sunnuntai 21. elokuuta 2011

Aloittamisen helppoudesta ja päätöksen pitämisen vaikeudesta

On tullut se aika vuodesta, kun moni Suomalainen toteaa kesäkuosin hävinneen ja päättää jälleen kerran aloittaa laihduttamisen, kuntoilun, terveen elämän. Päättää nähdä enemmän kavereita, pitää huolta läheisistään ja olla enemmän lasten kanssa. Ja sitten menee kuukausi, parhaassa tapauksessa kaksi ja kaikki on niinkuin aina ennenkin. Työ vie mennessään ja uuvuttaa, lapsetkin mankuvat mäkkäriin ja telkkarista alkaa se ihana uusi kotimainen draamasarja.

Kuva lainattu mtv3.fi
Koska aloittaminen on niin jännittävää ja motivoivaa, tulee niin tehtyä helposti aina vaan uudestaan. Uusi on jännittävää, ja terveellinen elämä tuntuu todella hyvälle. Kuitenkin innostus katoaa ja ihminen painuu takaisin vanhaan, tuttuun ja turvalliseen.

Mitä jos tänä vuonna tehtäisiin jotain toisin? Ei aloitettaisi tyhjältä pöydältä vaan rakennettaisiin tutun ja turvallisen päälle uusia ehompia kerroksia? Silloin on meinaan mahdollista pitää kiinni muuttuneesta, terveemmästä, itsestään.

Ihmiskeholla ja mielellä on taipumuksena pitää kiinni vanhasta ja totutusta. Ihan niinkuin lapset rakastavat toistoa ja päivissä samana toistuvaa rytmiä. Kroppamme on jalostunut tulemaan toimeen mahdollisimman pienellä määrällä energiaa, ja se pitää kynsin hampain kiinni kerryttämästään vararavinnosta. Esimerkiksi näistä syistä johtuen, ei muutosta kannata aloittaa sillä että repii itsensä juurineen päivineen irti kuin rikkaruohon ja luulee, etteivät rikkaruohot enää palaa.

Kuva lainattu Wikipediasta
Kun haluat voida paremmin kauemmin kuin kuukauden, huolehdi ainakin seuraavista:

  1. Aloita pienestä, yksi pysyvä muutos viikossa riittää hienosti. Aloita esim. siitä että syöt joka päivä kunnon aamiaisen
  2. Lisää liikuntaa maltillisesti omaan arkeesi. Aloita lisääminen arkiliikunnasta, siirry matalatehoisiin happihyppelyihin ja sitten vasta kuntosalille, ohjattuihin jumppiin jne. Harkitse alkuun esim. työmatkan taittamista pyörällä joka toinen päivä. Kun homma sujuu, siirry seuraavaan haasteeseen.
  3. Huomioi lepopäivät. Lihas kehittyy vain levossa ja jokapäiväinen kova treeni tekee vain kipeäksi. Viikossa on hyvä olla 1-2 lepopäivää, jolloin voit tehdä esim. kehonkuoltoa venyttelyn muodossa.
  4. Motivoi itseäsi tavoitteiden kautta. Aseta selkeitä päivämääriä ja mitattavia tavoitteita. Tavoitteen saavuttamisesta voit myöntää itsellesi palkkion, epäonnistumisesta saat palkinnoksi lisää aikaa tavoitteen saavuttamiseksi.
  5. Kun ylläoleva tuntuu mahdottomalta palkkaa ystävä, naapuri tai vaikka liikunnan ammattilainen valvomaan ja suunnittelemaan treenejäsi. Et uskokaan kuinka suuri voima on personal trainerin pelko! Kun omavalmentaja pirauttaa ja joudut kertomaan että treeneistä on tehty vain puolet ja keskiviikkona sorruit karkkipussiin et tahdo tehdä sitä monena viikkona peräkkäin :)
Näillä pääset hyvään alkuun, josta jatkat sulavasti eteenpäin vaikka maailman tappiin voiden hyvin. Yhteystietoni löytyvät tuosta vierestä, ota rohkeasti yhteyttä! Voin myös mielelläni suositella pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta hyviä, koulutettuja, hyvinvoinnin ammattilaisia.

ps. Miksi jättää huomiseen jotain sellaista jonka voi aloittaa jo tänään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti