keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Raakasuklaata, raakaa suklaata - ei suklaata, mutta sairaan hyvää :)

Tässä jo aikoja sitten tilasin cocovishopista paketin kaikenmaailmasta superfoodia. Ostin myös raakasuklaan valmistuspaketin, koska se kuulosti siltä, että minustakin voi tulla superfood ammattilainen ihan noin vain :) Näiden lisäksi paketista löytyi Chia-siemeniä, kaakao nibsejä ja mulpereita.


Mulpereista Cocovishopin sivuilla lukee seuraavasti:
Perinteisesti niillä on vahvistettu yleistä elinvoimaa, parannettu veren laatua ja neurasteniaa. Kiinalaiset ovat käyttäneet valkomulperin hedelmiä vuosisatoja myös seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen. Valkomulperit sisältävät runsaasti kuituja, rautaa, kalsiumia, sekä C- ja K-vitamiinia. Mulperit sisältävät myös korkeita pitoisuuksia punaviinistäkin löytyvää antioksidanttia - resveratrolia.
Minä ostin näitä, koska halusin tietää voiko joku superruoka oikeasti olla hyvää sellaisenaan naposteltavana. Kaakao nibsit kun itselläni eivät oikein taitu ilman, että niiden makua peittää aamu- tai välipalasmoothieen. Hämmentävää, että ne voivat tuoksua niin huumaaville ja silti maistua jotenkin karvailta. Onko muilla sama kokemus nibseistä? Noh, mulperit on nyt testattu ja herranjesta, että ne on hyviä ihan sellaisinaan!


Chia-siemeniä pistän aamupuuroon (ja smoothieen jos sellaista teen). En oikein ole keksinyt muita käyttökohteita. Enkä ole varma eroaako näiden teho itselle tutummasta kombinaatiosta: leseistä + lesitiinista + pellavasiemenrouheesta. Nykyäänkin pistän vehnälesettä puuroon, mutta lesitiinin (sisältää mm. hyviä rasvahappoja) ja pellavasiemenrouheen koen korvaavani Chia-siemenillä. Cocovishop kertoo sivuillaan näistä seuraavaa:

Chia-siemen sisältää n. 40 % arvokkaita kasviöljyjä, noin 20 % proteiinia, runsaasti kuitua, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, joista varsinkin kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Chia-siemeniä voisi kuvata “paremmaksi pellavansiemeneksi” sen samankaltaisten geeliintyvien ja suolistoa hellivien ominaisuuksien, mutta pellavaa korkeampien ravintoarvojen vuoksi. Sinun ei myöskään tarvitse murskata chia-siemeniä kuten pellavansiemeniä, jotta ne imeytyisivät hyvin kehoosi. Chia imee itseensä 9 kertaisen määrän nestettä ja geeliintyy nopeasti (jopa viidessä minuutissa).
Chia-siemenet sisältävät runsaasti arvokkaita omega-3 rasvahappoja ja E-vitamiinia. Nämä super-siemenet sisältävät 2 kertaa enemmän proteiinia kuin mikään muu jyvä tai siemen. Chia hidastaa hiilihydraattien (sokereiden) imeytymistä ja saa meidät siksi tuntetemaan olomme kylläiseksi. Chia onkin huippuhyvää ruokaa varsinkin diabeetikoille, koska ne auttavat säätelemään verensokeriamme. Runsaan kuitupitoisuutensa ja ravinnerikkautensa vuoksi nämä siemenet auttavat usein myös painonhallinnassa sekä suolisto- ja ruoansulatusvaivoissa.
Ainakin näistä on se etu, ettei tarvitse huolehtia valmiin pellavasiemenrouheen härskiintymisestä... Jotenkin tuntuu ettei valmiiksi rouhittu voi olla kovin tuoretta, kovin pitkään.

No mutta sitten vihdoin tuohon otsikon asiaan. Se raakasuklaan valmistuspaketti. Kaikki kamppeet olivat mukana, suklaan "muotteja" myöden. Missään kohtaa ei tarvinnut kuumentaa mitään, paitsi keittää vettä vedenkeittimessä vesihaudetta varten. Tarkoittaa sitä, että myös lasten kanssa näitä voisi värkkäillä ilman isompia vaaratilanteita. Luin etukäteen vinkin, että kookosrasvan liukeneminen vaatii aikaa ja hermoja. Näin todellakin oli, mutta tsemppiä kotikeittiöihin, paakuton raakasuklaa on seuraavan kymmenen vispilänpyörityksen takana, tai sitä seuraavan ;)

Ohje nettisivuilla oli seuraava:
Sulata kylmäpuristettu kookosöljy vesihauteessa, lisää joukkoon loput ainekset ja kaada suklaamassa muotteihin. Laita muotit hetkeksi pakkaseen ja nauti itse valmistamastasi herkkusuklaasta.
Ja kas kummaa ihan niin yksinkertaista se olikin. Seuraavassa minun kuvalliset ohjeeni, jos vaikka ne inspiroisivat! :)

Avaa paketti, lue ohjeet

Tutki kaikkia erilaisia puteleita erikseen ja tunnista mitä laitetaan missäkin vaiheessa minnekin
Laita kookospurkki kuumaan veteen

Kaada vesihauteessa uinut kookosrasva kattilaan ja kaada mukaan siirappia toisesta putelista. Minulla kookos jäi köntille, mutta ei haitannut kun jaksoi sekottaa.

Sotkota, kunnes on tasaista

Lisää isoimman pussin sisältö, eli raakasuklaapaketin sydän

Kun jaksaa tarpeeksi sotkottaa, niin kookosrasvan palaset menee näkymättömiin

Kaada muotteihin suklaa (minä kaadoin myös vähän uudelle ruokapöydälle, mutta tämä ei ole pakollista)

Töki joukkoon paketissa olleet goji-marjat (punainen) tai mulpereita tai jätä sellaisenaan jäähtymään tai keksi jotain vielä erikoisemman hyvää :)

Suklaa oli hyvää ja tarjosin sitä myös ystäville sekä suvulle. Kevyt kenttätutkimus osoittaa, että naiset pitivät, miehet eivät. Tarjolla oli aika hupaisia ilmeitä niille jotka heittivät koko suklaaklöntin suuhunsa kertalaakista. Tuoksuu suklaalle, mutta maistuu ihan jollekin muulle. Tai kai nuo tavalliset kaupan suklaat ovat häirinneet meidän makutottumuksia niin, että oikeastaan tämä maistuu ja tuoksuu suklaalle, kaupan sokerisuklaat ovat jotain ihan muuta.

Vielä loppuun kertomus siitä mitä raakasuklaa on Cocovishopin mukaan:
Raakasuklaa on suklaata, joka valmistetaan vain puhtaista, alkuperäisistä ja ravinnetiheistä raaka-aineita. Raakasuklaan valmistamisessa raaka-aineita ei missään vaiheessa kuumenneta. Näin suklaassa on jäljellä myös suuri määrä arvokkaita ainesosia mm. entsyymit, vitamiinit ja kasviravinteet, jotka yleensä tuhoutuvat korkeiden valmistuslämpötilojen ja prosessoinnin yhteydessä. Raakasuklaan valmistetamiseen käytetään erilaisia superruokia kuten raakaa kaakaota, maca-jauhetta ja goji-marjoja. Näiden ruokien avulla raakasuklaaseen saadaan herkullisen maun lisäksi tiivistettyä käytännössä enemmän kehollemme tarpeellisia ravintoaineita (vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, antioksidantteja jne.), kuin mihinkään muuhun ruokaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti