maanantai 27. kesäkuuta 2011

Keventäjä hallitsee syömistä - Kirja-arvostelu

Olen lukenut tämän jo aiemmin, ja hyväksi havainnut. Luin nyt uudestaan. Erilaisen kirjan laihduttamisesta, tai oikeastaan ei ollenkaan laihduttamisesta :) Kirja kertoo elämänmuutoksesta, pysyvästä sellaisesta. Itsensä kuuntelusta, rentoudesta, tärkeistä asioista, oman kropan hyväksymisestä, itsensä rakastamisesta.


"Keventäjä hallitsee syömistä" on kirja, jonka on kirjoittanut telkkaristakin tuttu teräsnainen Anette Palssa (kustantaja Tammi). Elämys oli ensimmäisellä kerralla valtaisa kun aloitin lukemaan herkkää, ihmistä arvostavaa tekstiä. Miten telkkarissa jääkaappiratsioita tekevä hirvitys voi ymmärtää sittenkin sen, mikä painon kanssa temppuilemisessa on tärkeää? Miten täydellisenä ruokatyrannina esiintynyt ihminen voi sanoa, että 70% syömisen hallinta on ihan riittävää? Miten voi olla laihdutuskirja, jossa ei ole yhtäkään reseptiä?


Kirja lähtee siis siitä mikä on tärkeää: "Laihduttaminen ei laihduta". Kirja päättyy siihen mikä on tärkeintä: "Voi hyvin siinä painossa, jossa on hyvä olla. Anna aikaa itselle tärkeisiin asioihin". Tähän väliin mahtuu paljon havainnollistavia tehtäviä, joiden kautta lukija voi itse opetella tuntemaan itseään, kuuntelemaan kehon viestejä ja toimimaan itselleen parhain päin.

Kuva lainattu Poliklinikka.fi sivustolta.
Omien asiakkaiden kanssa olen huomannut samat asiat kuin Anette vastaanotoillaan. Tärkeintä ei ole oikeastaan mitä syö, tarkkoja reseptejä on turha kirjoittaa. Tärkeintä on antaa yksinkertaisia suuntaviivoja. Ensin lähdetään ruokarytmistä, edetään ruokamääriin ja lopulta päästään siihen mitä syödään. Monihan aloittaa tämän asian suoraan kohdasta kolme, jolloin tulee törmänneeksi ongelmiin, kun kaksi edeltävää kohtaa eivät ole kunnossa.


Ihmisen tulee syödä 3-5 ateriaa ja 3-5 tunnin välein, kirjoittaa Palssa. Itse olen havainnut, että aterioita voi olla enemmän kuin viisi, mutta ehdoton minimi on 3 ateriaa. Tiputan myös ruokailuvälin hereillä ollessa 2,5h-3,5h (pattitilanteessa 4h). Tärkeintä on kuitenkin se, että syödään kun on nälkä ja syödään kun nälkä on vielä hallittavalla tasolla. Ilman nälkää ei tulisi syödä, mutta monilla asiakkaillani on auttanut kellon kanssa syöminen alussa. Normaali nälkäisyyden tunne on ajansaatossa voinut häiriintyä, ja vasta kun elimistö saa riittävästi energiaa se alkaa uskaltaa sitä vaatia.


Toinen tärkeä huomio kirjasta oli, että kaikki syömiseen liittyvät tavat ovat opittuja tapoja. Tätä todistaa jo sekin, että muualla maailmassa syödään jopa täysin päinvastoin kuin meillä. Silti ihmiset voivat ihan hyvin syödessään muurahaisia ja heinäsirkkoja. Opituissa tavoissa ja tottumuksissa on se hyvä puoli, että niistä voi oppia pois. Tilalle voi oppia itselle paremmin sopivia ruokatottumuksia. Eikä minkään asian tarvitse tapahtua päivässä! Tämä on positiivista siksi, että meidän hitaat aivommekin voivat näin nauttia muutoksesta ja päästä tilanteen tasalle. Kehonkuva muuttuu hitaasti, mutta muutos on näinollen pysyvämpää sorttia. Nopeisiin, henkihieveriin vieviin urheilu- ja laihdutuskuureihin kyllästyy pää, kroppa ja lähipiiri nopeasti, mutta pysyvä elämäntapamuutos sopii kaikille. Jos ei heti, niin ajansaatossa :)

Kuva lainattu Maito ja Terveys sivustolta
Suosittelen lämpimästi omaan kotikirjastoon tätä kirjaa, vaikka paino-ongelmaa ei edes olisi! Itsensä tutkiskelu ja hyvinvoiminen voivat saada uutta pontta tästä laihdutuskirjasta, joka ei ole laihdutuskirja!

Kirjaa saa ainakin Keventäjien omasta verkkokaupasta, hintaan 24,20e. Vertaa.fi antaa halvempia tietoja, mutta näissä voi olla jokin koira haudattuna, tarkista tiedot tästä.

2 kommenttia: