. Jos nämä eivät menneet jo edellä esiteltyjen vermeiden taskuihin, niin peliin astuu juomavyö. Juomavyössä on parhaimmillaan useita pieniä (1-2dl) juomapulloja, joista juoman voi korkin kautta puristaa suuhunsa vauhdissa. Jos pienet asiat eivät lenkillä haittaa voi koittaa juosta myös yhden isomman pullon juomavyöllä, jossa pullo sijaitsee useimmiten selän puolella. Tai sitten kantaa pulloa kädessään... Minä en enää viitsi, ja juomavyön hankinta on ostoslistalla.

Nythän on alennusmyynnit edelleen meneillään. Käykäähän pelastamassa juoksua varten hyviä hankintoja pilkkahintaan erilaisista urheiluvälineliikkeistä! :)

4 kommenttia:

 1. Toden totta juoksukin on välineurheilua ja melkein pahimmasta päästä. Ainakin kun päästää itsensä ajattelemaan, että mitä kaikkea voisi tarvita. :) Minä löysin kesällä juomavyön, mutta ei ole vielä paljon tullut käytettyä. Sellainen pieni juomapullo on kyllä jo kulkenut monta kertaa matkassa muualla kuin juoksemassa.

  VastaaPoista
 2. Juoksutakki on muuten vielä hakusessa :-) Juomapullovyöstä sen verran, että nyt useamman pitkän lenkin jälkeen voin sanoa, että tuollainen yhden ison pullon juomapullovyö ei ole hyvä: vyölaukku pyörii ja kiertyy ympäri kroppaa ja sen yhden ison pullon ansiosta on aivan toispuoleinen fiilis juostessa. Siispä uusi juomapullovyökin on jostain löydettävä.

  VastaaPoista
 3. Juomapullovyölle löytyy myös vaihtoehtoja; esim. camelbakin juomareppu ja niitäkin moneen tarpeeseen. Suosittelen :-). Lisäksi kesähelteillä mukana kulki mm. budget Sportissa myynnissä olleita n. 2 dl pieniä käteen sopivia pulloja :-).

  VastaaPoista
 4. Vau! Upeita vinkkejä teillä kaikilla. Kiitokset näistä :)

  VastaaPoista