perjantai 23. syyskuuta 2011

Haastetta kyykkyihin - treeniliikkeitä myös kokeneemmille

Jos olet vääntänyt samaa takakyykkyä tangolla jo tylsistymiseen asti, on luvassa sinulle mieluisa postaus. On tärkeää haastaa kehoa aina uudella tavalla kehittymisen maksimoimisen takia, mutta myös siksi, että keho on tehty liikkumaan miljoonalla eri tavalla. Vain yhden liikemallin vahvistaminen ei mitenkään riitä takaamaan monipuolisuutta liikkeissämmme jatkossa.

Tässäpä siis perinteiseen takakyykkyyn haastetta kahdella eri tavalla. Puoltava (taka)kyykky ja (syvä)kyykky bosun päällä ilman painoja. Takakyykky on siis se perinteinen kahdella jalalla tehtävä kyykkyliike, jossa painot ovat hartioilla (ei koskaan niskassa!) tavallisimmin tangon muodossa. Takakyykyn voi tehdä myös Smith-laitteessa, mutta tämä haastavampi versio tulee tehdä aina vapaalla painotangolla.

Aseta tankoon epätasaisesti painoja. Esim. oikealle 10kg ja kevyt lukko, vasemmalle 5kg kiekko ja harkinnan mukaan 1kg lukko tai pelkkä puristin. Pienikin epätasapaino riittää alussa. Asetu normaalisti tangon keskelle ja aseta jalat kyykkyasentoon. Koita tasata lonkat vaakatasoon, hartiat vastaavasti lonkkien päälle, polvet ja varpaat nätisti eteenpäin. Lähde laskeutumaan varovasti ja peilistä tarkkaillen kyykkyyn. Laskeudu niin pitkälle kuin kehonhallintasi kestää ja korjaa tarvittaessa lonkkia ja hartioita oikeaan asentoon. Tanko ei saa olla vinossa, eikä kroppa saa muodostaa ässän muotoista käppyrää. Kyykkää normaalisti 12-15 toiston sarjoja. Vaihda jokaisen sarjan välissä painot eripäin. Tee aina kahdella jaollinen määrä sarjoja, jotta harjoitus ei jää toispuoleiseksi. Kyykky tuntuu jalkalihasten lisäksi taatusti kyljissä sekä vatsan ja selän asentoa kontrolloivissa lihaksissa.

Niin alas kuin mahdollista, ilman kontrollin menetystä.
Tässä selkä on jo aika edessä ja ilmekin aikas vakava
Tässä kohtaa paketti on vielä kasassa ja bosukin näyttää
olevan keskellä tasapainossa
Toinen harjoitus on syväkyykky bosulla. Bosu on se puolikkaan jumppapallon näköinen laite, joita monelta salilta löytyy venyttely ja vatsalihasosastolta. Tarkoitus on kääntää bosu ylösalaisin, nousta sen päälle ja suorittaa niin syvä kyykky kuin mahdollista ilman kontrollin häviämistä. Kinkkisin osuus on bosulle nouseminen ja sieltä poistuminen. Tyyli on vapaa, mutta ajattele helpon kautta. Itse pyrin "astumaan" jalka kerrallaan bosulle kuin sivuttain olevalle keinulaudalle. Käytän käsiä mahdollisimman vähän avuksi. Hae ensin tasapaino seisoen bosulla. Kannattaa hakea seinästä liikkumaton piste omien silmien korkeudelta ja keskittyä tuijottamaan sitä. Rentouta jalkapohjat, äläkä purista varpailla tai jännitä jalkapohjaa kaarelle turhaan. Sitten vaan kyykkäämään mahdollisimman rauhallisella tahdilla, jatkuvasti asentoaan vahtien. Suorita 8-12 toiston sarjoja verkkaiseen tahtiin 2-3 sarjaa per treenikerta. Tiedät taatusti jälkikäteen missä lihaksissa tämä tuntuu.

Suoritusten välissä voi huokaista, päästää ryhdin huonoksi ja
vatsakummun pömpöttämään... hekoheko... köh... :D

Sitten ei muuta kuin kokeilemisen riemua ja iloa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti